To jednak nieco pochopne wnioski, gdyż prądy wyjściowe wzmacniacza w Tosce przy obciążeniu 8 Ω sięgały w szczycie 2,23 A, a gdybyśmy nawet założyli, że zasilacz się "nie ugnie" pod większym obciążeniem i odda odpowiednią moc, to prądy wyjściowe dla obciążeń 4 Ω osiągały by, i to w impulsie jedynie 4,46 A, czyli byłyby dużo, dużo niższe niż dopuszczalne dla tranzystorów TIP142 i TIP147 (10 A i 15 A w impulsach). Te typy tranzystorów są jednak dużo lepsze od archaicznych 2N6491 i 2N6488, czy naszych krajowych BDP..., gdyż mają większe struktury i większą moc dopuszczalną, a co najważniejsze, przy tych samych napięciach emiter-kolektor potrafią znosić większe prądy i to nieraz dwukrotnie. Na to wskazują przebiegi dopuszczalnego ich obciążenia (tzw. Activ-Region Safe Operating Area /czyli SOA/). Napięcie zasilania stopi wyjściowych w Tosce wynosiły ok. ±27 V, czyli obecnie mogą nawet przekraczać ±30 V, a przy takim napięciu tranzystory Darlingtona TIP można obciążyć prądem przekraczającym 4 A, gdy tranzystory 2N6491 i 2N6488 były w stanie wytrzymać prądy do ok. 2 A. Nie chcę przez to zachęcać nikogo do zamiany 2Nxxxx na TIPxx, bo oryginalne tranzystory sterujące i wyjściowe urządzenia świetnie sobie radziły z normalnym obciążeniem 8 Ω, ale chcę wskazać, że na parametry tranzystorów i ich ewentualną podmianę należy patrzeć nieco "szerzej" i nie sugerować się jedynie niektórymi, wybranymi przez siebie parametrami. Poniżej podstawowe parametry obu typów wspomnianych tranzystorów i ich charakterystyki SOA. Pozdrawiamonyx1944 pisze: ↑sob, 12 kwietnia 2025, 21:26 Wymiana 15A tranzystorów na 10A by lepiej pracowało na 4R raczej jest wbrew logice, poza tym oryginalny zasilacz ze swoją wydajnością pradowa woli chyba dedykowane 8R.
Jeśli nie miałem oryginałów przeważnie wymieniałem na wspomniane wcześniej i dostepne 2n6491G/88G jak się dalo to nawet je parowalem.
Z tymi tip142/147 mam tyle doświadczenia ze potrafiły się wzbudzać w końcówce Fendera (3pary) podejrzewałem rozrzut wzmocnienia pnp vs npn ale w koncu zagrał po pewnych ulepszeniach. Przeżyły wzbudzenia tylko dlatego że było dobrze chłodzone i w to247.
Nie za bardzo rozumiem co chcesz uzyskać poprzez wymianę oryginalnech tranzystorów na te TIpy? Jakie są założenia i planowane korzyści?
Romek