DIORA Tosca 306- przeróbka końcówki mocy ni TIP-y

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: DIORA Tosca 306- przeróbka końcówki mocy ni TIP-y

Post autor: Romekd »

Czołem.
onyx1944 pisze: sob, 12 kwietnia 2025, 21:26 Wymiana 15A tranzystorów na 10A by lepiej pracowało na 4R raczej jest wbrew logice, poza tym oryginalny zasilacz ze swoją wydajnością pradowa woli chyba dedykowane 8R.
Jeśli nie miałem oryginałów przeważnie wymieniałem na wspomniane wcześniej i dostepne 2n6491G/88G jak się dalo to nawet je parowalem.
Z tymi tip142/147 mam tyle doświadczenia ze potrafiły się wzbudzać w końcówce Fendera (3pary) podejrzewałem rozrzut wzmocnienia pnp vs npn ale w koncu zagrał po pewnych ulepszeniach. Przeżyły wzbudzenia tylko dlatego że było dobrze chłodzone i w to247.
Nie za bardzo rozumiem co chcesz uzyskać poprzez wymianę oryginalnech tranzystorów na te TIpy? Jakie są założenia i planowane korzyści?
To jednak nieco pochopne wnioski, gdyż prądy wyjściowe wzmacniacza w Tosce przy obciążeniu 8 Ω sięgały w szczycie 2,23 A, a gdybyśmy nawet założyli, że zasilacz się "nie ugnie" pod większym obciążeniem i odda odpowiednią moc, to prądy wyjściowe dla obciążeń 4 Ω osiągały by, i to w impulsie jedynie 4,46 A, czyli byłyby dużo, dużo niższe niż dopuszczalne dla tranzystorów TIP142 i TIP147 (10 A i 15 A w impulsach). Te typy tranzystorów są jednak dużo lepsze od archaicznych 2N6491 i 2N6488, czy naszych krajowych BDP..., gdyż mają większe struktury i większą moc dopuszczalną, a co najważniejsze, przy tych samych napięciach emiter-kolektor potrafią znosić większe prądy i to nieraz dwukrotnie. Na to wskazują przebiegi dopuszczalnego ich obciążenia (tzw. Activ-Region Safe Operating Area /czyli SOA/). Napięcie zasilania stopi wyjściowych w Tosce wynosiły ok. ±27 V, czyli obecnie mogą nawet przekraczać ±30 V, a przy takim napięciu tranzystory Darlingtona TIP można obciążyć prądem przekraczającym 4 A, gdy tranzystory 2N6491 i 2N6488 były w stanie wytrzymać prądy do ok. 2 A. Nie chcę przez to zachęcać nikogo do zamiany 2Nxxxx na TIPxx, bo oryginalne tranzystory sterujące i wyjściowe urządzenia świetnie sobie radziły z normalnym obciążeniem 8 Ω, ale chcę wskazać, że na parametry tranzystorów i ich ewentualną podmianę należy patrzeć nieco "szerzej" i nie sugerować się jedynie niektórymi, wybranymi przez siebie parametrami. Poniżej podstawowe parametry obu typów wspomnianych tranzystorów i ich charakterystyki SOA.
2N6488_6491.png
2N6488_6491.png (175.05 KiB) Przejrzano 212 razy
TIP142_147.png
TIP142_147.png (169.04 KiB) Przejrzano 212 razy
2N6488_6491-TIP142_147_SOA.png
2N6488_6491-TIP142_147_SOA.png (158.95 KiB) Przejrzano 212 razy
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Post autor: onyx1944 »

Szrot majster pisze: ndz, 13 kwietnia 2025, 17:56
onyx1944 pisze: ndz, 13 kwietnia 2025, 17:39
Szrot majster pisze: ndz, 13 kwietnia 2025, 15:13 Radiator z Toski i tak jest przewymiarowany w stosunku do śmiesznej mocy wyjściowej.
:shock: :shock: :shock: :shock:
Jak to policzyłeś?
.....
To sobie zobacz radiator w Tosce i zobacz sobie podobnej wielkości radiator we wzmacniaczu japońskim o mocy 2x50W/4R.
I zastanów się, dlaczego Tosca nie gotuje się na 8 omach a japoniec jest jak piecyk nawet przy cichym graniu.
.....
Jak dla mnie bezsensowne i nie mające żadnego uzasadnienia porównanie, z racji zastosowonaych topologii komponentow I czasów w których powstawały.
Romekd pisze: ndz, 13 kwietnia 2025, 19:20 Czołem.
...... Nie chcę przez to zachęcać nikogo do zamiany 2Nxxxx na TIPxx, bo oryginalne tranzystory sterujące i wyjściowe urządzenia świetnie sobie radziły z normalnym obciążeniem 8 Ω, ale chcę wskazać, że na parametry tranzystorów i ich ewentualną podmianę należy patrzeć nieco "szerzej" i nie sugerować się jedynie niektórymi, wybranymi przez siebie parametrami. ......

Pozdrawiam
Romek
To trochę nie fair brać taką armatę do porównania. Może patrzę za wąsko na parametry ale według parametrów elementów w to220 mocowo bardzo podobnie wychodzi a SOA chyba trochę gorzej:.
Załączniki
Screenshot_20250413_193846_Drive.jpg
Screenshot_20250413_193846_Drive.jpg (184.76 KiB) Przejrzano 202 razy
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
TME mi nie odpowiadało ale może się przekonam, tylko co zrobić z laską 2N6488 i 2N6491 czy BD911 i BD912?
Sam tego "nie przejem". nie mam nikogo, kto ma takie zainteresowania jak ja, poza tym nie wiem, ile spalonych końcówek mocy się mi trafiło, bo ani jedna, w sprzęcie UNITRA bynajmniej.
Bo wymiana SPRAWNYCH BDP na nowe 2N.... ma nikły sens, chyba, że w moim Zodiaku, gdzie tranzystory w prawej końcówce są takie, że "każdy z innej parafii" i różnica w brzmieniu, mocy i basie jest spora, nie podejrzewam elementów biernych, bo elektrolity wszystkie wymieniłem i spalone elementy obwodu Zobla też są nowe.
Tak samo nie przepadam za wzmacniaczami na tranzystorach w TO-220, bo wolałbym coś w stylu końcówki mocy Eltron 60 czy nawet Sinclair Z-30(po modyfikacji Pavla Macury oczywiście).
Do Radmorów mam ponad 20 NOS-ów KD-502, kupiłem jak grosze kosztowały, 2N3055/2N3773 nawet i z TME są nic nie warte(inna technologia produkcji niż KD)
Może i spróbuję TIP-ów w tym Zodiaku, bo to i tak jest zepsute i trzeba wstawić właściwe/podobne tranzystory w obydwu kanałach.
A na Darlingtonach TIP142/TIP147 jest kupa końcówek mocy w subwooferach do kina domowego, obciążenie 4 omy, nieraz 2 omy, praca z "uderzeniami prądu", bo sam bas.....jakoś nigdy nie widziałem spalonej końcówki tego typu i nie słyszałem o tym, by się to sfajczyło.
Ale co by nie było, to wszystkie te złomy wyposażę w zabezpieczenia na uPC1237, bo zwyczajnie szkoda kolumn w razie "W". WS-442 mam "na tacy", bo sprzedający wysłał zdjęcia wnętrza, jest czysto a rezystory emiterowe nie są przypalone, za to jedna moja Tosca 303 ma je tak przypalone jak spirala zapalniczki samochodowej z "dużego Fiata", co ciekawe oryginalne tranzystory są na radiatorze i sterujące też, dziwne, bo wszystkie bezpieczniki były zadrutowane, a cały amplituner tak walił fajkami, że litr IPA poszedł na niego, smród jak na melinie.
WS-a mogę wyposażyć w opcjonalny układ z przekaźnikiem, tylko trzeba go kupić a u mnie teraz jest mocno utrudniona wpłata na konto, bo punkt bankowy czynny raz w tygodniu a sklepów brak.
Oto wnętrze
c5e05de84aa7924af8cde6627f63.jpeg
c5e05de84aa7924af8cde6627f63.jpeg (358.9 KiB) Przejrzano 182 razy
baa01ab544949d7b6772a69067a1.jpeg
baa01ab544949d7b6772a69067a1.jpeg (354.52 KiB) Przejrzano 182 razy
WS.jpg
WS.jpg (205.9 KiB) Przejrzano 182 razy
Jak widać nie jest po spaleniu, nie ma płytek zabezpieczenia.....czy te płytki zawsze występują?
W tych polskich wzmacniaczach i amplitunerach było zawsze wysokie napięcie zasilania końcówki mocy,w Amatorach obecnie na GML-026 idzie o 8-10V więcej niż za komuny, bo co dach, to fotowoltaiki nawalone i 255V w gniazdku nie jest niczym szczególnym, u mnie nieraz jest tyle i to zimą.
Te na tranzystorach "kapeluszowych" nie pracowały na ogół powyżej +/- 20-25V, te nowsze od Zodiaka i Tosca w górę to już +/-27-29V do +/-37V jak WS-442 i pochodne, dodać do tego fotowoltaikę i 4 omowe kolumny i jest "piękna katastrofa", nie wiem, czy 6 omowe kolumny nie są bezpieczniejsze dla tych końcówek mocy?
Bo 6 omowe łatwo zdobyć, 4 omowych wszędzie pełno, 8 omowe to raczej stara produkcja i kolumny "audiofilskie" na które szkoda kasy do polskich bubli.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Drobna uwaga przy zmianie 2N3055 na KD502: te drugie mają wyższą ft; zamiana 1:1 może dać niesmerfne niespodzianki w postaci wzbudzeń. Należałoby jeszcze dobrać odpowiednio kondensator(y) w obwodach kompensacji.

Na to nadziali się m.in. w Fonice przy Danielu że wzmacniaczem - pierwotnie mającym mieć obsadzony zestaw 2N3055.
KD503 mało gustownie obwieszono kondensatorami rzędu 220pF.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
zjawisko pisze: pn, 14 kwietnia 2025, 10:21 Drobna uwaga przy zmianie 2N3055 na KD502: te drugie mają wyższą ft; zamiana 1:1 może dać niesmerfne niespodzianki w postaci wzbudzeń. Należałoby jeszcze dobrać odpowiednio kondensator(y) w obwodach kompensacji.

Na to nadziali się m.in. w Fonice przy Danielu że wzmacniaczem - pierwotnie mającym mieć obsadzony zestaw 2N3055.
KD503 mało gustownie obwieszono kondensatorami rzędu 220pF.
Tu jeszcze warto wspomnieć, że z podobną sytuacją można się było spotkać wymieniając 2N3055 w starszym wykonaniu na 2N3055 z nieco nowszej produkcji lub pochodzące od innych producentów, gdyż w tych nowszych wykres SOA wyglądał już zupełnie inaczej (dużo mniej korzystnie), ale częstotliwość graniczna potrafiła być wyższa... Tak to niestety jest, że elementy o tym samym oznaczeniu potrafią mieć zupełnie inne parametry, w zależności od producenta i przyjętej przez niego technologii produkcji... Przykładem mogą być tranzystory BD139 i BD140 produkowane przez firmę PHILIPS (jak również CEMI) oraz tranzystory BD139 i BD140, produkowane przez firmę FAIRCHILD (te ostatnie potrafią mieć dziesięciokrotnie niższą częstotliwość graniczną przy tej samej, lub nawet większej dopuszczalnej mocy strat, mimo zastosowania w nich obudowy bez metalowej blaszki chłodzącej /izolowane, nie wymagające dodatkowych podkładek mikowych/)...

Pozdreawiam
Romek
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Tak, BD135-140 technologicznie ze "zwyklych" tranzystorów stały się w pewnym momencie rasowymi tranzystorami mocy. Niestety wraz ze sporym spadkiem częstotliwości granicznej i wzrostem pojemności międzyelektrodowych. Zyskiem jest większy SOAR.
I to chyba dotyczy całej współczesnej produkcji.
Wymiana BD139 zaraz za wzmacniaczem różnicowym z jednego typu na drugi będzie tu bodaj najbardziej odczuwalna
Wisława S.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Na pewno będzie to miało wpływ na szybkość narastania i opadania zboczy przy testach z sygnałem prostokątnym. Aż muszę porównać te pojemności... :wink:
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Jeśli będziesz przeprowadzał takie eksperymenta to mam również inną propozycję:
zamienić ten tranzystor na coś o znacznie mniejszej pojemności zwrotnej kolektor-baza. Np na BF459 jak to czyniono w późniejszych konstrukcjach; odpowiednio zmniejszając też kondensator kompensujący.

Żeby było jeszcze ciekawiej, to Douglas Self w jednej ze swoich książek zaleca (i przedstawia pomiary) tu m.in. układ Darlingtona, co biorąc pod uwagę stosunkowo niewielkie wzmocnienie tych tranzystorów może mieć bardzo korzystne efekty.

Zbawienne skutki daje tu również użycie we wzmacniaczu różnicowym (lecę z pamięci, myków było więcej):
-obowiązkowego źródła prądowego w emiterach
-lustra prądowego w kolektorach

O ile źródło prądowe w krajowych konstrukcjach w pojedynczych przypadkach się trafiało (np "mała" Trawiata we wczesnych wykonaniach), to lustro prądowe w naszych biednych warunkach było już nie do przeskoczenia.
Wisława S.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Wszystkie proponowane przez Ciebie eksperymenty przeprowadziłem dawno temu, ale ponieważ w tamtym okresie zaczęła się na mnie "nagonka" przez dwóch zaprzyjaźnionych ze sobą użytkowników Forum, wyników tych nie zamieszczałem, by mieć trochę spokoju. W międzyczasie dysk SSD przestał działać i wyniki tamtych eksperymentów przepadły :(. Za to przed chwilą zmierzyłem pojemności czterech tranzystorów BD135 i BD139, wyprodukowanych przez firmy: CEMI, PHILIPS, ST i FAIRCHILD, przy czym zmniejszyłem napięcie pomiarowe miernika do 50 mV, by nie wprowadzać w stan przewodzenia złącz mierzonych tranzystorów. Pomiaru pojemności baza-emiter i baza-kolektor dokonywałem przy odłączonej trzeciej końcówce tranzystora dla częstotliwości 1 kHz. Poniżej zdjęcie przedstawiające mierzone tranzystory i wyniki otrzymane z miernika.
1-BD135_139.jpg
1-BD135_139.jpg (233.48 KiB) Przejrzano 88 razy
2-BD135_139.jpg
2-BD135_139.jpg (214.88 KiB) Przejrzano 88 razy

Pojemności w kolejności baza-emiter/baza kolektor/baza-kolektor+emiter

CEMI..................- 61,8 pF/ 17,7 pF/ 78,7 pF
PHILIPS.............. - 120,1 pF/ 32 pF/ 150,9 pF
ST.....................- 46,7 pF/150,8 pF/195 pF
FAIRCHILD...........- 299,5 pF/ 47,8 pF/ 348,8 pF

Jak pokazują wskazania miernika RLC, pod względem "szybkości" są to zupełnie różne tranzystory, choć wyglądają podobnie i mają te same oznaczenia (ta sama seria tranzystorów)... :wink:

Pozdrawiam
Romek
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Układ, w którym kondensator kompensacji millerowskiej ma podobną (albo i mniejszą) pojemność niż pojemność zwrotna tranzystora jest oczywiście patologiczny, choćby ze względu na nieliniowość tej ostatniej. Chociaż nie wiem, czy w tak prostym (prostackim?) wzmacniaczu to ma znaczenie. A BF459 i inne tranzystory przeznaczone do układów odchylania znakomicie sprawdzają się w drugim stopniu wzmacniacza nie tyle ze względu na niską pojemność zwrotną, co niską pojemność wyjściową i wysokie napięcie Early'ego, co pozwala uzyskać duże wzmocnie. Oczywiście przy obciążeniu źródłem prądowym i dużym wzmocnieniu prądowym stopnia wyjściowego. Niestety podstawowe zastosowanie tych tranzystorów uczyniło z nich wymierający gatunek, którego najznakomitszych przedstawicieli (z kraju kwitnącej wiśni) już dawno pożegnaliśmy.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Einherjer pisze: pn, 14 kwietnia 2025, 12:36 A BF459 i inne tranzystory przeznaczone do układów odchylania...
Stopni końcowych wizji. Drobna korekta.
Romekd pisze: pn, 14 kwietnia 2025, 12:32 Wszystkie proponowane przez Ciebie eksperymenty przeprowadziłem dawno temu, ale ponieważ w tamtym okresie zaczęła się na mnie "nagonka" przez dwóch zaprzyjaźnionych ze sobą użytkowników Forum, wyników tych nie zamieszczałem, by mieć trochę spokoju.
No tak, nasz wysoce kontrowersyjny kolega i kolumny co nie miały tyle impedancji co napisali na tabliczce. W pewnym momencie bałem się otwierać lodówkę żeby tam tego nie przeczytać...

Dzięki tym właśnie uproszczeniom wynikającym po prostu z naszej biedy Radmor jest Radmorem, Tosca jest Toscą i nie ma sensu robić z nich promu kosmicznego. :)
Wisława S.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

zjawisko pisze: pn, 14 kwietnia 2025, 13:24
Einherjer pisze: pn, 14 kwietnia 2025, 12:36 A BF459 i inne tranzystory przeznaczone do układów odchylania...
Stopni końcowych wizji. Drobna korekta.
Romekd pisze: pn, 14 kwietnia 2025, 12:32 Wszystkie proponowane przez Ciebie eksperymenty przeprowadziłem dawno temu, ale ponieważ w tamtym okresie zaczęła się na mnie "nagonka" przez dwóch zaprzyjaźnionych ze sobą użytkowników Forum, wyników tych nie zamieszczałem, by mieć trochę spokoju.
No tak, nasz wysoce kontrowersyjny kolega i kolumny co nie miały tyle impedancji co napisali na tabliczce. W pewnym momencie bałem się otwierać lodówkę żeby tam tego nie przeczytać...

Dzięki tym właśnie uproszczeniom wynikającym po prostu z naszej biedy Radmor jest Radmorem, Tosca jest Toscą i nie ma sensu robić z nich promu kosmicznego. :)
Witam!
Czyli nic nie wskóram przerabiając Toscę na TIP-y?
Radmor jest w oryginale, tylko, że w nich potrafił strzelić BC211/BC313, wystarczyło byle zwarcie, 2N3055 wytrzymywały o ile bezpieczniki w ich zasilaniu były jak należy a nie druty.
Zresztą potem były wykonania(albo serwis - tego nie wiem), na BD135/BD136, które trudniej upalić niż BC211/BC313.
Tosca jest w oryginale i raczej tak zostanie.....założę nowe podkładki mikowe, nową pastę silikonową i dam blaszki na tranzystory sterujące, bo mi ten brak chłodzenia nie daje spokoju, bo nawet prymitywne wzmacniacze niemieckie miały sterujące na radiatorach a tu taka lipa.
A WS-442 to się okaże i raczej wszystko będzie wymienione na tranzystory 2N6488 i 2N6491+BD139 i BD140, bo to wszystko tam jest "na wiatr", byle jak zrobione.
Czyli zostałem z TIP-ami :evil: :evil: .....było lepiej kupić 2N .
A kolumny mam 8 omowe, tylko głośniki nic nie warte a pudła na wielkość Space'86 czyli raczej średniotonowy i wysokotonowy dam zbliżone ze "stajni" STX-a i ich gotowe zwrotnice, bo "mi to lata" czy słyszę szczegóły, bo wychowałem się w czasach wielkiego dziadostwa czyli lata 90-te,
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

zjawisko pisze: pn, 14 kwietnia 2025, 13:24 Dzięki tym właśnie uproszczeniom wynikającym po prostu z naszej biedy Radmor jest Radmorem, Tosca jest Toscą i nie ma sensu robić z nich promu kosmicznego. :)
Dokładnie, także zostawmy te sprzęty w oryginale na tyle ile to mozliwe i nie ulepszajmy na siłę :D
Szrot majster pisze: pn, 14 kwietnia 2025, 15:10 [quote=zjawisko post_id=
......
tylko, że w nich potrafił strzelić BC211/BC313, wystarczyło byle zwarcie, 2N3055 wytrzymywały o ile bezpieczniki w ich zasilaniu były jak należy a nie druty.
Zresztą potem były wykonania(albo serwis - tego nie wiem), na BD135/BD136, które trudniej upalić niż BC211/BC313.
.....
Irytujące są te twoje wywody co się może spalić a co nie skąd to bierzesz? A teoria wymieniania wszystko "bo tak" to już całkiem bezsens. Wymiana kondensatorów na jakieś dżeksony czy ligery czy oryginalnych tranzystorow na nowoczesne CDILe. :roll:

W polkacie ws101 było fajne zabezpieczenie przed dc na wyjściu, zanikiem zasilania i z opóźnieniem zalaczania. Wada to wspólną masa ale w tym przypadku powinno być ok. Mysle ze bedzie pasować do urządzeń z epoki Toski. I pozwoli uratować w razie awarii głośniki.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Akurat BC211/BC313 sterujące 2N3055 to był jeden z głupszych wymysłów naszej rodzimej mysli technicznej...
onyx1944
500...624 posty
500...624 posty
Kontakt:

Einherjer pisze: pn, 14 kwietnia 2025, 16:26 Akurat BC211/BC313 sterujące 2N3055 to był jeden z głupszych wymysłów naszej rodzimej mysli technicznej...
A w czym takie połączenie fabrycznie występowało?
Jakoś kojarzy mi się tylko z książki do technikum, której nie mogę teraz odnaleźć.
ODPOWIEDZ