Przerwa w działaniu naszego Forum

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Przerwa w działaniu naszego Forum

Post autor: tszczesn »

Bo napis "nowy serwer" musiał być, aby być pewnym, że to co widać jest z nowego a nie starego serwera, ponieważ trochę trwa aż się zmiana w DNSach rozpropaguje. A ponieważ na nowym i starym była dokładnie taka sama zawartość (bo były kopią) to po czymś trzeba było rozpoznać co jest co :) Można już ten dopisek usunąć i pewnie niedługo zniknie.

A crawler nie ma tu nic do rzeczy, bo żeby się połączył z jakimś adresem, to musi go znać. Ponieważ ten link nie był nigdzie publikowany to Google nie miało jak się o tym dowiedzieć. Ale podejrzewam, że znam przyczynę - jeden z testujących moderatorów wszedł na adres w domenie stareradia przeglądarką Chrome, która jest wytworem Google i jak każdy prawdziwy szpieg raportuje do Google co użytkownik robi.
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

tszczesn pisze: pt, 11 kwietnia 2025, 20:30 Ale podejrzewam, że znam przyczynę - jeden z testujących moderatorów wszedł na adres w domenie stareradia przeglądarką Chrome, która jest wytworem Google i jak każdy prawdziwy szpieg raportuje do Google co użytkownik robi.
Czy w związku z zaistniałą sytuacją zostaną wyciągnięte konsekwencje wobec tego delikwenta? Nie mówię o banie ale kara pieniężna lub degradacja do zwykłego członka 😉😱
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

brencik pisze: pt, 11 kwietnia 2025, 23:05
tszczesn pisze: pt, 11 kwietnia 2025, 20:30 Ale podejrzewam, że znam przyczynę - jeden z testujących moderatorów wszedł na adres w domenie stareradia przeglądarką Chrome, która jest wytworem Google i jak każdy prawdziwy szpieg raportuje do Google co użytkownik robi.
Czy w związku z zaistniałą sytuacją zostaną wyciągnięte konsekwencje wobec tego delikwenta? Nie mówię o banie ale kara pieniężna lub degradacja do zwykłego członka 😉😱
Dostał ostrzegawczo 2 dni w dybach.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Mało.
100 zł grzywny lub kara śmierci. (każden jeden raz mnie bawi to hasło, wybaczcie, musiałem)

A więc tak lubiany chrom od razu poleciał zakapować... Da się to jakoś wyłączyć? Kojarzę że w fajerfoksie (którego używam od dawien dawna i jakoś mimo kilku prób żadna inna przeglądarka mi nie pasuje) trochę mi zajęło nim udało mi się znaleźć wszystkie ptaszki do poodznaczania anonimowej telemetrii, zaufanych partnerów i innych takich. :roll:

PS posty się nadal długo wysyłają.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

zjawisko pisze: sob, 12 kwietnia 2025, 14:42 PS posty się nadal długo wysyłają.
Tak, wygląda na to, że problem tkwi w jakiś ustawieniach, które "zgubiliśmy" migrując forum. Takich problemów było kilka, przykładowo wyszukiwarka nie radziła sobie z wyszukiwaniem dłuższych słów, co zostało naprawione. Do źródła problemu z długim czasem oczekiwania na potwierdzenie wysłania posta też dojdziemy.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Chrome jest przeglądarką komercyjną, wypuszczoną przez właściciela wyszukiwarki internetowej i głównego gracza na rynku reklamy, żyjącego z danych użytkowników, więc nic dziwnego, że Chrome poza pzeglądarką ma tez inne, mniej chwalebne funkcje :) ( które chyba swoją drogą są jawnie opisane w licencji)

Firefox jest otwrtoźródłowy, rozwijany przez społeczność, więc priorytety ma zupełnie inne. A jak kto kumaty i ma dużo czasu to może sam przejrzeć kod źródłowy w poszukiwaniu szpiegów.

BTW - mój wpis o Chrome to tylko moje podejrzenie, nie robiłem żadnych testów żeby to wiedzieć na pewno.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

To chyba żadna tajemnica, że Chrome służy do przeglądania internetu przez użytkownika a Google do przeglądania użytkownika przez internet.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dobry wieczór PT Wszystkim.
W odpowiedzi na reakcję PT Pana Tomasza:
Caeterum censeo, czyli wracam upierdliwie do mojego wcześniejszego zapytania,dlaczego nie
zapamiętuje mnie, jak korzystam z takiej krateczki przy logowaniu i potem biegam po różnych
linkach naszej Kochanej Triody,aby się w ogóle zalogować:
Dla logowania na: Forum Stowarzyszenia Trioda jest to pokazane:
Not Found
The requested URL was not found on this server.
Apache/2.4.62 (Debian) Server at forum-trioda.pl Port 80
Poprzednio zalogowało się :
dopiero tutaj poprzez rozformatowany listing tekstów i ramek bez formatowania normalnego
okna na poniższy link:
https://forum-trioda.pl/index.php/
(Wklejam poniżej fragment rozformatowanego okna):
Zaloguj się • Zarejestruj się
Nazwa użytkownika:(jest) Hasło: (jest gwiazdkami) Nie pamiętam hasła | Zapamiętaj mnie
I dopiero po zalogowaniu się tutaj,gdzie jest zapamiętane moje hasło,jako wygwiazdkowane,
wchodzi normalne okno.

15.04.2025:dzisiaj zalogowałem się dopiero z tego linku:
https://forum-trioda.pl/posting.php?mode=reply&t=41795
i dalej, cofając się do początku kolejnych opcji.
Dopiero tam był zapamiętany mój login i wygwiazdkowane hasło.

Pozdrawiam uprzejmie PT Wszystkich.
Jacek"ballasttube"
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Nie wiem jaki jest ten pierwszy link którego serwer nie znajduje.
Teb link: "https://forum-trioda.pl/index.php/" nie zadziała poprawnie ze względu na slash na końcu. Nie jestem programista php, nie wiem z czego to wynika. Ale wystarczy go usunąć, o tak: "https://forum-trioda.pl/index.php" i już działa