Chodzi mi tak naprawdę o pracę ciągłą vs impulsową. Zasilacz 300 V/200 mA powinien móc dostarczyć taką moc przez trochę dłuższy czas. Miernik pracujący impulsowo musi tylko przez ułamek sekundy.Tomasz Gumny pisze: ↑czw, 20 lutego 2025, 11:24 Nie bardzo rozumiem. Właśnie w trybie zasilacza ustawia się wszystko manualnie. Chyba, że chodzi Ci o "zdalne" ustawianie parametrów, np. poprzez port komunikacyjny. Była (i jest) zarezerwowana do tego celu pozycja nr 1 w katalogu. Niestety nie było "front-endu", więc i "back-end" nie powstał.
Miernik lamp DIY - sonda
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Miernik lamp DIY - sonda
Wracając do mojego poprzedniego postu.
Zmierzyłem lampę w trybie zasilacza w zewnętrznej podstawce i już jest lepiej ,ale ...ale pozostaje.
Wskazania wewnętrznego amperomierza z multimetrem rozjeżdżają się bardzo.
Im większy prąd tym różnica wskazań wieksza.
Na multimetrze 20,83mA a w testerze 17,21mA
Napięcie anodowe ustawione 90V,multimetr 90V , wyświetlacz testera 89V
Ale nachylenie wyszło jak trzeba w porównaniu z pomiarem katalogowym.
W mierniku uzyskane S 8,8mA/V a w zewnętrznej podstawce dla La 15mA uzyskane też przy Ug -1,3 11,15mA/V
Zmierzyłem lampę w trybie zasilacza w zewnętrznej podstawce i już jest lepiej ,ale ...ale pozostaje.
Wskazania wewnętrznego amperomierza z multimetrem rozjeżdżają się bardzo.
Im większy prąd tym różnica wskazań wieksza.
Na multimetrze 20,83mA a w testerze 17,21mA
Napięcie anodowe ustawione 90V,multimetr 90V , wyświetlacz testera 89V
Ale nachylenie wyszło jak trzeba w porównaniu z pomiarem katalogowym.
W mierniku uzyskane S 8,8mA/V a w zewnętrznej podstawce dla La 15mA uzyskane też przy Ug -1,3 11,15mA/V
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
W kilku miejscach wątku był poruszany temat dokładności wskazań (10Ω, 5.09V, LM358, MPSA94, BZW06, izopropanol).
Tomek
Głównym powodem zaniżania wartości prądu wraz z jego wzrostem jest użycie jako DZ2 i DZ7 transila P6KE6.8. Jest on polecany jako zamiennik nieistniejącego BZW06-6V8, a tymczasem jego prąd upływu przy 5V jest tak duży że skutecznie zaniża wartość mierzonego prądu. Zmierzyłem prąd upływu dla kilku sztuk jakie miałem i otrzymałem wartości od 40uA do 190uA. Przy 40uA prąd anodowy zaniżało o 4mA a przy 190uA miernik nie był w stanie przełączyć zakresu pomiarowego.
-
- 2500...3124 posty
Jeśli wierzyć kartom katalogowym, to wszystkie prawie transile THT na niskie napięcia będą miały taki problem, ciekawe, że oryginalne nie miały.
Maksymalny prąd upływu dla 5,8 V jest podany jako 1000 uA (sic!). Proponowałbym pójść w nieco wyższe napięcie, na przykład 8V5. Zabezpieczenie powinno być równie dobre, a "cieknąć" będzie znacznie mniej.
Mam też kilka SMA6J5.0A (SMD), mimo takich sobie parametrów katalogowo, zmierzony prąd upływu przy 5 V oscyluje w okolicach 0,1 uA. Są specjalne transile o niższych prądach upływu, zwykle w SMD, ale nie mam takich pod ręką.- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Nie przypominam sobie, żeby wówczas był problem z upływnością transili. Rzeczywiste wartości były raczej zbliżone do tych z wykresu niż tabeli.
Jako że DZ2 i DZ7 zabezpieczają wejścia procesora przed napięciem rzędu 300V, które może się pojawić w przypadku awarii, odradzam pomijanie tych elementów. Jeśli nie znajdziesz diod o mniejszym prądzie upływu (my używaliśmy STM), to alternatywnym rozwiązaniem może być wstawienie transili na wyższe napięcie, np. 10..24V równolegle do R15 i R46. Nawet 24V podane na wejście mikrokontrolera przez rezystor 10kΩ nie powinno mu zrobić krzywdy, a jak zauważył Einherjer transile na wyższe napięcia mają niższe prądy upływu.
Jako że DZ2 i DZ7 zabezpieczają wejścia procesora przed napięciem rzędu 300V, które może się pojawić w przypadku awarii, odradzam pomijanie tych elementów. Jeśli nie znajdziesz diod o mniejszym prądzie upływu (my używaliśmy STM), to alternatywnym rozwiązaniem może być wstawienie transili na wyższe napięcie, np. 10..24V równolegle do R15 i R46. Nawet 24V podane na wejście mikrokontrolera przez rezystor 10kΩ nie powinno mu zrobić krzywdy, a jak zauważył Einherjer transile na wyższe napięcia mają niższe prądy upływu.
- Załączniki
-
- BZW06.jpg (151.93 KiB) Przejrzano 87 razy
-
- BZW06A.jpg (63.87 KiB) Przejrzano 87 razy
Tomek
Ja użyłem BZW06-6V4 i jest ok. Przy 5V miały maksymalnie 1uA. Jego odpowiednik P6KE7.5A zapewne też będzie wystarczający.
Od pewnego czasu korzystałem z P6KE7.5A, nie było z nimi żadnych problemów.
Keep calm and believe in ЗСУ!
Героям Слава!
Героям Слава!
Transile STM dostępne na TME faktycznie (katalogowo) mają dużo niższe prądy upływu.