Przerwa w działaniu naszego Forum

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Przerwa w działaniu naszego Forum

Post autor: Romekd »

Czołem.
Wczoraj, między godziną dziewiątą i dwunastą nasza "Trioda" przestała działać i nie dało się z nią połączyć. Powodem był zanik napięcia w sieci elektrycznej 230 V, który zdaniem dostawcy energii był wcześniej zaplanowany. Jeszcze w zeszłym roku zakład energetyczny informował mieszkańców o planowanych wyłączeniach, zamieszczając na kilku słupach na naszej ulicy odpowiednie powiadomienia. Można się było więc odpowiednio przygotować i np. nie planować pilnych działań w firmie, bo te, bez dostaw prądu, były niemożliwe. Można było też poinformować kuriera, by użył klaksonu w samochodzie, zamiast próbować używać niedziałającego w takich sytuacjach dzwonka u drzwi...
Niestety nie ma sposobu by w przyszłości ustrzec się podobnych sytuacji, gdyż nawet zasilacz bezpieczeństwa (UPS) przy wysokim poborze mocy przez serwer i router (razem pobierają, w sposób ciągły, ponad 200 W, a niekiedy sam serwer potrafi pobierać nawet ponad 400 W...) może podziałać najwyżej kilka do może kilkunastu minut :( Niestety dobra tradycja informowania mieszkańców o planowanych przerwach w dostawie prądu przestała obowiązywać i by wiedzieć o możliwych wyłączeniach należałoby co kilka dni dzwonić pod numer 911...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Przerwa w działaniu naszego Forum

Post autor: Tomasz Gumny »

Romekd pisze: pt, 28 marca 2025, 13:41[...]Niestety dobra tradycja informowania mieszkańców o planowanych przerwach w dostawie prądu przestała obowiązywać
Można się zapisać na powiadomienia: https://www.tauron-dystrybucja.pl/wylaczenia.
Romekd pisze:i by wiedzieć o możliwych wyłączeniach należałoby co kilka dni dzwonić pod numer 911...
991.
Tomek
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Kiedyś to nawet jeździli nyską ze szczekaczkami na dachu i rozgłaszali że nastąpi dopływ gazu/wody/prądu/czegokolwiek... Ale wtedy to była norma, teraz przerwy są nieporównywalnie bardziej rzadkie (przynajmniej u mnie).

Przerwa w funkcjonowaniu jest faktem, natomiast chciałbym zwrócić uwagę na inną rzecz (która najprawdopodobniej również wynika z przenosin):
nie działa mi wyszukiwarka. Ani ta prosta na górze strony, ani ta zaawansowana po kliknięciu w zębatkę. Działała i przestała. Po wpisaniu hasła myśli, myśli i odsyła mnie do pustej strony.

Przy czym funkcja "twoje posty", "nowe posty" itp normalnie działa.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Ola Boga
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Ola Boga »

zjawisko pisze: pt, 28 marca 2025, 21:34nie działa mi wyszukiwarka. Ani ta prosta na górze strony, ani ta zaawansowana po kliknięciu w zębatkę. Działała i przestała. Po wpisaniu hasła myśli, myśli i odsyła mnie do pustej strony.
U mnie działa...
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dobry wieczór.
Generalnie chyba jestem w temacie nie działania.
Google mi wyrzucają dwa linki do wchodzenia tutaj, o tym samym nagłówku z dopiskiem "nowy serwer".
Chcę za wczasu zapobiec odcięciu minie od Forum, więc melduję,że zapamiętany przez forum mój nick i hasło
reaguje tylko na tym drugim linku. Czy można by poprosić o utrwalenie tego tak, aby to nie zginęło i nie odcięlo
mnie od wejścia tutaj? Skoro są na razie dwa linki, w zasadzie niby takie same, ale w jednym mój nick i hasło są
wyczyszczone? A ja niestety zapamiętałem raz pod gwiazdki hasło i go nie pamiętam.
Nie wiem,który z tych dwu linków jest prawidłowy. I czy ten z zapamiętanym moim nickiem i hasłem nie zniknie.
Poproszę uprzejmie o odpowiedź i pozdrawiam PT Zarząd i Wszystkich Kolegów.
Jacek "ballasttube"
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Są UPS-y do pieców gazowych z czystym sinusem i są też falowniki 24V na 230V z czystym sinusem, które szczytowo mogą pracować do 2-5kW, 400-500W to ona na luzie popracuje.
Polecam pogadać w firmach, które robią zasilanie w kamperach i TIR-ach.
Po prostu zasilacz 24V 1kW ustawiony na 13,6-13,8V, akumulatory buforowe AGM czy LiFePo4(ale inne napięcie!), potem przetwornica, praca tego układu to klasyczny UPS ON-LINE z podwójną konwersją, w razie przepięcia podczas burzy i pomyłki zakładu energetycznego/upalenia "zera" i podania 400V zamiast 230V jedyne, co dokona żywota, to zasilacz 230V/24V.
Sam mam UPS-y do pieców, bo z powodu wpływu Bałtyku(to dość blisko w linii prostej, mieszkam na zachód od Wisły), światło gaśnie kiedy chce, miga, przygasa, raz jest 205V a za 5 minut 253V, wczoraj miałem taką "jazdę", że nie mogłem ustawić prądu spoczynkowego w Tosce 306, bo raz miałem 228V a za kilka sekund 245V i więcej.
Pewnie fotowoltaika winna, bo mam w sumie 16kW.
U mnie latem wiatr zrywa linie energetyczne, zimą linki pękają i w grudniu 2023 roku mi trzasnęła linka przy domu, straciłem jedną fazę ale jakby to było latem i sucha trawa, to byłoby niezłe ognisko, bo linka spadła na pełne śmietniki.
Na Śląsku zaników napięcia raczej nie ma, u mnie jest tragedia, latem zerwie się wiatr i już nie ma światła.
Jedno wyłączenie trwało kilkanaście godzin, dwa AGM-y niezawodnie dostarczały mi energii dla komputerów, routerów i kawę nawet kilka razy mieliłem :lol:
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

ballasttube pisze: pt, 28 marca 2025, 23:14 Google mi wyrzucają dwa linki do wchodzenia tutaj, o tym samym nagłówku z dopiskiem "nowy serwer".
Chcę za wczasu zapobiec odcięciu minie od Forum, więc melduję,że zapamiętany przez forum mój nick i hasło
reaguje tylko na tym drugim linku. Czy można by poprosić o utrwalenie tego tak, aby to nie zginęło i nie odcięlo
(...)

Co to są za linki? Bo nie nie mam pojęcia na jaki adres kieruje pierwszy, a na jaki drugi link. Możesz je wkleić tutaj?
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Dziękuję Panu bardzo.
Tak zrobię.
Pozdrawiam Pana uprzejmie.
Jacek"ballasttube"
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: brencik »

Wpisując w wyszukiwarkę Google słowa "forum trioda" pod pierwszym wynikiem wyszukiwania jest odnośnik do https://trioda.stareradia.pl/ 😱
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Dodatkowo klikając w
Screenshot_2025-04-10-07-23-57-614_com.android.chrome-edit.jpg
przekierowuje na https://forum-trioda.pl/forum-trioda/index.php czyli błąd 404 🤔
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Nie mam pojęcia czemu (i skąd) google zna ten adres. Forum pod tym adresem zostało uruchomione testowo w celu konfiguracji serwera i testowania funkcjonalności i nigdy nie został podany publicznie, był tylko do wiedzy moderatorów. Zrobię tam przekierowanie na forum-trioda.pl
brencik
625...1249 postów
625...1249 postów

Cytując klasyka: "jak do tego doszło - nie wiem" :wink:

Google wie więcej niż się nam zdaje... Niestety.
Awatar użytkownika
hellcat
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: hellcat »

brencik pisze: czw, 10 kwietnia 2025, 22:22 Google wie więcej niż się nam zdaje... Niestety.
Tu się z Tobą zgadzam... niestety.
Üdv
Macska
Awatar użytkownika
Danilewicz
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Danilewicz »

brencik pisze: czw, 10 kwietnia 2025, 22:22 Cytując klasyka: "jak do tego doszło - nie wiem" :wink:

Google wie więcej niż się nam zdaje... Niestety.
Pewnie webcrawler. Kojarzę, że można na serwerze umieścić plik robots.txt z odpowiednią zawartością i użyć tagu lub nagłówka noindex żeby strona się nie indeksowała.
Pozdrawiam!
Marcel Danilewicz
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

U mnie przy "odpaleniu" strony forum u góry też jest napis "forum stowarzyszenia trioda - nowy serwer":
Screenshot_20250411-081515_Chrome.png
Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,