Zbudował ktoś z was telewizor?

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: maciej_333 »

Wykonałem dziœ generator tranzytronowy na EF80. Przyznam, że jestem zadowolony z jego pracy. Miałeœ rację Alku, to œwietne generatory. Wczeœniej traktowałem je z rezerwš, ale teraz zmieniam zdanie. Jak się okazuje dobrze jest go zasilać znacznym napięciem, bo wtedy przebieg jest bardziej liniowy.

Dziœ mam goœci (rodzinka :? ), jak będzie spokojniej wykonam próbę z wyœwietleniem rastru na moim oscyloskopie LO-70. Potem to już będzie zabawa...
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

8ŁO29, ja taką mam w swoim oscyloskopie (model ŁI125) ale on ma spalone trafo i nie wiem w końcu czy gość mi je nawinie...
Ja chciałbym wykorzystać kawałki układu oscyloskopu MINI4 (podstawę czasu) i resztę zrobić, chociaż ten tranzytron jest bardzo interesujący. Muszę jeszcze uzyskać z mojego trafa (330V) napięcie 4kV do zasilania ostatniej siatki przespieszjącej mojej mojej 13ŁN10... Czyli zrobić mały powielacz ale nie mam kondensatorów na takie duże napięcie! :? Macie jakiś pomysł? I jeszcze jedno: na schemacie Alka z gen. tranzytronowym jest wyjście impulsów gaszących. Do czego to wpiąć? Ja nie widzę potrzeby, chyba że sie nie znam... :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Post autor: Alek »

Radzę poczytać nieco o konieczności wygaszania powrotów linii. Powroty te brzydko zakłócają obraz.
Co do powielacza- nikt nie każe stosować kondensatorów na 4kV. Na każdym z kondensatorów odkłada się bowiem część powielonego napięcia.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

No wiem że kondensatory w powielaczu nie muszą być na 4kV ale jednak na 1kV to minimum. Tak sie składa że mam kilka takich ale każdy jest o innej wartości a tak być nie może.
Zlutowałem ten tranzytronowy generator ale czy działa nie mam jak sprawdzić, przydałby się SPRAWNY oscyloskop... Da się inaczej sprawdzić czy on pracuje? I jeszcze jedno pytanko odnośnie kondensatorów w nim zastosowanych: są jakieś graniczne wartości? Bo ja narazie zastosowałem 33n i 47n.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Od pojemności zależy częstotliwość drgań. Od stosunku pojemności siatka osłonna- siatka hamująca oraz anoda-siatka zależy też liniowość.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Z tranzytronem Alka były kłopoty, bo trzeba było bardzo silnie ograniczyć wszytkie rezystorki dla lampy EF80. Ja zrobiłem układ podstawy czasu od znanego nam oscyloskopu Jogiego. Na anodzie EF80 mam ładną piłę, ale na płytkach lampy przebieg jest bradziej trójkątny niż piłokształtny, dodatkowo nieco ścięty na grzbiecie. Trochę lepiej było jak dałem E88CC do stopnia końcowego odchylania zamiast ECC85.

Marcinie czy możesz umieścić tu ten schemat, bo mi pewien osobnik z rodzinki załatwił kompa bardzo ciekawie (wysadziło kartę USB) ?

Ten tranzytron możesz sprawdzić tak: bierzesz woltomierz - cyfrowy, i mierzysz napięcie na anodzie lampy generatora. Najpierw ustaw go na DC, potem na AC. Jak będzie wykryta składowa zmienna to generator działa (na AC coś pokaże).
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Tzn. tak: podłączyłem miernik do wyjścia generatora i pokazało mi regulowane napięcie stałe 110 - 230V. Michał a o jaki schemat Ci chodzi bo nie bardzo kojarze, tak to nie ma problemu, wkleję go ;)
I jeszcze łopatologiczne pytanie: ilu krotny muszę zrobić ten powielacz bo mam 2 sposoby liczenia i już sam nie wiem. Głupi jestem i zamotany ale to forum jest po to aby takim ludizom pomagać :lol:
Pozdrawiam\
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Robisz to tak: podłšczasz woltomierz między masę a anodę lampy generatora. Miernik nastawiasz na składowš zmiennš (przełšczasz się na AC, tak jakbyœ chciał mierzyć napięcia sinusoidalne). Powinien coœ tam pokazać. Jak ustawisz go na składowš stałš to powinien pokazać dużo więcej. Jak generator nie pracuje to miernik nastawiony na AC nic nie wskaże.

Powielacz jest zawsze n-krotny. Czyli powiela n razy wartoœć maksymalnš doprowadzonego napięcia. Dla sinusoidy będzie to pierwiastek z 2 raza więcej od wartoœci skutecznej (tego co wskazuje miernik). Jeżeli np. doprowadzimy na wejœcie powielacza trzy krotnego napięcie sinusoidalne o wartoœci skutecznej 220V to amplitoda wyniesie ok. 311,13V więc na wyjœciu powielacza masz ok. 933,38V. Jednak jest to tylko teoria i pod obcišżeniem napięcie może bardzo silnie spadać. Co do powielaczy to dałem Ci kiedys w tym temacie link.

Poniżej wklejam schemat podstawy czasu od oscyloskopu Jogiego. Dorysowałem też przybliżone kształty przebiegów. W praktyce sš trochę mniej liniowe, ale to trudniej narysować.

Co zrobić by poprawić przebiegi na lampie końcowej odchylania ? Ponadto stopień końcowy jest sbyt mało wydajny i nie odchyli wiązki na cały ekran.

Jak w swoim TV Alku regulowałeś wysokość i szerokość obrazu ? Zmiana ujemnego potencjału na S1 nic nie daje i pograsza jeszcze bardziej przebieg na w punktach A i B (bardziej ucina grzbiety).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

A może jakby zmniejszyś opory (1,5M na schemacie) łączące płytki z anodowym to się coś poprawi?
Właśnie Alku te Twoje odchylanie było na tym tranzytronie o którym była mowa wcześniej (chodzi o pion i poziom czy układy były identyczne oczywiście różnicą była częstotliwość pracy) i nie miałeś problemu z uruchamianiem?
Maćku dobrałeś już jakieś sensowne wartości kondensatorów czy narazie jest to faza testowa?
Tymczasem popatrzcie na schemat podstawy czasu Mini4. Jest i ECF82 i ECC88. Nic tylko montować... :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Na razie sš te na których jest ustawiony aktualnie przełšcznik na schemacie. Jednak częstotliwoœć jest chyba trochę za duża pewnie będzie trzeba je zredukować do 47nF i 10nF. Znam schemat Mini-4. Układ tego odchylania jest mało wydajny, no chyba że się go zasila napięcie 400V to działa idelanie (sprawdzone). Normalnie przykładam 250V. Jak zmiejszysz te rezystory 1,5M to pewnie będzie jeszcze gorzej.

Po "M jak miłoœć" (mój ulobiony serial :lol: ) opiszę Ci o co chodzi z powrotami.
Alek

Ja bym inaczej robił wzmacniacz odchylania. Szukając trafilem na komputerze schematy generatorów, jakich używałem.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Dobry schemat. Będzie bardzo pomocny. Widzę, że wysokość obrazu nastawiasz zwykłym dzielnikiem. Sądziłem, że taki sposób pogorszy liniowość.

Więc jak zrobić końowy stopień odchylania ? Może tak jak w Mini-4 ?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Panowie czy podłączając jedynie odpowiednie zasilanie na anode i siatki lampy obrazowej to otrzymam kropke? Powinno się coś pokazać... Na które nóżki mam podłączyć nap. i o jakim potencjale (+ czy -)? Za dużo pytań zadaję...
Jak narazie wymyśliłem sobie że zrobię mały generator WN z cewki jakiegoś małego Junosta który będize oparty na 4011 i na jakimś IRF-ie. Nie opłaca mi się robić zwykłego n-krotnego powieacza bo to strata elementów. Panowie jak mam zmierzyć tak duże napięcie?
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Możesz sobie zrobić takš przetwornicę. Jeden koniec cewki W.N. dajesz do masy, drugi do prostownika W.N. Może to być lampka EY86, ale wtedy będzie trzeba dowinšć jeszcze uzwojenie żarzenia, czyli jakieœ 4-5 zwojów przewodu wysokiego napięcia na pierwitnej stronie trafa linii. Potewm będzie Ci potrzebny kondensator ok. 10nF (musi wytrzymać ze 6KV) do filtracji wysokiego napięcia. Potem dzielniki i gotowe. Lepiej jednak jakbyœ zastosował NE555 jako generator. Wtedy wypełnieniem regulujesz napięcie wyjœciowe. Możesz też wykonać klasyczny układ linii od TV, wtedy pršdem S2 lampy PL504 będziesz regulował W.N. Robisz to przez jakiœ wtórnik na tranzystorku, lub triodzie. Wysokie napięcie zmierzysz woltomierzem z sondš W.N. Może być woltomierz cyfrowy ustawiony na zakres 1000V. Szeregowo do niego dołšczasz posobnik. Rezystancja cyfrówek jest zwykle stała i wynosi ok. 10MR. Jak chcesz powiększyć zakres 10 razy to dajesz posobnik w twoim wypadku 100MR. Musi to być solidny rezystor wysokonapięciowy. Wtedy mnorzysz pokazanš przez miernik wartoœć przez 10.

W Radioamatorze 06/70 był regulowany zasilacz W.N. Bardzo prosty z dostępnych elementów. Jedyny kłopot sprawia kondensator 10nF na 6KV (ten o którym pisałem). Układ był specjalnie pomyœlany dla lamp oscyloskopowych.

W załšczniku masz trochę teorii na temat lamp oscyloskopowych. Ponadto sš wyprowadzenia niektórych typów lamp.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

maciej_333 pisze:Wysokie napięcie zmierzysz woltomierzem z sondš W.N. Może być woltomierz cyfrowy ustawiony na zakres 1000V. Szeregowo do niego dołšczasz posobnik. Rezystancja cyfrówek jest zwykle stała i wynosi ok. 10MR. Jak chcesz powiększyć zakres 10 razy to dajesz posobnik w twoim wypadku 100MR. Musi to być solidny rezystor wysokonapięciowy. Wtedy mnorzysz pokazanš przez miernik warto�ć przez 10.
Przepraszam, że się wtrącam Maćku, ale dla podniesienia zakresu woltomierza razy 10 powinno się zastosować do miernika o rezystancji wewnętrznej 10M posobnik o rezystancji 90M, a nie 100M jak piszesz. Przy zastosowaniu rezystora 100M wynik odczytany z miernika należałoby pomnożyć razy jedenaście, a nie razy dziesięć.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .