"Lampa oscyloskopowa"

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

szalony

"Lampa oscyloskopowa"

Post autor: szalony »

http://www.allegro.pl/item99500951_lamp ... awna_.html

Ale "elektrołucziewaja trubka" :shock: chyba od radaru ? :)
Alek

Post autor: Alek »

Podejrzewam raczej, że to zwykła lampa oscyloskopowa, tylko taka ciut większa. Gdyby nie cena, to bym się skusił- do telewizora :)
szalony

Faktycznie, cena jest spora :? A szkoda, bo pewnie ma odchylanie elektrostatyczne, co przy takiej średnicy ekranu jest rzadkością. No i TV z okrągłym ekranem :)

PS. A można dostać jakieś lampy oscyloskopowe z niebieską poświatą ?
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Ciekawe właśnie gdzie one były używane (pochodzą z lat 70!!). Ja mam jej większą siostrę - 31E2 (ekran o średnicy 31cm) mającą na nalepce datę produkcji 1978r. Odchylanie oczywiście jest elektrostatyczne.
Ostatnio zmieniony sob, 22 kwietnia 2006, 23:45 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
szalony

Sprawdzałeś, czy plamka nie ciągnie śladu ? :idea:

A może do np. analizatorów przebiegów cyfrowych :idea:
OTLamp

szalony pisze:Sprawdzałeś, czy plamka nie ciągnie śladu ? :idea:

A może do np. analizatorów przebiegów cyfrowych :idea:
Jeszcze jej nie podłączałem, nie wiem więc jaką ma poświatę (oby nie długą bo chcę z nią w dalekiej przyszłości zrobić telewizor). W weekend majowy postaram się zrobić fotki. Ona jest olbrzymia, waży chyba z 8kg :roll:
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Chyba można dostać z niebieska poswiatą. Ja mam dwa identyczne oscyloskopy "Hameg" HM312 i jeden z nich swieci na zielono, drugi na niebiesko
OTLamp

Boguś pisze:Chyba można dostać z niebieska poswiatą. Ja mam dwa identyczne oscyloskopy "Hameg" HM312 i jeden z nich swieci na zielono, drugi na niebiesko
Z niebieskim luminoforem mam radarową (zdaje się) DP18-14, ale poświata bardzo długa.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Witam.
Alek pisze:Gdyby nie cena, to bym się skusił- do telewizora :)
Jeśli lampa 13LO37I się nadaje, to jest już Twoja. Szalony trochę się zniechęcił, jak mniej więcej opisałem jej stan faktyczny (dwie nóżki ugięte, na jednej brak... hmm... czegoś, wystaje sam drucik :oops: poza tym - nie wiem, czy jest sprawna, jeśli jednak przydatna, to j.w. a szkoda mi jej wyrzucać.

Poza tym - dokładam wszystko, co mogę :) . Poprzeglądasz sobie i wybierzesz to, co przydatne, reszta pójdzie w... kosz.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Ja mam 13ŁO10 i to lampa pamiętająca... Alek napisał że do TV się nie nadaje ale ja będę uparty :D W sumie to czemu miała by się nie nadawać? Przecież układu pamiętającego można wcale nie używać.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Chyba ŁN :?:
Uważam przede wszystkim , że szkoda lampy pamięciwej używać do tego celu, gdy tyle innych lamp oscyloskopowych jest na świecie :)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

TAK jest to ŁN ale ze mnie gapa ;) Spojrzałem na inną. No niestety mam jeszcze dwustrumieniową lampkę RFT ale to właśnie tej mi szkoda a oscyloskopu budować nie będę. Jeśli chcesz możemy sie wymienić, z tym że nie wiem czy ta lampa jest na 100% sprawna! Ma podstawkę, ekran metalowy...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Alek

Ja mam do złomowania lampę z ekranem, prostokątną typu 11ŁO1I, ale nie wiem czy ona nie jest za trudna w sterowaniu.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

No ciekawi mnie ta lampka. Do złomowania czyli mam rozumieć nie jest nikomu potrzebna? Co w zamian oczekujesz? Pozdrawiam!!!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU