TG2,5-1-666 uzwojenie słuchawkowe
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: TG2,5-1-666 uzwojenie słuchawkowe
Ja mam pytanie o uzwojenie pierwotne tego transformatora
Rezystancja uzwojenia pierwotnego pomiędzy zaciskami 1-4 to 370 omów. Według danych tabelarycznych uzwojenie pierwotne ma rezystancję 400 omów.
Mierząc pomiędzy środkowym odczepem a zaciskiem 1 rezystancja wynosi 163 omy
Mierząc pomiędzy środkowym odczepem a zaciskiem 4 rezystancja wynosi 207 omów
czyli jest niesymetria względem środkowego odczepu pomimo że odczep jest wyprowadzony w połowie liczby uzwojeń
Czy takie wartości mogą świadczyć o uszkodzeniu/zwarciu w uzwojeniu ?
Rezystancja uzwojenia pierwotnego pomiędzy zaciskami 1-4 to 370 omów. Według danych tabelarycznych uzwojenie pierwotne ma rezystancję 400 omów.
czyli jest niesymetria względem środkowego odczepu pomimo że odczep jest wyprowadzony w połowie liczby uzwojeń
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Ta różnica rezystancji uzwojenia anodowego wynika z różnej długości przewodu nawojowego w obu połówkach.
Ta różnica rezystancji uzwojenia anodowego wynika z różnej długości przewodu nawojowego w obu połówkach.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
W moich dwóch trafach jedno ma pierwotne ok. 400 omów, drugie 360 omów. Też się zastanawiam czy to może być np. zwarty zwój. Choć raczej spodziewałbym się niezbyt dokładnego nawinięcia.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 3125...6249 postów
Tych transformatorów z rozbiórki lampowych TV miałem dużo, zawsze mierzyłem ciągłość, zwłaszcza uzwojenia pierwotnego, i wiem, że taka różnica rezystancji (i całego uzwojenia w stosunki do takiego samego innego trafa) w tych transformatorach to norma. Czym to mogło być spowodowane....a dlaczego kropla w grubym dnie w kieliszkach i innych podobnych wyrobach z Krosna była, zwłaszcza pod koniec miesiąca, mniejsza, wieść gminna wie.....
-
- 2500...3124 posty
Jak to mówił jeden z wykładowców z wrocławskiej polibudy: "Nawet najlepsze studia nie zastąpią porządnej szkoły podstawowej." Skoro te połowy są nawinięte jedna na drugiej to czy długość drutu potrzebna do nawinięcia tej samej liczby uzwojeń będzie taka sama czy różna? Jak długość drutu wpływa na jego rezystancję?fanis pisze: ↑ndz, 8 grudnia 2024, 11:43 Ja mam pytanie o uzwojenie pierwotne tego transformatora
Jakim cudem zwarty zwój miałby dawać różnicę rezystancji rzędu kilkudziesięciu omów?
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Może nie tyle zwarty zwój co zwoje, przebicie miedzywarstwowe???
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Teraz to już kombinujesz... Różnica rezystancji wynika z różnicy długości zwojów, o czym już wcześniej wspomniano. Chyba nie powiesz, że zwoje w pierwszej warstwie mają tę samą długość co na przykład w piątej? Różnica w rezystancjach połówek wynika wprost ze sposobu nawinięcia i jest typową cechą niższej klasy transformatorów głośnikowych do układów przeciwsobnych (w wyższej klasy transformatorach stosuje się dzielony karkas), oraz przede wszystkim transformatorów sieciowych dedykowanych do duodiod prostowniczych (AZ1, EZ80 itp.).
Witam
Pozwolę sobie podczepić się pod temat, jeśli Kolega autor nie ma nic przeciwko, bo trapi mnie podobny problem.
Mam kilka TG 2,5 w gitarowcach i do jednego chcę dorobić ogranicznik mocy, oraz wyście słuchawkowe. Ogranicznik coś w tym stylu:
A na wyjście słuchawkowe myślałem o czymś takim: I teraz rodzą się takie pytania:
1. Czy to zadziała?
2. Czy można podłączyć do masy uzwojenie głośnikowe i słuchawkowe jednocześnie? Jeśli tak to powinny być w fazie czy przeciw?
3. Jak dobrać elementy R1, R2, C1 żeby była sensowna regulacja głośności, filtr obcinał jak paczka gitarowa, czyli ok 5kHz, a lampa widziała optymalne Ra? Zakladam słuchawki 16 omów (stereo 32 omy wpięte w mono), ale jeśli to poprawi sytuację, to mogę dorobić przełącznik fazowy na jednej i wpinać je mono szeregowo to będzie 64 omy. A może filtr LC będzie tu właściwszy? Albo jakiś inny pasywny cabsim? Będę wdzięczny za podpowiedź.
Pozwolę sobie podczepić się pod temat, jeśli Kolega autor nie ma nic przeciwko, bo trapi mnie podobny problem.
Mam kilka TG 2,5 w gitarowcach i do jednego chcę dorobić ogranicznik mocy, oraz wyście słuchawkowe. Ogranicznik coś w tym stylu:
A na wyjście słuchawkowe myślałem o czymś takim: I teraz rodzą się takie pytania:
1. Czy to zadziała?
2. Czy można podłączyć do masy uzwojenie głośnikowe i słuchawkowe jednocześnie? Jeśli tak to powinny być w fazie czy przeciw?
3. Jak dobrać elementy R1, R2, C1 żeby była sensowna regulacja głośności, filtr obcinał jak paczka gitarowa, czyli ok 5kHz, a lampa widziała optymalne Ra? Zakladam słuchawki 16 omów (stereo 32 omy wpięte w mono), ale jeśli to poprawi sytuację, to mogę dorobić przełącznik fazowy na jednej i wpinać je mono szeregowo to będzie 64 omy. A może filtr LC będzie tu właściwszy? Albo jakiś inny pasywny cabsim? Będę wdzięczny za podpowiedź.
Coś namieszałem w tym ograniczniku, ale już nie cofnę. Poprawne połączenie powinno wyglądać tak: