Miernik wzmocnienia tranzystorów
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- AZ12
- 3125...6249 postów
Re: Miernik wzmocnienia tranzystorów
Witam
Układ jest na tyle prosty że można go wykonać w pająku. Zamiast dwóch szeregowo połączonych transformatorków można użyć mały transformator z uzwojeniem wtórnym o napięciu rzędu 200 V lub 100 V i podwajacz w układzie Delona. Można je znaleźć w kotłach gazowych.
Układ jest na tyle prosty że można go wykonać w pająku. Zamiast dwóch szeregowo połączonych transformatorków można użyć mały transformator z uzwojeniem wtórnym o napięciu rzędu 200 V lub 100 V i podwajacz w układzie Delona. Można je znaleźć w kotłach gazowych.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Nie posiadam takich trafek niestety. Za to mam 3 sztuki TS2/15, nie będę kombinować tylko użyję tego co pod ręką.AZ12 pisze: ↑ndz, 24 marca 2024, 08:55 Witam
Na forum audiostereo https://www.audiostereo.pl/topic/156551 ... C4%99ciem/ wyczytałem, że aby pomiar był poprawny należy zmniejszyć rezystor 1M o połowę, a baza tranzystora powinna wisieć w powietrzu. Faktycznie takie zmiany dadzą poprawniejszy pomiar czy może poprawić w układzie coś innego?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Powoli do przodu, zmontowany próbnik napięcia przebicia oraz zasilacz 5V do mierników:
Całość planuję upchnąć do plastikowej obudowy typu Z17.
Pozdrawiam,
A.
Mierniki będą takie, oparte o ICL7107:
Do zrobienia został jeszcze "zmieniacz polaryzacji" napięcia na przekaźnikach (łącznie trzech), zasilacz symetryczny ±12V. Całość planuję upchnąć do plastikowej obudowy typu Z17.
Pozdrawiam,
A.
-
- 3125...6249 postów
Kolega MAREK7HBV pisze:
(quote)
"prostownik wykonany z transformatora bezpieczeństwa, służący do zasilania wiertarki.
Można go obciążyć do 10 A przez kilkanaście sekund przu napięciu 5V "
(unquote).
Kolego Marku, czy Kolega zasila w ten sposób wiertarkę cordless jako corded?
Mam powód,aby tak zrobić.
Na jakie napięcie jest ta wiertarka?
Typowe są 3,6V;7,2V; 12V;14V i więcej.
Transformator bezpieczeńsdtwa jest zwykle na 24V.
Bywają wiertarki cordless na 24V i nawet na 36V,
(mam taką),a ostatnio czytałem nawet o takiej na 60V.
Poproszę o odpowiedź i pozdrawiam.
Jacek"b/t"
(quote)
"prostownik wykonany z transformatora bezpieczeństwa, służący do zasilania wiertarki.
Można go obciążyć do 10 A przez kilkanaście sekund przu napięciu 5V "
(unquote).
Kolego Marku, czy Kolega zasila w ten sposób wiertarkę cordless jako corded?
Mam powód,aby tak zrobić.
Na jakie napięcie jest ta wiertarka?
Typowe są 3,6V;7,2V; 12V;14V i więcej.
Transformator bezpieczeńsdtwa jest zwykle na 24V.
Bywają wiertarki cordless na 24V i nawet na 36V,
(mam taką),a ostatnio czytałem nawet o takiej na 60V.
Poproszę o odpowiedź i pozdrawiam.
Jacek"b/t"
Wiertarka na 14 V. Transformator bezpieczeństwa z przerobionym uzwojeniem wtórnym {podzielonym na połowy, co daje możliwość prostowania przez dwie diody 10 A} wyposażony w regulowany stabilizator. Czyli uniwersalna samoróbka.
Pozdrawiam Kolegę 

-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Nastąpiła pewna zmiana koncepcji. Zrezygnowałem z zasilacza ATX i zespołu przekaźników, będą dwa zasilacze impulsowe 5V 10A połączone szeregowo. Uprości to układ i zapewni większą niezawodność.
Obudowa użyta będzie plastikowa Z17, wszystko się zmieści choć będzie ciasno. Prace mechaniczne mam nadzieję, że rozpocznę w najbliższym czasie.
Mam już wszystkie moduły, w tym zasilacz ±12V: Gniazda i reszta drobnicy też jest więc można pomyśleć o składaniu. Muszę tylko jeszcze przemyśleć kwestię dostosowania tych mierników na ICL7107.
Pozdrawiam,
A.
Obudowa użyta będzie plastikowa Z17, wszystko się zmieści choć będzie ciasno. Prace mechaniczne mam nadzieję, że rozpocznę w najbliższym czasie.
Mam już wszystkie moduły, w tym zasilacz ±12V: Gniazda i reszta drobnicy też jest więc można pomyśleć o składaniu. Muszę tylko jeszcze przemyśleć kwestię dostosowania tych mierników na ICL7107.
Pozdrawiam,
A.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Efekty dzisiejszych prac:
Pozdrawiam,
A.
Niestety jak się okazało brakuje mi podwójnego isostatu niezależnego, z całego pudełka isostatów i części do nich jednak nie udało się znaleźć pasującego, trzeba będzie dokupić. Ciąg dalszy prac wkrótce. Pozdrawiam,
A.
W czeskim Amatorskie radio 7/94 jest opublikowany ciekawy projekt do pomiaru h21 nawet dla prądu 10A. Kiedyś przymierzałem się do wykonania tego cuda i tak długo zeszło że w końcu kupiłem chińczyka DY
-
- 3125...6249 postów
Wygląda na pomiar impulsowy.cirrostrato pisze: ↑śr, 19 lutego 2025, 07:55Patrząc na parametry trafa sieciowego zastanawiam się, skąd tam się bierze 10A.........a nawet skromne 1A.

-
- 2500...3124 posty
Z czystej ciekawości, jaki konkretnie kupiłeś? Jesteś zadowolony?
-
- 3125...6249 postów
No to stawiam na energię /impuls z C2+C3.Marek7HBV pisze: ↑śr, 19 lutego 2025, 09:54Wygląda na pomiar impulsowy.cirrostrato pisze: ↑śr, 19 lutego 2025, 07:55Patrząc na parametry trafa sieciowego zastanawiam się, skąd tam się bierze 10A.........a nawet skromne 1A.![]()
-
- 2500...3124 posty
Tak, a przed C2/C3 jest całkiem spory R3, żeby potem naładować je z powrotem bez przeciążania transformatora.
DY294 jak na razie wystarcza. Wzmocnienie do 200, maksymalny prąd 2A na kolektorze tranzystora. Prąd bazy zawsze stały. Najbardziej zależało mi na pomiarze napięcie kolektor emiter i tu mam 2 zakresy 200V i 2kV. Prąd pomiaru mniejszy niż 1mA. Jest prądożerny dlatego preferuje pracę tylko z zasilaczem dobrym impulsowym. Miernik nie ma żadnego stabilizatora do sterownika wyświetlacza, a jest tam jakiś wynalazek co chodzi o obudowę.