Czołem.
Dociera do mnie coraz więcej informacji od naszych Użytkowników, że mają problemy z tworzeniem nowych tematów oraz wysyłaniem nowych postów i prywatnych wiadomości na naszym Forum. Sam obserwuje coraz większe opóźnienia przy udzielaniu się w wątkach i wysyłaniu, a nawet otwieraniu PW. Dzisiaj jeden z naszych Użytkowników poinformował mnie, że nie jest w stanie założyć nowego tematu...
Skopiowałem więc Kolegi uprawnienia i spróbowałem z nimi otworzyć nowy wątek w dziale "Transformatory". Próba się udała, więc powinno być wszystko Ok.
Opóźnienia w działaniu naszego Forum faktycznie są coraz większe, co prawdopodobnie wynika z problemów po stronie obecnego dostawcy usług hostingowych. Myślę że gdy już przeniesiemy Forum TRIODA na nasz własny serwer, problemy te ustąpią. Proszę zatem o jeszcze trochę cierpliwości, gdyż próby uruchomienia własnego serwera w siedzibie stowarzyszenia TRIODA cały czas trwają.
Pozdrawiam serdecznie
Romek
Problemy z funkcjonowaniem Forum TRIODA
Moderator: gsmok
-
- moderator
Problemy z funkcjonowaniem Forum TRIODA
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 3125...6249 postów
Re: Problemy z funkcjonowaniem Forum TRIODA
Witam
Też zauważyłem od niedawna opóźnienie w działaniu forum...
Też zauważyłem od niedawna opóźnienie w działaniu forum...
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
To już któryś raz kiedy forum na nowym hostingu działa zauważalnie gorzej, a potem sytuacja się poprawia. Jestem coraz bardziej przekonany, że te okresy pokrywają się z falami większej aktywności kacapskich spamerów, a taką falę od kilku dni obserwuję.
-
- moderator
Zastanawiam się jak to będzie wyglądało z tymi atakami hackerów i innych "botów" gdy Forum będzie już działało na naszym własnym serwerze.
Jak na razie nie udało się uruchomić naszego serwera Dell, choć spędziliśmy przy montażu szefy i konfigurowaniu sprzętu już dwa pełne dni, a dzisiaj Tomek ze mną będziemy chcieli popracować nad znalezieniem przyczyny przy telefonicznym połączeniu się z Tomkiem. Przy poprzednich próbach konfiguracji najpierw pojawiły się problemy z ustawieniami na moim routerze firmowym (dostawca poblokował pewne ustawienia), a później gdy sprzęt już działał tylko na łączu Triody (jeden stały, zewnętrzny adres IP do zarządzania i wymiany danych z serwerem, a planowaliśmy dwa...), to po przeniesieniu drugiego routera (tego z OpenWRT) z mojego pokoju do serwerowni, komunikacja serwera z Internetem nagle się urwała. Niestety zdarzenie wystąpiło na dwadzieścia minut przed planowanym przyjazdem pociągu z Zawiercia do Warszawy, na który Tomek miał już wykupiony bilet (było już koło godziny 20.). Wykluczyłem niesprawność patchcordów, routera pracującego jako bridge i łącza internetowego, więc problem prawdopodobnie leży po stronie drugiego routera lub samego serwera, a na tym się niestety nie znam...
W tej chwili nieaktywny serwer wraz z routerem i zasilaniem szafy pobierają ok. pięciu kilowatogodzin na dobę, a Tomek planuje jeszcze podłączenie profesjonalnego UPS-a oraz macierzy dyskowej z dodatkowymi dyskami twardymi. Ciekaw jestem jak będzie rosło zużycie energii elektrycznej przy znacznym obciążeniu sprzętu, np. przy ataku spamerskim (hakerskim)...?
Pozdrawiam
Romek
Jak na razie nie udało się uruchomić naszego serwera Dell, choć spędziliśmy przy montażu szefy i konfigurowaniu sprzętu już dwa pełne dni, a dzisiaj Tomek ze mną będziemy chcieli popracować nad znalezieniem przyczyny przy telefonicznym połączeniu się z Tomkiem. Przy poprzednich próbach konfiguracji najpierw pojawiły się problemy z ustawieniami na moim routerze firmowym (dostawca poblokował pewne ustawienia), a później gdy sprzęt już działał tylko na łączu Triody (jeden stały, zewnętrzny adres IP do zarządzania i wymiany danych z serwerem, a planowaliśmy dwa...), to po przeniesieniu drugiego routera (tego z OpenWRT) z mojego pokoju do serwerowni, komunikacja serwera z Internetem nagle się urwała. Niestety zdarzenie wystąpiło na dwadzieścia minut przed planowanym przyjazdem pociągu z Zawiercia do Warszawy, na który Tomek miał już wykupiony bilet (było już koło godziny 20.). Wykluczyłem niesprawność patchcordów, routera pracującego jako bridge i łącza internetowego, więc problem prawdopodobnie leży po stronie drugiego routera lub samego serwera, a na tym się niestety nie znam...

Pozdrawiam
Romek
-
- moderator
Z ostatniej chwili - udało się przywrócić komunikacje naszego serwera z Internetem. Tomek właśnie kontynuuje zdalnie konfigurowanie sprzętu.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek
-
- 1250...1874 posty
Nie wiem czy jest aż tak źle, na umieszczenie postu ( pisze z telefonu )czekam jakieś 5 s.
Na pewno forum nie działa płynnie ale można z niego bez problemów korzystać (to są moje i tylko moje doświadczenia)
Pozdrawiam forumowiczów.
Na pewno forum nie działa płynnie ale można z niego bez problemów korzystać (to są moje i tylko moje doświadczenia)
Pozdrawiam forumowiczów.
-
- 1875...2499 postów
Zaryzykuję twierdzenie, że forum (już) działa zupełnie normalnie... 

-
- 625...1249 postów
Mi się zdarzało czekać ponad minutę.
Nie narzekam. Tylko informuję.
EDIT. Ten post się wysyłał 55 sekund. Wysłanie edycji tego posta trwało tylko kilka sekund. Za to wysłanie edycji jakiegoś innego dłuższego postu, trwało ze 2 czy 3 minuty.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- moderator
Niestety, często mam podobnie. Otworzenie strony z prywatnymi wiadomościami potrafiło dzisiaj trwać nawet kilka minut. Za to później przeglądanie i otwieranie tych wiadomości było niemal natychmiastowe, więc nie ma tu żadnej reguły. To samo na telefonie. Jakby nie patrzeć nasze Forum u obecnego dostawcy usług hostingowych potrafi działać raz lepiej i wtedy wszystko działa jak trzeba, a innym razem gorzej i wtedy korzystanie z niego staje się bardzo irytujące...

EDIT:
Ten post wysyłał się ok. 27 sekund...
Pozdrawiam
Romek
-
- moderator
Serwer działa poprawnie. Jak zawsze w takich sytuacjach okazało się, że to "problem kabelka", i to dosłownie 
Serwer chodzi, sieć pracuje, skonfigurowałem dostęp do forum i dostęp administracyjny do zarządzania, zaktualizowałem oprogramowanie systemowe, założyłem monitoring (monitoruje sam siebie, ale na razie inaczej się nie da), więc sporo problemów (innych niż po prostu wyłączenie całości) powinno być automatycznie zgłaszane.
Pozostało tylko skopiować aktualny stan forum (treść + załączniki) zrobić od razu upgrade oprogramowania forum (phpBB) przetestować i jak wszystko będzie pracować - można robić przepinkę. Jak już forum na docelowej domenie znajdzie się na serwerze, to powinno dać się też przywrócić wszystkie opcje powiadamia emailowego, Na chwilę obecną jedyny (choć w sumie niewielki) problem będzie z backupem - będę go robił na swój domowy komputer (bo nie ma większego sensu, aby backup leżał na backupowanej maszynie
) - muszę zarezerwować trochę GB na dysku i pasma do kopiowania plików.

Serwer chodzi, sieć pracuje, skonfigurowałem dostęp do forum i dostęp administracyjny do zarządzania, zaktualizowałem oprogramowanie systemowe, założyłem monitoring (monitoruje sam siebie, ale na razie inaczej się nie da), więc sporo problemów (innych niż po prostu wyłączenie całości) powinno być automatycznie zgłaszane.
Pozostało tylko skopiować aktualny stan forum (treść + załączniki) zrobić od razu upgrade oprogramowania forum (phpBB) przetestować i jak wszystko będzie pracować - można robić przepinkę. Jak już forum na docelowej domenie znajdzie się na serwerze, to powinno dać się też przywrócić wszystkie opcje powiadamia emailowego, Na chwilę obecną jedyny (choć w sumie niewielki) problem będzie z backupem - będę go robił na swój domowy komputer (bo nie ma większego sensu, aby backup leżał na backupowanej maszynie