Dziwna superheterodyna
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1250...1874 posty
Dziwna superheterodyna
Nie mogę w sieci znaleźć nic więcej
Radio opisane w radioamatorze w 1948 r., niby jest reprodukcja zdjęcia, więc raczej radio nie jest fejkowe. Spotkał się ktoś z tym modelem?

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
Re: Dziwna superheterodyna
https://www.google.com/url?sa=t&source= ... -jclvDubvp
Strona 71 dokumentu. Radio opisane w tym samym periodyku w numerze kwietniowym 1946
Strona 71 dokumentu. Radio opisane w tym samym periodyku w numerze kwietniowym 1946

-
- 1250...1874 posty
Czyli jednak fejk
. Podejrzewałem to, biorąc pod uwagę pierwszą lampę. Z drugiej jednak strony, zdjęcie uwiarygadniało blagę. Nie bardzo wierzyłem, aby jakikolwiek tyratron dał się zmusić do pracy przy tak niskim napięciu zasilania. Ciekawe, czy i nasz rodzimy "Radioamator" przedrukował blagę bezrefleksyjnie, podobnie jak inne czasopisma wspomniane w artykule, który przytaczasz.

-
- 625...1249 postów
I to z częstotliwością ponad 400 kHz, biorąc pod uwagę " fakt", że miał robić jednocześnie za heterodynę, a radio z założenia jest na fale średnie.Alek pisze: ndz, 19 stycznia 2025, 22:38 Nie bardzo wierzyłem, aby jakikolwiek tyratron dał się zmusić do pracy przy tak niskim napięciu zasilania.
Szkoda, że na naszą Primę chyba tylko my lokalnie się nabraliśmy, byłoby jakoś przyjemniej gdyby też Francja czy Włochy się nabrały. A najlepiej ZSRR

-
- 125...249 postów
Oryginalny artykuł jest napisany trochę podchwytliwie, też bym się nabrał bez dokładnej analizy. Wtedy to się bardziej przykładali to żartów.
Ostatnio po drodze mi z takim typem konstrukcji/myślenia. Przetwornica do radia FM mogła by być synchroniczna z pilotem stereo na 38kHz
Stereo dekoder refleksowo na wspólnych tranzystorach z zasilaczem..
Szkoda że przetwornice bootstrap nie są możliwe w technice lampowej
Ostatnio po drodze mi z takim typem konstrukcji/myślenia. Przetwornica do radia FM mogła by być synchroniczna z pilotem stereo na 38kHz

Stereo dekoder refleksowo na wspólnych tranzystorach z zasilaczem..
Szkoda że przetwornice bootstrap nie są możliwe w technice lampowej