Modernizacja starych kolumn dla Amplifon'a wl36
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3 posty
Modernizacja starych kolumn dla Amplifon'a wl36
Witam,
Mam dwie stare kolumny (monitory) 3 drożne (2 x niskośredniotonowe tonowe 1 x wysoko tonowy), kolumny są stare i chce wymienić w nich głośniki. Kolumny są zamkniete ale dodam do nich rurę bas-reflex.
Czy może mi ktoś poradzić jakieś dobre i niedrogie głośniki (firme i typ) oraz może schemat zwrotnicy.
Moje docelowe parametry to:
Moc do 100W,
Impedancja 4 lub 8 ohm,
Cena za modernizację jednej kolumny 100-300PLN, może wiecej jeśli warto,
Mam pokój 20m ,
Wzmacniacz - jestem w trakcie budowy wzmacniacza lampowego Amplifon wl36 (transformator głośnikowy przenosi 10-60kHz)
pzdrwm
Maciej
Mam dwie stare kolumny (monitory) 3 drożne (2 x niskośredniotonowe tonowe 1 x wysoko tonowy), kolumny są stare i chce wymienić w nich głośniki. Kolumny są zamkniete ale dodam do nich rurę bas-reflex.
Czy może mi ktoś poradzić jakieś dobre i niedrogie głośniki (firme i typ) oraz może schemat zwrotnicy.
Moje docelowe parametry to:
Moc do 100W,
Impedancja 4 lub 8 ohm,
Cena za modernizację jednej kolumny 100-300PLN, może wiecej jeśli warto,
Mam pokój 20m ,
Wzmacniacz - jestem w trakcie budowy wzmacniacza lampowego Amplifon wl36 (transformator głośnikowy przenosi 10-60kHz)
pzdrwm
Maciej
-
- moderator
Re: Modernizacja starych kolumn dla Amplifon'a wl36
macmar5290 pisze:Mam dwie stare kolumny (monitory) 3 drożne (2 x niskośredniotonowe tonowe 1 x wysoko tonowy)
W takim razie są raczej dwudrożne.
macmar5290 pisze:Kolumny są zamkniete ale dodam do nich rurę bas-reflex.
No, po prostu znakomity pomysł...
Nie byłbym takim optymistą. U mnie przenosi 13Hz-45kHz, co i tak wystarcza mi do szczęścia.macmar5290 pisze: (transformator głośnikowy przenosi 10-60kHz)
Poza tym raczej nie ten dział...
-
- 125...249 postów
Dział działem... (zawsze można przenieść) 
Zależy co to za monitory jeżeli to stara polska unitra a głośniki są jeszcze dobre to broń Boże nic nie wymieniać! kiedyś słuchałem starych kolumn unitry takich jak mówisz (2 głośniki szerokopasmowe i wysokotonowy) i ich brzmienia nie zapomnę bo do dziś nie mam takich fajnych kolumn, tak ładnie grających
Jeśli już się uprzesz, to po założeniu nowych głośników, bas refleks może być zaletą. Pamiętaj tylko o jednej rzeczy: otwory bas - refleks stroi się na daną częstotliwość, zależną przedewszystkim od parametrów głośnika, ale też od pojemności obudowy.

Zależy co to za monitory jeżeli to stara polska unitra a głośniki są jeszcze dobre to broń Boże nic nie wymieniać! kiedyś słuchałem starych kolumn unitry takich jak mówisz (2 głośniki szerokopasmowe i wysokotonowy) i ich brzmienia nie zapomnę bo do dziś nie mam takich fajnych kolumn, tak ładnie grających
Jeśli już się uprzesz, to po założeniu nowych głośników, bas refleks może być zaletą. Pamiętaj tylko o jednej rzeczy: otwory bas - refleks stroi się na daną częstotliwość, zależną przedewszystkim od parametrów głośnika, ale też od pojemności obudowy.
-
- moderator
I jeszcze paru innych szczegółów, które strasznie trudno przewidzieć, czy zasymulować. BR nigdy nie wychodzi za pierwszym razem, tym bardziej bez odpowiedniego sprzętu pomiarowego.jakosek pisze:Pamiętaj tylko o jednej rzeczy: otwory bas - refleks stroi się na daną częstotliwość, zależną przedewszystkim od parametrów głośnika, ale też od pojemności obudowy.
Szczerze polecam obudowy zamknięte, które w warunkach amatorskich dają dość dobrze przewidywalne efekty.
-
- 625...1249 postów
Osobiście wątpię w celowość takiej przeróbki, łatwiej będzie zrobić nowe kolumny.
Mnie kiedyś projektowanie (z próbami) zajęło prawie miesiąc. Oczywiście miałem "stanowisko do pomiarów akustycznych" i tam je męczyłem.
Schemat zwrotnicy też trudno podać, bo jak wykazuje praktyka, tanie głośniki mają dość spore (jak na przyzwoitość) rozrzuty parametrów.
No i w zasadzie to najpierw się wybiera głośniki, potem się projektuje obudowę....
Pozdrawiam
Mnie kiedyś projektowanie (z próbami) zajęło prawie miesiąc. Oczywiście miałem "stanowisko do pomiarów akustycznych" i tam je męczyłem.
Schemat zwrotnicy też trudno podać, bo jak wykazuje praktyka, tanie głośniki mają dość spore (jak na przyzwoitość) rozrzuty parametrów.
No i w zasadzie to najpierw się wybiera głośniki, potem się projektuje obudowę....
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- 125...249 postów
glosniki
daruj sobie te "poprawki". Tylko zniszczysz dobre kolumny.
Jezeli sie uprzesz, to okaze sie ze bedziesz zalowal gdy bedzie juz za pozno.
BR to troche jest matma, musisz miec dokumentacje do glosnikow zeby nie zaszkodzil.
Jezeli chcesz sie bawic, to idz do jakiegos marketu budowlanego i przytnij sobie plyte "na wymiar" (ktore policz wczesniej). Koszt budowy dwoch pudelek, razem z klejem i srubami to bedzie jakies 50pln.
Do nowych glosnikow musisz zaprojektowac zwrotnice, ktora bedzie najwiekszym kosztem, oprocz samych glosnikow.
To nie jest tak, ze kupujesz "super mega bass" glosniki i wywalasz dziure w obudowie bo lepiej dudni.
Generalnie budowa prostych glosnikow to jest okolo tygodnia pracy, gdzie wiekszosc czasu kolumny leza i schna (klej wikolowy jeden dzien, fornir 2 dni, lakier kazda warstwa conajmniej 1 dzien).
Jezeli sie uprzesz, to okaze sie ze bedziesz zalowal gdy bedzie juz za pozno.
BR to troche jest matma, musisz miec dokumentacje do glosnikow zeby nie zaszkodzil.
Jezeli chcesz sie bawic, to idz do jakiegos marketu budowlanego i przytnij sobie plyte "na wymiar" (ktore policz wczesniej). Koszt budowy dwoch pudelek, razem z klejem i srubami to bedzie jakies 50pln.
Do nowych glosnikow musisz zaprojektowac zwrotnice, ktora bedzie najwiekszym kosztem, oprocz samych glosnikow.
To nie jest tak, ze kupujesz "super mega bass" glosniki i wywalasz dziure w obudowie bo lepiej dudni.
Generalnie budowa prostych glosnikow to jest okolo tygodnia pracy, gdzie wiekszosc czasu kolumny leza i schna (klej wikolowy jeden dzien, fornir 2 dni, lakier kazda warstwa conajmniej 1 dzien).

-
- 2500...3124 posty
-
- moderator
-
- 625...1249 postów
Stosowałem różne materiały od mat bitumicznych do gąbki sprzedawanej w marketach jako podkładka do łązienki (była wytłaczana jak profesjonalna).
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Czasami też wytłumia się całą skrzynię, a czasami tylko jedną ściankę, wszystko zależy od konstrukcji, głośników i Twoich preferencji brzmieniowych.
Jeżeli już chodzi o wytłumienie, to ja stosowałem małe klocki w narożach i na nich rozpinałem "wytłumiacz" można też go rozpiąć po przekątnej. Chodzi o wytłumienie rezonansów wewnętrznych a te powstają na równoległych ściankach. Takie rozwiązanie jest lepsze od mocowania bezpośrednio do ścianek, gdyż wygłuszacz nie drży razem z obudową.
I jeszcze jedno, nie wytłumia się kawałka ścianki bezpośrenio za otworem BR.
Jeżeli jednak chcesz się bawić dalej.... to polecam Ci program f-y Audua, Speaker Workschop. Pomógł mi wiele, bardzo dobre studio pomiarowe, niestety nie dla basu
Poza tym np: WinISD, który Ci pomoże obliczyć obudowę.
Pozdrawiam
Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Czasami też wytłumia się całą skrzynię, a czasami tylko jedną ściankę, wszystko zależy od konstrukcji, głośników i Twoich preferencji brzmieniowych.
Jeżeli już chodzi o wytłumienie, to ja stosowałem małe klocki w narożach i na nich rozpinałem "wytłumiacz" można też go rozpiąć po przekątnej. Chodzi o wytłumienie rezonansów wewnętrznych a te powstają na równoległych ściankach. Takie rozwiązanie jest lepsze od mocowania bezpośrednio do ścianek, gdyż wygłuszacz nie drży razem z obudową.
I jeszcze jedno, nie wytłumia się kawałka ścianki bezpośrenio za otworem BR.
Jeżeli jednak chcesz się bawić dalej.... to polecam Ci program f-y Audua, Speaker Workschop. Pomógł mi wiele, bardzo dobre studio pomiarowe, niestety nie dla basu

Poza tym np: WinISD, który Ci pomoże obliczyć obudowę.
Pozdrawiam
Izali miecz godniejszy niż topór w boju?
-
- moderator
Mowa o obudowie zamkniętej. W BR wytłumienie zmienia parametry strojenia i bardzo komplikuje obliczenia, ale mimo to jest niezbędne.Pyra pisze: nie wytłumia się kawałka ścianki bezpośrenio za otworem BR.
W obudowie zamkniętej jest duże pole do eksperymentowania, ale może nie będę wypisywać "wrażeń odsłuchowych"... Powiem tylko, że obfitsze wytłumienie zmniejsza dobroć układu.
-
- 125...249 postów
wytlumienie
moje doswiadczenia mowia ze lepiej jest zostawic 1/3 pojemnosci nie wypelniona. Jest to fragment bliski sciany tylnej. Wedlug mnie dobrze jest tez stosowac materialy o roznych gestosciach. Dotyczy obudowy zamknietej.
Przy BR spotkalem sie z wytlumieniem polegajacym tylko na oblozeniu scianek i zostawieniem przestrzeni nie wypelnionej.
Przy BR spotkalem sie z wytlumieniem polegajacym tylko na oblozeniu scianek i zostawieniem przestrzeni nie wypelnionej.
-
- 125...249 postów
cała zabawa z wytłumianiem BR sprowadza się do obliczenia obudowy dla pustej skrzyni i zależnie od oczekiwanego brzmienia wytłumia się albo tylna scianke albo i boczne, ale zeby całość wypełniać? Wytłumienie zwiększa pojemność "widzianą" przez głośnik ale raczej nie należy się obawiać o zbytnią zmianę parametrów BR.
Dla zamkniętej wsazane jest wytłumienie ścian, a pozostałą część objętości zapełnienie rzadkim materiałem (np. watą)
Ja bawiłem się sukcesywnie w konstruowanie kolumn z BR, ale wymaga to duuużo praktyki, najlepiej zaczynać od własnych projektów a nie od rozbebeszania dobrych.
Mimo wszystko obecnie używam zestawu zbudowanego w oparciu o gotowe pudła po kolumienkach unitry (dostałem bez głośników) i jest możliwe dobranie głośnika do zadanej objętości - tu właśnie łatwiej zestroić BR, bo zawsze możne zmienić długość, objętości zamkniętej już raczej nie zmieni
Dla zamkniętej wsazane jest wytłumienie ścian, a pozostałą część objętości zapełnienie rzadkim materiałem (np. watą)
Ja bawiłem się sukcesywnie w konstruowanie kolumn z BR, ale wymaga to duuużo praktyki, najlepiej zaczynać od własnych projektów a nie od rozbebeszania dobrych.
Mimo wszystko obecnie używam zestawu zbudowanego w oparciu o gotowe pudła po kolumienkach unitry (dostałem bez głośników) i jest możliwe dobranie głośnika do zadanej objętości - tu właśnie łatwiej zestroić BR, bo zawsze możne zmienić długość, objętości zamkniętej już raczej nie zmieni

-
- 625...1249 postów

Pozdrawiam