Pytanie brzmi: Jakie minimalne nachylenie przyszłych lamp z katodą wolframową uważacie za sensowne Pytanie z pozoru może wydawać się głupie, ale naprawdę chcę to wiedzieć.
A jaka będzie orientacyjna oczekiwana wartość rezystancji wewnętrznej?
Czy będzie ona uzależniona od założonego nachylenia?
Jeżeli jest zależność (np. stały współczynnik wzmocnienia), to chyba nie warto robić specjalnych zabiegów, aby przekroczyć 1mA/V.
Natomiast jeżeli drogą powiększania nachylenia będzie można uzyskać większe mi, to myślę, że jest sens się postarać.
Tak, właśnie takie jest równanie.
Nie wiedziałem tylko który parametr jest "wpisany" w konstrukcję lampy, a które można regulować modyfikując projekt.
Jeżeli typ konstrukcji determinuje Ka, to nachylenie rzędu 1mA/V byłoby dla mnie zupełnie wystarczające.
ps. Ale się rozgadałem. Ale to dlatego, że chętnie widziałbym Twoją lampę w moim wzmacniaczu :)
Alek pisze:Pytanie brzmi: Jakie minimalne nachylenie przyszłych lamp z katodą wolframową uważacie za sensowne :?: Pytanie z pozoru może wydawać się głupie, ale naprawdę chcę to wiedzieć. :roll:
0.5mA/V to i tak duzo bedzie, zwlaszcza przy pradzie emisyjnym rzedu 3mA. Tego rzedu wlasnie wartosci mialy pierwsze lampy, a wspolczynnik wzmocnienia typowo osiagal 10V/V.
Alek pisze:Tomku, głównie zależy mi na tym, by zobaczyć w co wierzą użytkownicy :) . Zaś to, co zostanie osiągnięte to już zupełnie inna bajka...
Owszem, ale powyzej pewnych parametrow z katoda wolframofa nie pojdziesz. A w koncu dobrze jest przyjac za wzorzec oryginalne, sprawdzone konstrukcje, w koncu nie bez powodu mialy takie parametry jak mialy.
Alek pisze:Osobiście wierzę , że w późniejszym czasie uda się zrobić katodę tlenkową.
Dobrze by było przekroczyć parametry lampy VFD
Jeżeli lampa osiągnie Ia>6mA S>0.1mA/V przy Ua<120V to byłoby nieźle
Kupiłbym parę za powiedzmy 10zł/szt.
Pozdrawiam
PS A kto pamięta moje eksperymenty z VFD
Po paru miesiącach przychodzi więc podsumować:
Mamy parametry leżące na początku ankiety, z tym, że już udało się pożegnać katodę wolframową.
Widzę jeszcze możliwości dalszej poprawy parametrów, zwłaszcza nachylenia.
Ciekaw jestem teraz jak sobie wyobrażacie obudowy lamp, czyli ich wygląd.
Alek pisze:Ciekaw jestem teraz jak sobie wyobrażacie obudowy lamp, czyli ich wygląd.
Alku, sądzę, że te "szkiełka" z form EL - EBL, przewiezione swego czasu z PIE byłyby super.
Naturalnie, forma np. 6N13S mogłaby być jeszcze okazalsza a GU13 to już sama słodycz .
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Alek pisze:Rzecz w tym, że na razie nie idzie wtapiac stopek w balony. Próby tego typu mi się nie udają.
Dojdziesz i do tego. Zerknij na początek tegoż tematu i porównaj z tym, co jest dziś - niebo a ziemia.
Na marginesie - nie ma (masz) materiałów nt. właśnie tej czynności?* Jak to było/jest robione?
Robienie tego w rękach graniczy z cudem
Ależ ja Cię broń Boże nie namawiam do samookaleczenia.