niedziałający przycisk "Zmień avatar"

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: niedziałający przycisk "Zmień avatar"

Post autor: cirrostrato »

Romekd pisze: sob, 21 grudnia 2024, 21:47 Proszę o jeszcze chwilę cierpliwości, gdyż sprzęt już zakupiliśmy, jest oprogramowany i gotowy do włączenia, a jedynie czekamy na techników, którzy doprowadzą do serwera światłowód. Po uruchomieniu się na nowym sprzęcie z łączem służącym jedynie naszemu serwerowi (400/200 Mb/s, tylko do obsługi forum i serwisów Trioda) sytuacja powinna się radykalnie zmienić, co wkrótce sprawdzimy.
Mam niepłonną nadzieję, że koledzy z forum poskromili swoje osobiste węże w kieszeni i kasy na te zabawki starczy a kolejny rok to okazja na kolejne wpłaty na NASZE STOWARZYSZENIE....Pozdrawiam. Henryk
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

tedikruk111 pisze: sob, 21 grudnia 2024, 22:14 Witam.
Co tak cienko 600etka i telewizja na 6 miesięcy gratis.
Pozdrawiam.
Tadzia.
Łączę dla serwera ma inne wymagania niż takie domowe. Twoje łączę ma bardzo dużą szybkość pobierania danych, ale szybkość wysyłania jest dużo mniejsza. To jedna sprawa, a druga ważniejsza jest taka, że Twój publiczny adres IP zmienia się co jakiś czas, a serwer potrzebuje stałego i to jest dodatkowa usługa.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

tedikruk111 pisze: sob, 21 grudnia 2024, 22:14 Witam.
Co tak cienko 600etka i telewizja na 6 miesięcy gratis.
Pozdrawiam.
Tadzia.
No właśnie występuje zasadnicza różnica między oboma typami dostępu do Internetu. My wykupiliśmy usługę łącza z szybkością pobierania danych 400 Mb/s i wysyłania danych 200 Mb/s i będzie to łącze tylko i wyłącznie do serwera stowarzyszenia Trioda, dodatkowo ze stałym zewnętrznym numerem IP. U dostawcy zaprzyjaźnionego z jednym z członków Triody koszt łącza o przepustowości symetrycznego łącza 1 Gb/s wyniósł aż 3000 zł na miesiąc, co dałoby nam koszt 36000 rocznie. Przy łączu symetrycznym 100 Mb/s koszt łącza wynosiłby 300 zł miesięcznie, plus do tego jeszcze zamontowanie i uruchomienie serwera, kosztujące 800 zł i utrzymanie oraz koszt wynajmowania przestrzeni w stojaku rakowym kosztujący 45 zł/miesiąc oraz niemały koszt prądu pobieranego przez nasz serwer, czyli lekko szacując jakieś 200 zł/miesiąc. Teraz proszę sobie pomnożyć wymienione koszty razy 12 i otrzymamy roczne koszty utrzymanie TRIODY... :( W takiej sytuacji zdecydowaliśmy się na utrzymywanie serwera w siedzibie stowarzyszenia Trioda, gdzie w ciągu niecałych dwóch tygodni zostanie nam dociągnięte łącze światłowodowe o wspomnianych parametrach. Serwer to jeszcze dodatkowy kłopot, bo nie dość że jest duży (jego głębokość wraz z przyłączami kablowymi to ok. 1 metr /wyliczenia Tomka/, to jeszcze duży hałas gdy jest on obciążony, gdyż generuje on dźwięk głośnego, wysokoobrotowego odkurzacza... Musi mieć też czyste i o właściwej wilgotności powietrze i mniej więcej stałą temperaturę. Do komputera serwerowego musimy ponadto dokupić dobrej jakości UPS-a i to nie z powodu by nasze Forum działało zawsze, bo sporadycznie występujące przerwy w jego działaniu mogą wystąpić (mamy tylko jedno łączę i jedną sieć 230 V do dyspozycji), a po to, by nie "posypał się" system katalogów i plików przy nagłych i powtarzających się przerwach w dostawach prądu. Jeżeli prądu zabraknie, to UPS poinformuje o tym fakcie serwer i ten bezpiecznie się wyłączy, zasilany prądem z UPS-a...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
To może niezbyt wysokich lotów żart. Ale jestem zalewany reklamą. Dobierz telewizję taki pakiecik
sr..i pakiecik. Raz odpisałem dostawcy że zgoda ale ładna serwetka i okazała paprotka na 55 cali LCD.
Trochę było spokoju.
A co do IP to ciekawe rzeczy Kolega pisze.
Pozdrawiam.
Tadzia.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
tedikruk111 pisze: ndz, 22 grudnia 2024, 13:02 (...)
A co do IP to ciekawe rzeczy Kolega pisze.
A co Kolega widzi niezwykłego w tym, że serwer Triody ma "stać" na stałym zewnętrznym adresie IP? Tak po prostu jest i tyle. Natomiast wykaz adresów IP Kolegi zajmuje aż 43 strony, czyli nie jest to stałe i niezmienne IP (grubo ponad pół tysiąca adresów IP, z których były wysyłane Kolegi posty...).

Pozdrawiam
Romem
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Fakt. Mogło się tego uzbierać, ale że aż tyle? Teraz jestem dzieckiem Neostrady i jeszcze rok wytrzymam bo te pomarańcze są coraz kwaśniejsze.Przedtem internet brałem skąd się tylko
dało. Głownie komórkowce. Niesamowitych przeżyć dostarczył mi wyjazd do Hiszpanii gdzie
złapała mnie pandemia. Zamknięte wszystko oprócz produktów spożywczych. Otaśmowane
wsio plaże, parki miejsce spotkań,knajpy itp.Ja jechałem na ichnich prepaidach. 20 Gb =20
euro. "Salony" też otaśmowali i się skończył wypas.Padła TV satelitarna (antena mocowana
na miotle) i został roaming.Za słuchanie radia po parę godzin dziennie (RMF PRL) miesięczny
rachunek od Plusa 384zł. Zapamiętałem.
Na koniec elaboratu mały thriller.
Spędzenie czasu razem z małżonką 24 h na dobę w jednym domostwie zamknięci przez parę
miesięcy jest wyzwaniem. Miejscowym było lepiej. Były mobilne kancelarie adwokackie
Udzielali natychmiastowych rozwodów.
Zdrowia życzę
Tadzio.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.