Radio na tranzystorach germanowych.

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Czy warto zajmować się w dzisiejszych czasach elementami germanowymi ?

Czas głosowania minął sob, 13 maja 2006, 15:51

TAK
12
86%
NIE
1
7%
Nie mam zdania
1
7%

Liczba głosów: 14

maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Radio na tranzystorach germanowych.

Post autor: maciej_333 »

Chciałbym sobie wykonać odbiornik z załącznika. Ma on pracować zgodnie z opisem w Radioamatorze 06/70 na falach średnich. Mam trzy pytania:
1. Czy mogę zastąpić TG40 tranzystorem AF427 ?
2. Czy mogę zastąpić TG39 tranzystorem AF428 ? (może lepiej odwortnie)
3. Czy ten odbiornik może pracować na wyższym zakresie np. CB (28-30MHz) ? W końcu to szybsze tranzystorki.

Nie wiem czy w dobrym miejscu to umieściłem, ale chyba tak. Z germanowych zabawek mam jeszcze TG5III, AF106. Może na heterodynę dać AF106, a do p.cz. dać AF427 ? Czy układ poradzi sobie wtedy na CB ? Pytam o CB, bo zastanawiam się, czy jest możliwe uruchomienie tego radia w tym zakresie. Jak nie to wykonam go na fale średnie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
szalony

Post autor: szalony »

Pozwolę sobie odpisać na pytanie postawione w ankiecie ;) Oczywiście że warto zajmować się dla hobby germanem - to kawałek historii! Najfajniej oczywiście by było eksperymentować na mocno archaicznych tranzystorach, ale trudno je dziś dostać.

PS. Co ciekawe german powrócił do łask. Krzemowo-germanowe produkty firmy SiGe Semiconductors w zakresie w.cz z powodzeniem zastępują elementy z GaAs, będąc od nich o wiele tańsze :!:
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

To ciekawe jaka jest technologia elmentów wykonanych z dwóch różnych półprzewodników. Ciekawe jakie obszary są z Ge, a które z Si. Z pytaniem jakie postawiłem w ankiecie też się zgodzę. Pewnie, że warto. Nie wie ktoś może jak radio to będzie chulało na tych tranzystorkach o jakich mówię ? Zmierzam je sobie zrobić, bo nie jest zbyt trudne w wykonaniu.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Jako filtrów p.cz. zamierzam użyć zwykłych 127 od polskich radyjek. Jako pierwszy dam 127, jako drugi chyba tak samo, ale jak nie znajdę to może dam 107. Na oscylator to może dać coœ w sylu 331, 301 itp. ? Narazie zrobię to na tranzystorach jak mówiłem, na fale œrednie skoro nikt się nie odzywa. Może być całkiem fajne radyjko, bo na œrednich wieczorem można złapać jak każdy wie mnóstwo stacji, ale nic po polsku. Jednak czasem coœ gadajš ze wschodnim akcentem. Stacja nazywa się "Studio 98" i nadaje gdzieœ chyba w okolich 1MHz, ale nie pamiętam. Po polsku odebrałem to chyba ok. 21.00.
_idu

Re: Radio na tranzystorach germanowych.

Post autor: _idu »

maciej_333 pisze:Chciałbym sobie wykonać odbiornik z załącznika. Ma on pracować zgodnie z opisem w Radioamatorze 06/70 na falach średnich. Mam trzy pytania:
1. Czy mogę zastąpić TG40 tranzystorem AF427 ?
2. Czy mogę zastąpić TG39 tranzystorem AF428 ? (może lepiej odwortnie)
W zasadzie nie ma to większego znaczenia dla zakresu długofalowego....
AF427 i AF428 zadziałają jednakowo.
maciej_333 pisze: 3. Czy ten odbiornik może pracować na wyższym zakresie np. CB (28-30MHz) ? W końcu to szybsze tranzystorki.
Na siłę da radę. choć to w zasadzie kres ich możliwości. Efekt słaby. AF106 byłoby lepsze ale szkoda go bo to dobry tranzystor do wzmacniacza w.cz. UKF.
maciej_333 pisze: Nie wiem czy w dobrym miejscu to umieściłem, ale chyba tak. Z germanowych zabawek mam jeszcze TG5III, AF106. Może na heterodynę dać AF106, a do p.cz. dać AF427 ?
Patrz wyżej....
maciej_333 pisze: Czy układ poradzi sobie wtedy na CB ? Pytam o CB, bo zastanawiam się, czy jest możliwe uruchomienie tego radia w tym zakresie. Jak nie to wykonam go na fale średnie.
Moja opinia - radzę zrobić cos takiego:

http://rf.atnn.ru/s2/pr-b85.html

Tu użyłbym AF106. Układ pracuje rewelacyjnie. Bardzo dobra jakość dźwięku. Zmontowałem i sprawdziłem ten układ ale z tranzystorem BF215 co wymusiło zasilenie go wyższym napięciem - bo 3V.
Cewki: wejściowa to 4 zwoje srebrzanki 0,6mm srednica cewki okołó 5 - 6mm. Cewka oscylatora to 10 zwojów srebrzanki 0,4mm średnica cewki 5 - 6 mm. Kondesator CTY - to kondesator strojeniowy od radia AM.

[/b]
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Na marginesie - robiłem te radyjka 20 lat temu (http://rf.atnn.ru/s2/pr-b85.html). Jedno takie zapomniane działało ponad tydzień bez przerwy na ogniwie R20. Ale ciekawy jestem czy da się zrobić na lampach?
_idu

Post autor: _idu »

Próbowałem na subminaturce o nachyleniu 2,8mA/V. Niestety oscyluje poprawnie ale nie następuje synchronizacja sygnałęm z anteny. Oscylatory tranzystorowe maja amplitude drgań rzędu dziesiątków miliwoltów, lampowe rzędu woltów. Wiec zapewne aby nastąpił synchroniczny odbór napiecie w antenie musi byc dwa, trzy rzedy wielkości większe.

Spróbuje jeszcze na zwykłej lampe pośrednio zarzonej.

[/img]
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

No ciekawa ta radziecka stronka, chyba pokombimuję... Na tranzystorkach germanowych zbudowałem swoje pierwsze radio i byłem z niego bardzo zadowolony. Obecnie mam radyjko na UL1111 i działa mi na jednej baterii R3 już prawie rok. Wcześniej miałem radyjko na BC107(lub BF194) i BC413 we wzmacniaczu m.cz. Odbierało nawet nad morzem Warszawę... Teraz potrzebuję zrobić 2 mulutiwibratory do generatora odchylania do mojego TV na TG6 (chciałem dać TG50) ale moje tranzystorki okazały się uszkodzone. Nie ma co, jeśli poniewierają się wam gdzieś jakieś germanowce to trzeba je wykorzystrać! :P
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Wydaje mi się, że oprócz odbiorników radiowych na "germańcach" warte wykonania są gitarowe fuzzy. W sieci można trafić na schematy urządzeń z epoki Hendrixa i tanim kosztem spróbować uzyskać brzmienie z tamtych lat, zwłaszcza, że ceny współcześnie produkowanych fabrycznych efektów z wykorzystaniem NOS tranzystorów germanowych przyprawiają o zawrót głowy.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
maciej_333
625...1249 postów
625...1249 postów

Chyba jednak na razie zrobię go na œrednie. Potem wykonam coœ podobnego na CB z AF106 w głowicy (mam ich ze dwie sztuki). Dzięki za odpowiedz. Jako filtry p.cz dam 7x7, czyli nasze 127. Powinno to dać się zestroić chyba w jeden dzień. Radio jakie wykonam musi mieć przemianę. W pištek się za to zabiorę.