Znalezione na Allegro - 2018
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Re: Znalezione na Allegro - 2018
Witaj. Kupiona na Aliexpress, wytarłem tylko chińskie "krzaczki" i zamontowałem porządne terminale głośnikowe - https://www.aliexpress.com/item/3295657 ... 4c4dmqQ5rc
- taipan3
- 1250...1874 posty
saico
a miałeś jakie problemy z urzędem celnym?
jeszcze nie robiłem tam zakupów i mam pewne obawy
a miałeś jakie problemy z urzędem celnym?
jeszcze nie robiłem tam zakupów i mam pewne obawy
- Valdi5
- 1250...1874 posty
Możesz spokojnie kupować , takimi kwotami się nikt nie interesuje,,
kiedyś było 350 $ granicą , nie wiem jak teraz, kupowałem po kilka, czy kilkanaście dolarów i nie było problemów.
kiedyś było 350 $ granicą , nie wiem jak teraz, kupowałem po kilka, czy kilkanaście dolarów i nie było problemów.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
A jakie można miec kłopoty z UC

Zdarza się to niezmiernie rzadko z tej prostej przyczyny, że chinole mają 'w głębokim poważaniu' deklarowanie prawdziwych wartości na deklaracjach celnych ...
-
- 1875...2499 postów
oraz jeśli wykryją to mogą oskarżyć o import towarów podrobionych za co grozi kilka lat

- taipan3
- 1250...1874 posty
Locutus mogą jeszcze wezwać do osobistego stawienia się w urzędzie celnym, ja niestety miałem taką przygodę a to zajmuje dużo czasu i nie ma znaczenia czy wprowadzasz kontener elektroniki czy tak jak ja 10 szt.lamp, procedura jest dokładnie taka sama, a na wezwaniu było przynajmniej 10 paragrafow
Dla osoby prawnej zwolnienie z VATU jest do 22 Euro, z cła do 150 Euro
Dla fizycznej VAT i cło do 45 Euro
Można też napisać wiadomość sprzedawcy i poprosić o "GIFT"
Wezwania?
Jeśli oclą albo będą chcieli oclić przesyłkę zostaje się powiadomionym mailem/listownie
Dla fizycznej VAT i cło do 45 Euro
Można też napisać wiadomość sprzedawcy i poprosić o "GIFT"

Wezwania?

Jeśli oclą albo będą chcieli oclić przesyłkę zostaje się powiadomionym mailem/listownie
Jak kupowałem w sierpniu mostek RLC z Japonii - to dostałem list z UC aby określić wartość transakcji , wysłałem kopię przelewu i kartę z ebay-a po 2 tyg zwrotnie przybyła przesyłka i polecenie zapłaty prawie 100zł - w tym tzw czynności manipulacyjnych 30zł + VAT 23% od wartości transakcji - niecałe 70zl.
Przesyłka pewnie przeszłaby bez opłat, ale sprzedawca zapakował miernik wielkości zwykłego miernika uniwersalnego w pudełko prawie po kozaczkach damskich z wypełnieniem makulaturą - całość ponad 1,5kg wagi- opakowanie dwukrotnie przewyższało wagą sam miernik.
To się już musiało rzucić w oczy na cle.
Aby było ciekawiej to ze śledzenia paczki wynikało że na japońskim cle przesyłka leżała 7 dni , transport do Pl 1 dzień i 3 tygodnie na cle w W-wie
Z Państwa Środka kilka razy sprowadzałem części i inne pierdułki ale nie obudowy, opłat celnych nie płaciłem
Pozdrawiam
Wiesław
Przesyłka pewnie przeszłaby bez opłat, ale sprzedawca zapakował miernik wielkości zwykłego miernika uniwersalnego w pudełko prawie po kozaczkach damskich z wypełnieniem makulaturą - całość ponad 1,5kg wagi- opakowanie dwukrotnie przewyższało wagą sam miernik.
To się już musiało rzucić w oczy na cle.
Aby było ciekawiej to ze śledzenia paczki wynikało że na japońskim cle przesyłka leżała 7 dni , transport do Pl 1 dzień i 3 tygodnie na cle w W-wie
Z Państwa Środka kilka razy sprowadzałem części i inne pierdułki ale nie obudowy, opłat celnych nie płaciłem
Pozdrawiam
Wiesław
- taipan3
- 1250...1874 posty
tiguet
ja też się lubię pośmiać i buźki są fajne ale wtedy mi nie było do śmiechu wylicytowałem na ebayu piękne nos-y, na wezwaniu była adnotacja że w razie braku zgłoszenia w ciągu 14 dni przesyłka wraca do adresata
nawet w urzędzie celnym byli zdziwieni że w sprawie przesyłki wartej 50 USD ciągają mnie do osobistego wstawiennictwa
a zaczęło się tak , wylicytowałem lampy za 50 albo 60 USD , a sprzedawca głąb na przesyłce nie wiedzieć czemu napisał wartość 200 USD
i się zaczęło...
ja też się lubię pośmiać i buźki są fajne ale wtedy mi nie było do śmiechu wylicytowałem na ebayu piękne nos-y, na wezwaniu była adnotacja że w razie braku zgłoszenia w ciągu 14 dni przesyłka wraca do adresata
nawet w urzędzie celnym byli zdziwieni że w sprawie przesyłki wartej 50 USD ciągają mnie do osobistego wstawiennictwa
a zaczęło się tak , wylicytowałem lampy za 50 albo 60 USD , a sprzedawca głąb na przesyłce nie wiedzieć czemu napisał wartość 200 USD
i się zaczęło...
To prawda, atakują przesyłki warte już 40 - 50 USD. Dlatego jak tylko się da, to piszę sprzedawcom spoza UE by zaniżali deklarację wartości przesyłki do 25 - 35 USD. Wtedy przechodzi bez cła. Nie każdy na to idzie - boją się. Niestety bywa też tak (poczta polska), że potrafią zajrzeć do przesyłki bez twojej zgody, głównie większych by ustalić co w niej się znajduje, co można później poznać po taśmie klejącej "poczta polska" i jak coś wartego, to wysyłają list polecony z prośbą o dokumentację z zakupu potrzebną do oclenia towaru. Gorzej jak sprzedawca wrzuci wydruk z aukcji do środka, to już nie ma co kombinować.
PS. Zakup tej obudowy z Aliexpress odbył się bez cła. Chińczyk wysłał "tanio".
PS. Zakup tej obudowy z Aliexpress odbył się bez cła. Chińczyk wysłał "tanio".
-
- 25...49 postów
Kupuję sporo na ali, miałem tylko raz celną, w dodatku paczka była dość mała.
Z pośród wielu paczek kilka była sporych i te nigdy nie zainteresowały celników.
Nawet jak szło przez dhl. Ale za to polecam omijać tnt, kolega miał już przygodę...
W razie pytań zapraszam, postaram się odpowiedzieć na wątpliwości:)
Co do deklaracji wartości paczki nie ma to teraz znaczenia. Paczki są najprawdopodobniej sprawdzane losowo.
Wysyłany jest list o podanie zawartości paczki i jej wartości. Odsyła się te informacje i jeżeli są podejrzenia że może być coś nie zgodne ze stanem faktycznym wtedy paczka jest sprawdzana.
Moja oclona paczka miała deklarowaną wartość około 10 dolarów, a zostało wysłane zapytanie. Co ciekawe po wysłaniu wymaganych informacji nie było problemów z tym że urządzenie (wzmacniacz słuchawkowy) ma akumulator. Oczywiście opłaty są śmieszne, samo cło, a w zasadzie wat to 25 złotych, ale opłaty "opłaty operacyjne" to kolejne 25 złotych...
-
- 2500...3124 posty
Ja tez sporo kupuje na szybkiej ali
Ale nawet kupując kilka rzeczy u jednego sprzedawcy zamawiam osobne przesyłki i kupuję zawsze z poczatku tygodnia bo taniej 

-
- 6250...9374 posty
Cena jak marzenie https://archiwum.allegro.pl/oferta/plyt ... 21472.html i dalej nikt nie próbuje zrobić repliki (?), sam ( jednak może ciut taniej....) bym kupił kilka sztuk i może w końcu bym się zagonił do wykonania trafek pp, rdzenie EI84 i dzielone karkasy (niestety plastik choć nos) mam tylko żeby się chciało chcieć.cirrostrato pisze: ↑czw, 14 marca 2019, 08:29 Gdybym siedział w produkcji PCB już bym uruchomił ten (i nie tylko ten ) temat https://allegro.pl/oferta/plytka-unitra ... 7880521472, ciekawe czy będą kolejne bo cena rośnie, druga poszła o ponad 24% drożej niż pierwsza. A przy okazji spytam, czy zna ktoś rzeczywiste wymiary tej płytki?
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Witam
Czyżby to jest wz od Diory DSL201 ?
Pozdrawiam.
Tadzia.
Czyżby to jest wz od Diory DSL201 ?
Pozdrawiam.
Tadzia.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.