trafo do EL8
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
szalony
-
OTLamp
Nigdy w życiu. Ten głośnik wygląda praktycznie jak nowy. Pochodzi z 1932/33r. W dodatku nie do końca jest mój (pracuję nad tym:P) Jego obudowa była dość mocno zniszczona. Obecnie wyglada tak: http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... hp?id=1272szalony pisze:By the way... OTLamp, nie chciałbyś się pozbyć tego głośnika![]()
Jak widać jest niedokończona.
Pozdrawiam
-
szalony
-
Piotr
- moderator
-
marekb
- 625...1249 postów

-
Piotr
- moderator
-
brys
- 1250...1874 posty

Czysto teoretycznie - czy gdyby na tej cewce nawinąć uzwojenie wtórne i podłączyć z cewką membrany? Dławik, a własciwie uzwojenie pierwotne takiego transformatora dać prosto do lampy. Wyszedł by głośnik zintegrowany, nie wymagający trafa
Pytanie, czy to miało by szanse zadziałać? Sprawdził bym osobiście, ale wszystkie moje głośniki mają niestety magnesy stałe 
-
marekb
- 625...1249 postów

Wydaje się, że w takim ukladzie niewielkie. Byłby to transformator z potężną szczeliną powietrzną. Ale jakby uzwojenie pierwotne znajdowało się na nieruchomej części (stojanie) a cewka membrany była zwarta i poruszała się w szczelinie tego stojana, to pytanie czy taki "silnik" działałby jako głośnik i czy byłby wystarczająco liniowy? Oczywiście "stojan" wykonany musi być z blach transformatorowych.brys pisze:Czysto teoretycznie - czy gdyby na tej cewce nawinąć uzwojenie wtórne i podłączyć z cewką membrany? Dławik, a własciwie uzwojenie pierwotne takiego transformatora dać prosto do lampy. Wyszedł by głośnik zintegrowany, nie wymagający trafaPytanie, czy to miało by szanse zadziałać? Sprawdził bym osobiście, ale wszystkie moje głośniki mają niestety magnesy stałe
-
szalony
Trafo TG5-46 zostało dzisiaj przetestowane przez zmontowanie na nim prostego wzmacniacza (4.2 w ksiażce Alka) na ECL82 (Matsushita "pożyczona" z generatora
) Oczywiście niedopasowanie jest potężne, ale jakoś tam gra. Problemy sprawia "jeno" liniowy potencjometr głośności
Układ zostanie oczywiście rozmontowany, a trafo obsłuży EL8 w radiu o którym niedługo napiszę (z dużą ilością pytań). Swoją drogą jest to pierwsza moja konstrukcja lampowa, która daje dźwięk na głośnik.