V@MVampirE pisze: ↑wt, 26 listopada 2024, 17:38
Ja wszystkie montowałem chyba ceramiczne i chyba chińskie. Nie wiem bo kupowałem od forumowicza z pakiecie klamotów lampowych.
Ale mam jedno takie wolne PCB i trochę starych podstawek z wylutu to mogę sprawdzić.
Witam!
A w ogóle co za problem, że podstawki chińskie?
Używałem UNITRA noval do chassis....co z tego, że trzeba było je wymoczyć w "Argentum", były całe czarne od siarczku srebra.
Chińskie nie mają styków posrebrzanych a niklowane, one nigdy nie będą w takim stanie jak te posrebrzane.
Masa sprzętu się psuła przez ten nalot na srebrnych stykach starych podstawek, obraz w telewizorach skakał, w radiach odbiór zanikał....kto pamięta te czasy, to wie, że się z pięści w skrzynkę waliło
Szrot majster pisze: ↑śr, 27 listopada 2024, 20:30
Witam!
Jak się będzie sporo lamp wtykać w podstawkę to w tych chińskich szybko dojdzie do utraty kontaktu, można tak sobie zniszczyć lampę. Unitrowskie są bezpieczne pod tym względem, a mam jeszcze trochę.
Ostatnio wymoczyłem w Kontakcie 60 (mam dużo, a termin przydatności się kończy więc trzeba użyć) nie jest idealnie ale jest dużo lepiej. Potem płukanie pod bieżącą wodą i na koniec wymoczone w denaturacie.
Szrot majster pisze: ↑śr, 27 listopada 2024, 20:30
Witam!
Jak się będzie sporo lamp wtykać w podstawkę to w tych chińskich szybko dojdzie do utraty kontaktu, można tak sobie zniszczyć lampę. Unitrowskie są bezpieczne pod tym względem, a mam jeszcze trochę.
Ostatnio wymoczyłem w Kontakcie 60 (mam dużo, a termin przydatności się kończy więc trzeba użyć) nie jest idealnie ale jest dużo lepiej. Potem płukanie pod bieżącą wodą i na koniec wymoczone w denaturacie.
Pozdrawiam,
A.
Witam!
Kontakt 60 to sobie można wsadzić....
Ja używam "Argentum", 0,3L około 31zł, chyba nie fortuna? https://allegro.pl/oferta/plyn-do-czysz ... 9252211514
Tak samo wtyczki i gniazda DIN z PRL-u wolę w tym wymoczyć niż skrobać nożem czy papierem ściernym.
A podstawki rosyjskie, te wojskowe, nie byłyby lepsze?
Sporo tego jest z demobilu wojskowego.
Ludzie mają z kontaktem 60 problemy bo psikną na styki a potem nie umyją i robią się zielone. Myślę, że po tym jak ja to zrobiłem problemu nie będzie (mam nadzieję) Póki co jest OK i nic nie zielenieje. A jak wspomniałem mam jeszcze sporo tego płynu.
Co do rosyjskich, to to chyba nie do druku? Zresztą Unitrowskie nie są złe...
Miałem różne chinole, to jak jedne trzymają słabo, to drugie złapały za nóżki aż bańka pękła...i to jeszcze na mullardzie, a te nasze unitry to rewelacja, nie za słabo nie za mocno, jakby trudno byłoby dobrą podstawkę zrobić...no ale...
lukasz_t pisze: ↑czw, 28 listopada 2024, 10:31
Miałem różne chinole, to jak jedne trzymają słabo, to drugie złapały za nóżki aż bańka pękła...i to jeszcze na mullardzie, a te nasze unitry to rewelacja, nie za słabo nie za mocno, jakby trudno byłoby dobrą podstawkę zrobić...no ale...
rawracer pisze: ↑ndz, 1 grudnia 2024, 19:22
Jak mierzyć 6P14P?
Wedle oryginalnej ksiązki nastaw do P508 (nie wiem na czym Ty mierzysz) nastawy do mierzenia to
6,3 | 250 | 250 | -7,3 i oczekiwane parametry to 48ma | 5,5ma |11,3 (odpowiednio anoda g2 i nachylenie
w tej samej książce dla EL84 mam dokładnie te same nastawy i oczekiwane wyniki pomiaru
Dla 6P14P różnie się spotkałem z pomiarami i notami.
Dla cywilnych wersji ug1 -6,0v a dla wojskowych EV,EB to uA 256v i -ug1 -6,40v i rezystor 120R
A nawet tu jest jeszcze inaczej http://diytriode.blogspot.com/2019/01/r ... samym.html
Dla -7,3 nie ma szans by uzyskać 48mA tylko 40
rawracer pisze: ↑czw, 5 grudnia 2024, 20:24
Dla -7,3 nie ma szans by uzyskać 48mA tylko 40
dawno nie mierzyłem 6P14P podrzuciłem tylko to co widziałem w książce nastaw (która oczywiście ma prawo sie mylić, bo juz kilka kwiatków w niej znalazłem). Zastanawiam się czy te różnice nie wynikają z różnego sposobu żarzenie lamp na P508 i AVT (DC vs. AC). Przy któryś lampach mocy pamiętam, że zależnie od sposobu żarzenia koryguje się napięcie siatki, dla uzyskania porównywalnych prądów ... może kwestia ta dotyczy również 6p14p?
Witam..6P14P według danych katalogowych ma: Ia=48mA (+/- 8mA) , Ig2= 5mA (ale nie więcej niż 11mA) przy Ua= 250V, Ug2= 250V i Rk=120R.
Przyjmując wartości średnie dla nowych lamp czyli Ia=48mA i Ig2 = 5mA mamy prąd katodowy czyli ten płynący przez Rk nie 48mA lecz sumę Ia+Ig2 więc 53mA co da na katodzie +6,36V. Można przyjąć że -Ug1 dla 6P14P wynosi -6,4V i przy Ua i Ug2=250V dobra lampa powinna mieć 48mA (+/- 8mA). Lampy ,,militarne,, -EV czy -EB mają wyższe napięcia Ua i troszeczkę mogą się różnić ale myślę że różnice do pominięcia.
Taką zagwostke mam z pomiarem E88CC.
Jak wiadomo ten typ lamp ma duże nachylenie, dlatego katalogi podają pomiar z rezystorem katodowym tak samo rosyjskie lampy 6n23p tez podają z rezystorem katodowym. Dla zwyklej ECC88 podają bez rezystora, ale to są lampy UHV do głowic w.cz. gdzie rozrzuty mogą być duże od 7mA do 25.
Ustawiamy w mierniku AVT ujemne napięcie siatki ,gdzie dla pomiaru lampy według danych katalogowych, nie ma znaczenia ile wynosi napięcie Ug nie jest to nawet podawane.
Jeśli nachylenie mierzymy przy np 12mA to będzie inne niż przy 15mA dla tej samej lampy to oczywiste wynika z charakterystyki lampy.
Czym mniejszy prąd anodowy tym mniejsze nachylenie i na odwrót czym większy prąd anodowy tym większe nachylenie.
A mi tu takie hocki klocki wychodzą gdzie pomiar pierwszy daje 1% rozbieżności ,drugi już 5%
Z tych pomiarów widać że rzeczywiście tolerancja pomiaru miernika jest duża. Weźmy I lampę, pierwsza trioda przy napięciu U-g 1,3V Ia 14,09 a przy drugim pomiarze przy napięciu U-g 1,2 Ia 14,06. Wiadomo że nie jest to możliwe, bo lampa musiałaby mieć ujemną transkonduktancje.
Pomiar przy -Ug -1,0V nie wiem czy nie powoduje wzbudzania ,bo cuda mierzy ...
Nominalnie według danych katalogowych powinno być 1,2 V siatka-katoda. Oczywiście w praktyce rzeczone 15 mA zostanie osiągnięte przy nieco innym napięciu. Od miernika AVT nie należy oczekiwać niczego lepszego niż 5%. A co do pomiaru przy -1 V to całkiem możliwe, że to wzbudzenie. Nie wiem jak fizycznie wygląda Twój układ pomiarowy, jakie masz okablowanie itd. i co można by tu poprawić.