Przezwajanie transformatorów / okolice Warszawy

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

bazant
25...49 postów
25...49 postów

Przezwajanie transformatorów / okolice Warszawy

Post autor: bazant »

Cześć,

przy okazji diagnostyki wzmacniacza gitarowego doszedłem do wniosku, że mam uszkodzony transformator głośnikowy PP (rezystancja mocno asymetryczna po stronie pierwotnej; kilkanaście i kilkaset omów - raczej za mała). Z racji, że sam wzmacniacz jest moim pierwszym projektem (dość amatorskim) i nie chcę w niego dużo inwestować, chciałbym przewinąć uszkodzony transformator zamiast kupować nowy.

Szukam usług przezwajania transformatorów w okolicy Warszawy, najlepiej kogoś kto wie jak nawinąć gitarowe trafo głośnikowe. Sam nigdy tego nie robiłem i nie czuje się na siłach, żeby tłumaczyć w pierwszym lepszym zakładzie jak sekcjonować uzwojenia...

Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
Ukaniu
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Przezwajanie transformatorów / okolice Warszawy

Post autor: Ukaniu »

bazant pisze: sob, 23 listopada 2024, 22:18 nie chcę w niego dużo inwestować, chciałbym przewinąć uszkodzony transformator zamiast kupować nowy.

Szukam usług przezwajania transformatorów w okolicy Warszawy, najlepiej kogoś kto wie jak nawinąć gitarowe trafo głośnikowe.
Zwykle nikt się nie podejmie albo koszt pracy będzie wyższy (dużo wyższy) jak sprawne trafo podobnej klasy... Z tego powodu mając podobny problem kupiłem sobie drut i nawijarkę. Przewinąłem to co miałem zepsute i już wiem, że ja też bym się nie podjął wykonywania usługi przewijania zarobkowo.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Real: na starcie zabawy z nawijarkami namotałem sobie na rdzeniach EI66/22 (typowe rdzenie w TV lampowych lata 60-70) trafa SE 5,2K/8om pięciosekcyjne, szwagier czyści piece w gorzelniach i bierze minimum 200zł/h i tyle mi doradził, stwierdziłem, że nawet 50zł/h by mnie satysfakcjonowało ale jest nie do przyjęcia przez ew. kupującego. Tylko zastanawiam się jak inni robią to zarobkowo i dochodzę do wniosku, że jedyną możliwością (tak robi 100% Chińczyków i chyba większość Polskich motaczy) jest rezygnacja z izolacji międzywarstwowej aby przyspieszyć nawijanie, chińczyków tak się nie da przewinąć, dodając izolacje międzywarstwowe uzwojenia nie mieszczą się w oknie rdzenia. W TKasprzaka ,,psor'' Szczepański z nawijarek (nie rodzina Inż. Szczepańskiego, spytałem) zalecał uwzględniać, aby napięcie międzywarstwowe nie przekraczało 40-50V, dziś można przyjąć więcej ale nie ,,mam nowe druty /ja zawsze motam nowymi/ z podwójną izolacja na 500V i izolacja międzywarstwowa mnie nie interesuje''. I dlatego nie nawijam komercyjnie. Pogodnej niedzieli.
grabel
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: grabel »

bazant
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: bazant »

Dzięki - już rozmawiam z Kubą.
ODPOWIEDZ