Co by tu kupić (na zapas)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
Re: Co by tu kupić (na zapas)
CCC, ja na przełomie luty/marzec miałem prawie 40 zamówień na lampy, tanio kupowałem to tanio (ale bez narzekania na ceny za jakie wystawiałem) sprzedawałem, ludzie pytali czy nie mam więcej, teraz STOP...przekroczyłem limit zarobku na Allegro, w lipcu Allegro poprosiło o uzupełnienie danych do wysyłki raportu do fiskusa....poczekam na efekt, lampy mam ale nawet nie myślę o ich wystawianiu. Dziwne jest to, że przy obecnym poziomie cen rynek lamp stanął a wystawiający cen nie obniżają nawet na używany chłam.....
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Prawdopodobnie minęła moda na budowę wzmacniaczy we własnym zakresie.cirrostrato pisze: ↑ndz, 21 lipca 2024, 15:38Dziwne jest to, że przy obecnym poziomie cen rynek lamp stanął a wystawiający cen nie obniżają nawet na używany chłam...
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Ja twierdzę, że nie minął ale np. komplet lamp na najprostsze stereo SE 2xEL84 plus ECC83 to ok. 400zł ( a kupić z jedną wysyłką praktycznie niemożliwe) a gdzie reszta szpejów.......Pozdrawiam.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam ponownie
Do tego jeszcze trzeba doliczyć wykonanie obudowy i chassis, a jeśli zleca się to niestety potrafi kosztować całkiem sporo.
Do tego jeszcze trzeba doliczyć wykonanie obudowy i chassis, a jeśli zleca się to niestety potrafi kosztować całkiem sporo.
Osobiście unikam zakupu lamp na allegro. Ceny takie sobie, lampy pokombinowane a w razie nikt nikomu nie zwróci kasy.
Tylko ebay; szeroki wybór lamp, ceny podobne, ochrona kupującego.
Tylko ebay; szeroki wybór lamp, ceny podobne, ochrona kupującego.
- taipan3
- 1250...1874 posty
ECC83 to chyba najdroższa opcja lampy . Można na pewno taniej np 6n2p. Jeżeli ktoś pokombinuje to można znaleźć jeszcze tańsze lampy. Barierą są transformatory.
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Nie wszędzie zastąpi ecc83 6n2p, ruska ma np niższe ukh.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Masz oczywiście rację . Mi chodzi o taki podstawowy zestaw który nie będzie drogi a zapewni dźwięk lampowy w cudzysłowie na odpowiednim poziomie. Mój pierwszy zestaw jaki polutowalem na PCL86 z transformatorami od bambino tego nie zapewnia.
-
- 3125...6249 postów
Ja coraz cieplej spoglądam na,,lampowy'' sklep w Kielcach, porównajcie ceny omawianych tu 6N2P-EW, w Kielcach już taniej niż na Allegro a dostawca pewny, rabat 5-10% przy drugim zakupie niejednostkowym. Ja już nic praktycznie nie kupuję a czasy gdy w ,,Kielcach'' kupowałem ile wynosił stan magazynu były minęły, zniechęcało mnie to, że po takim zakupie następna partia lamp był droższa nawet całkiem sporo. Ale dziś bym kupował, gdybym musiał, niektóre lampy właśnie tam. To nie reklama a konkretna ocena.
-
- 1875...2499 postów
Mi się udałało w elektronicznym dorwać 2xQQE03/12 , PCC88 w wykonaniu Japońskim
i EZ80 - całość za 20 zł. Kilka dni wcześniej w tym samym sklepie dorwałm SRAM do stacji dyskietek Commodore 1541:D po 2 zł- nówki Sanyo.

- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Podwójne triody 6N2P mają inny prąd żarzenia i nie można ich łączyć szeregowo z lampami serii P.

Podwójne triody 6N2P mają inny prąd żarzenia i nie można ich łączyć szeregowo z lampami serii P.
Przecież to typowa lampa do wzmacniaczy mocy w. cz. nadajników KF i UKF, ale kto teraz się bawi w krótkofalarstwo...

-
- 2500...3124 posty
Moje QQE03/12 tego nie wiedzą i od dobrych paru lat pracują we wzmacniaczu audio, którego używam na co dzień. Zresztą zgodnie z katalogowym punktem pracy, bo te lampy były przewidziane nie tylko do końcówek mocy w. cz. ale również m. cz. w modulatorach.
To znakomity wybór do zakupu na zapas. Można zrobić zgrabnego puszpula na jednej lampie (na kanał), albo zupełnie mocnego na dwóch.
Ja też mam mały kartonik zachowany w piwnicy. Do tego jakieś tanie ECF albo nawet PCF i wzmacniacz jak marzenie.
-
- 250...374 postów
Gdzie wy te lampy kupujecie?
Poza ebay gdzie czasami istotnie uda się wyrwać coś, ale przez zamieszanie na wschodzie i to sporo gorzej niż kiedyś, to na serwisach aukcyjnych ceny słabe. W sumie tylko forum zostało.
Elektroniczne sklepy u mnie w mieście lamp to nawet nie pamiętają, zresztą został aż jeden.
~6zł za PCC88 to sam bym trochę kupił ^^
Poza ebay gdzie czasami istotnie uda się wyrwać coś, ale przez zamieszanie na wschodzie i to sporo gorzej niż kiedyś, to na serwisach aukcyjnych ceny słabe. W sumie tylko forum zostało.
Elektroniczne sklepy u mnie w mieście lamp to nawet nie pamiętają, zresztą został aż jeden.
~6zł za PCC88 to sam bym trochę kupił ^^