Motorynka PONY AD1987
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Re: Motorynka PONY AD1987
Od rana fizycznie ruszyłem temat, odkurzyłem zabytek (rejestracja 16.01.1988, znalazłem w skrzynce na narzędzia kwitek), napompowałem koła (trzymają ale nowe gumy dostanie), żadna ze śrub nie daje się odkręcić ale ja mam klucze mikre, szwagier, syna chrzestny, podjął się uruchomić motorynkę, kiedyś miał motorki, tą motorynką też czasem podjeżdżał do sklepu w Mochowie, w sumie niewielki przebieg a stan praktycznie idealny. Papiery wypełnione do gminy leżą, z numerami tymczasowymi mam czas 30 dni więc złożę jak motorynka zagada, badanie techniczne też już ścieżka przetarta, potem nowy dowód rejestracyjny i nowa tablica..... Do mądrych w temacie: paliwo 95 ale jaki olej do paliwa i jaki do skrzyni z dzisiejszych dostępnych bo w necie różne porady?
Do paliwa sprawdzony Mobil Extra 2T semisyntetyczny, dobrze miesza się z paliwem.
- ^ToM^
- 625...1249 postów
Szkoda przepłacać. Wystarczy z dużym zapasem Orlen 2T za 16-18 zł / litr.
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
Potwierdzam, żaden to high-tech, będzie jeździł na "czymkolwiek", no chyba, że będzie Kolega "trasy" robił

Ten czerwony z Orlenu trochę mocniej kopcił i brudził. Moim ulubionym był 2T ze Statoil, ale to było prawie 20 lat temu. Może przez ten czas Orlen się poprawił? Smarowanie na każdym było wystarczające.
- AZ12
- 3125...6249 postów
Witam
Stosuję olej Orlen 2T semi czerwony do motoroweru Komar z silnikiem Dezamet 017 i odpala nawet po kilku miesiącach od zatankowania.
Stosuję olej Orlen 2T semi czerwony do motoroweru Komar z silnikiem Dezamet 017 i odpala nawet po kilku miesiącach od zatankowania.
Ratujmy stare tranzystory!
- Marcin K.
- 6250...9374 posty
Cześć. Do Komara i motorynki nadal leję beznadziejny Mixol (do paliwa) w stosunki 1:25. Do Peugeota skuterka leję jakiś kosiarkowy, nie za drogi, nie za tani, w stosunku 1:40. Mixol leję z tego względu że gdy zatankowałem Komara paliwem z olejem "nowej generacji" to zatarłem silnik dlatego tradycyjnie stosuję tego kopciucha, choć to nie jest powiedziane że teraz już powinno byc lepiej na nowym oleju.
Jeśli chodzi o olej do silnika to z powodzeniem lej Hipol, taki sam jak do skrzyni do malucha, nic lepszego nie potrzeba, tam tylko sprzęgło potrzebuje oleju i dwa czy trzy łożyska
Łożyska na wale są smarowane olejem z paliwa, tak jak cylinder z tłokiem i pierścionkami.
Po tylu latach postoju mogą simeringi puścić i będzie ciągnęło lewe powietrze od strony magneta, ale może akurat u Ciebie nie będzie tego problemu
Powodzenia!
Jeśli chodzi o olej do silnika to z powodzeniem lej Hipol, taki sam jak do skrzyni do malucha, nic lepszego nie potrzeba, tam tylko sprzęgło potrzebuje oleju i dwa czy trzy łożyska

Po tylu latach postoju mogą simeringi puścić i będzie ciągnęło lewe powietrze od strony magneta, ale może akurat u Ciebie nie będzie tego problemu

Powodzenia!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
- 3125...6249 postów
Dzięki za odzew ale nie musiałem wchodzić w temat olejów, szwagier wszystko załatwił, ma motor, kiedyż miał też kilka krajowych i wiedział co i gdzie....... motorynka PONY AD1988 (ale chyba 1987, zobaczę papier z PZU bo poprosiłem o historię opłat OC), stała prawie 20 lat w ciepłym pomieszczeniu, odkurzona po latach, opony i dętki dalej stare (nie mieli w pobliskim sklepie/hurtowni, zamówię na cito na Allegro), wymieniony kranik paliwa, umyty zbiornik paliwa, wymieniony pływak w gaźniku (dostał dziurki), benzyna odparowała lata temu, został olej, zasechł i stanął tłok, szwagier psiknął WD40 i tłok ruszył, bigi ładnie chodzą (olej w skrzyni wymieniony), hamulce bez uwag. Wczoraj wnuk wyjeździł prawie pół baku paliwa (ale jaki to bak...), w nowym kasku wygląda bojowo, początkowo na jedynce ale po godzinie zmieniał także na dwójkę, sprzęt pali od kopa. Od poniedziałku: idę do wydz. komunikacji w naszej gminie, załatwiam tablicę tymczasową i jadę na badanie techniczne a wnuk po wakacjach robi prawko na rower. Lakier oryginał bez wad, brak rdzy, wszystko wygląda idealnie, jeździł mój syn, teraz mój wnuk.
A to było w silniku "jajo" czy "kwadrat"? One jakoś się musiały różnić wymiarami, bo we wszystkich jajowatych sprzęgło mi lekko ciągnęło, ale w kwadratach po wysprzęgleniu i kopnięciu w starter kręciło się luźno jeszcze kilka sekund.
Zawsze lałem Hipol. Jakoś wydawał mi się zdrowszy dla tulejek łożyskowych wałka pierwszego biegu.
Kiedyś wlałem jakiś samochodowy 10W40, chyba z Lotosu, ale prawdopodobnie ze względu na dodatki zmniejszające tarcie sprzęgło prawie przestało łączyć. Uczucie jak jazda z automatyczną skrzynią biegów.
-
- 3125...6249 postów
Kolejna wątpliwość, zadzwonił szwagier, motorynka musi mieć minimum jedno lusterko wsteczne(?), dodatkowo (nigdy nie miała) klakson(?), ktoś coś wie w temacie, w końcu to zabytek, ingerować w konstrukcję?
Może żółte tablice mogą pomóc by nie montować, ale przy takim ruchu jak jest obecnie to bezpieczniej z dodatkowym wyposażeniem.cirrostrato pisze: ↑sob, 20 lipca 2024, 05:51 Kolejna wątpliwość, zadzwonił szwagier, motorynka musi mieć minimum jedno lusterko wsteczne(?), dodatkowo (nigdy nie miała) klakson(?), ktoś coś wie w temacie, w końcu to zabytek, ingerować w konstrukcję?
§ 53. [Obowiązkowe wyposażenie roweru, wózka rowerowego i motoroweru]
1. Rower oraz wózek rowerowy powinny być wyposażone:
1) z przodu - co najmniej w jedno światło pozycyjne barwy białej lub żółtej selektywnej;
2) z tyłu - co najmniej w jedno światło odblaskowe barwy czerwonej o kształcie innym niż trójkąt oraz co najmniej w jedno światło pozycyjne barwy czerwonej;
3) w światła, o których mowa w ust. 3 pkt 3, jeżeli konstrukcja roweru lub wózka rowerowego uniemożliwia kierującemu sygnalizowanie przez wyciągnięcie ręki zamiaru zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu;
4) co najmniej w jeden skutecznie działający hamulec;
5) w dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku.
1a. Dopuszcza się, aby światła pozycyjne roweru i wózka rowerowego, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, były zdemontowane, jeżeli kierujący tym pojazdem nie jest zobowiązany do ich używania podczas jazdy.
1b. Przyczepa ciągnięta przez rower lub wózek rowerowy powinna być wyposażona w dyszel wyposażony w urządzenie sprzęgowe uniemożliwiające przewrócenie się przyczepy w przypadku przewrócenia się roweru; nie dotyczy przyczepy jednokołowej.
2. Motorower powinien być wyposażony w następujące światła:
1) jedno światło mijania barwy białej, umieszczone z przodu w pionowej płaszczyźnie symetrii pojazdu, nie niżej niż 500 mm oraz nie wyżej niż 1200 mm od powierzchni jezdni, oświetlające drogę na odległość co najmniej 30 m przed pojazdem przy dobrej przejrzystości powietrza oraz spełniające wymagania określone w § 13 ust. 1 pkt 4;
2) jedno tylne światło pozycyjne barwy czerwonej, umieszczone z tyłu w pionowej płaszczyźnie symetrii pojazdu, nie niżej niż 250 mm oraz nie wyżej niż 1200 mm od powierzchni jezdni; jeżeli szerokość pojazdu przekracza 80 cm, powinny być dwa światła umieszczone symetrycznie względem pionowej płaszczyzny symetrii pojazdu;
3) tylne światło (światła) odblaskowe, o kształcie innym niż trójkąt, odpowiadające wymaganiom określonym w pkt 2;
4) boczne światło odblaskowe, o kształcie innym niż trójkąt, barwy żółtej samochodowej, w liczbie jedno lub dwa z każdej strony pojazdu, umieszczone nie niżej niż 300 mm oraz nie wyżej niż 900 mm od powierzchni jezdni;
5) jedno światło hamowania "stop" barwy czerwonej, umieszczone z tyłu pojazdu nie niżej niż 250 mm i nie wyżej niż 1500 mm od powierzchni jezdni; dotyczy pojazdu zarejestrowanego po raz pierwszy po dniu 1 stycznia 2009 r.
3. Motorower ponadto może być wyposażony w:
1) jedno światło drogowe barwy białej, umieszczone z przodu, w pionowej płaszczyźnie symetrii pojazdu;
2) jedno światło pozycyjne przednie, barwy białej, umieszczone w pionowej płaszczyźnie symetrii pojazdu, umieszczone z przodu nie niżej niż 350 mm i nie wyżej niż 1200 mm od powierzchni jezdni;
3) dwa przednie i dwa tylne światła kierunkowskazu, barwy żółtej samochodowej; odległość między światłami nie może być mniejsza niż 240 mm dla świateł przednich i 180 mm dla świateł tylnych, przy czym powinna być zachowana minimalna odległość 100 mm od światła mijania; w przypadku motoroweru, w którym konstrukcja uniemożliwia uzyskanie tych odległości, dopuszcza się dla świateł przednich odległość między światłami nie mniejszą niż 150 mm, a odległość między tylnymi światłami nie mniejszą niż 100 mm;
4) (uchylony).
4. Motorower powinien być ponadto wyposażony w:
1) numer rozpoznawczy lub numer identyfikacyjny pojazdu (VIN), umieszczony w sposób trwały na ramie lub innym podobnym podstawowym elemencie konstrukcyjnym oraz tabliczkę znamionową;
2) dwa niezależne, skutecznie działające hamulce; wskaźnik skuteczności hamowania, o którym mowa w § 16 ust. 1, nie może być mniejszy niż 38%;
3) dzwonek lub inny sygnał ostrzegawczy o nieprzeraźliwym dźwięku;
4) tłumik wydechu;
5) lusterko wsteczne umieszczone po lewej stronie pojazdu;
6) podpórkę (podpórki), zgodnie z przepisem § 11 ust. 1 pkt 20;
7) uchwyt (uchwyty) dla pasażera, zgodnie z przepisem § 11 ust. 1 pkt 21;
7a) podnóżki lub inny sposób oparcia dla nóg dla kierującego i pasażera;

9) prędkościomierz umieszczony w polu widzenia kierowcy, wyskalowany w km/h albo jednocześnie w km/h i mph; przepis stosuje się do pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy z dniem 1 stycznia 2016 r;
10) licznik przebiegu pojazdu (drogomierz); przepis stosuje się do pojazdów zarejestrowanych po raz pierwszy z dniem 1 stycznia 2016 r.
5. Poziom hałasu zewnętrznego, mierzony podczas postoju motoroweru z odległości 0,5 m, nie może przekraczać 90 dB (A). Przepis § 9 ust. 1 pkt 1 lit. a stosuje się odpowiednio.
-
- 3125...6249 postów
Dziękuję za zainteresowanie tematem, mnie chodzi o praktyczna poradę (koledzy mają takie motorynki PONY) czy np. musi być prędkościomierz, sygnał dźwiękowy ....i ciekawostka: mam dostęp do takiego ,,diagnosty'' i stację diagnostycznej, że gość podbija badanie techniczne w ciemno (na ścieżce nawet drzwi wjazdowe zamknięte na kłódkę, nigdy nie musiałem tam wjeżdżać, inni też, klientela zadowolona......) raz wykonałem takie ,,badanie'' gdy samochód syna stał w Norwegii.
Coś nie jasnego w przepisach zamieszczonych powyżej ?cirrostrato pisze: ↑sob, 20 lipca 2024, 11:49 czy np. musi być prędkościomierz, sygnał dźwiękowy ...
Hm ... publicznie nie przyznawałbym się do tego typu zachowań.cirrostrato pisze: ↑sob, 20 lipca 2024, 11:49 mnie chodzi o praktyczna poradę ....i ciekawostka: mam dostęp do takiego ,,diagnosty'' i stację diagnostycznej, że gość podbija badanie techniczne w ciemno (na ścieżce nawet drzwi wjazdowe zamknięte na kłódkę, nigdy nie musiałem tam wjeżdżać, inni też, klientela zadowolona......) raz wykonałem takie ,,badanie'' gdy samochód syna stał w Norwegii.
-
- 3125...6249 postów
O moje samochody dbam, za niecałe pół roku Mazda626 2.0D AD2001 idzie na złom, teraz jeszcze co tydzień wozi szpeja na budowę syna, ma parę wad np. popalone żarówki podświetlające wskaźniki, padł tylny, nie wiem lewy czy prawy, czujnik ABS(ale mamy lato, śniegu brak), tylne błotniki podżera rdza...na normalnej stacji diagnosta by marudził, ,,mój'' nawet nie rzuci okiem na obiekt. I wszyscy w okolicy znają tę bezproblemową ciągle obleganą stację diagnostyczna, inne czekają na klientów.....Pozdrawiam.