Będzie próba uruchomienia - moduł procesora już do mnie jedzie
Niestety brakuje mi części I/O, która jest dołączana do backplane złączem przy gnieździe zasilania.
Gdyby u kogoś 'poniewierała się' karta graficzna / kontroler SCSI EISA to chętnie zakupię
Dzisiaj dostałem brakującą część płyty głównej - moduł I/O.
Trochę "zmęczony" i z delikatnym druciarstwem związanym z zastapieniem giazda klawiatury PS2 DIN'owskim.
Po porządnym SPA wygląda całkiem nieźle, jak znajdę dawcę to go przywrocę do oryginału.
cdn...
Elementy wstępnie złożone "do kupy" wykazują poważne oznaki działania
Jest i kolejne doświadczenie... w technice nie ufaj - sprawdź samemu
Otrzymana karta procesora mała źle włożony procesor (obrócony o 180stopni). Nie zauważyłem tego i nawet nie przyszło mi do głowy, że można się tak pomylić...
Całe szczęście nie złamałem zasady pierwszego włączenia na zasilaczu z odpowiednio ustawionym zabezpieczeniem nadprądowym...
Locutus pisze: ↑pn, 17 czerwca 2024, 01:10
..................................
Otrzymana karta procesora mała źle włożony procesor (obrócony o 180stopni). Nie zauważyłem tego i nawet nie przyszło mi do głowy, że można się tak pomylić...
...........................................
takie (z mo0jego doświadczenia) były procesory CYRIX-a
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Locutus pisze: ↑pn, 17 czerwca 2024, 01:10
..................................
...........................................
takie (z mo0jego doświadczenia) były procesory CYRIX-a
Przy wkładaniu, naprawdę ciężko się pomylić, bo procesor i podstawka mają ścięty róg przy PIN1.
Dodatkowo, na PCB jest gwiazdka na którą nie zwróciłem uwagi...
'Mamy to' - płyta żyje !
Co prawda obsada kart nie przystaje, ale nie tracę nadziei na zdobycie kart EISA.
Czas się zająć wskrzeszeniem baterii podtrzymania DALLAS'a.