Spawarka.

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tedikruk111
625...1249 postów
625...1249 postów

Spawarka.

Post autor: tedikruk111 »

Witam.
Rozglądam się za jakąś spawarką na prąd stały. Taką tylko naumiałem się spawać. Praca max okazjonalnie do 1godziny. Zwykle
to jakieś pierdoły. Zasilanie 1-2-3 fazy. NA all mam kredyt to za trwałą rzecz zapłacę. Elektrody dorywczo 4mm max. Typowo 2.5 różowe.
Co byście polecili ? Bo opinie pisane przez sprzedającego to wiadomo.
Pozdrawiam.
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
cirrostrato
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Spawarka.

Post autor: cirrostrato »

Lata temu i dziś, praktyk: 11 dni przed stanem wojennym kupuję rzutem na taśmę za 34500zł (w sklepie ogrodniczym z tyłu Hali Mirowskiej) SPB315, dwa zakresy 230A i 400A (z wyższego zakresu nieczęsto korzystam), zasilanie siła. mam do dziś używana (była) często, pożyczana temu i owemu, zero problemów, nie do zabicia, spawa pięknie.....waga 230kg. Dwa lata tamu syn kupuje BESTER-ke dokładnie ten model https://allegro.pl/oferta/spawarka-inwe ... 4549801260, spawa, ja też, elektrodami najczęściej 2-3mm, jakość spawów świetna, miło się spawa bo prąd stały prostowany (chyba ) z kHz a nie z siły 3x50Hz, jest to wyczuwalne trzymając w reku uchwyt elektrody. Spawam teraz częściej tym maluchem (parę kg) bo nie chce mi się wyciągać mojej (też BESTER-ki ale firmy polskiej, lata temu ,,sprywatyzowanej'' dla obcych), zasilanie z gniazdka w garażu, bezpiecznik w rozdzielnicy nigdy nie wybił. Dziś kupił bym tego malucha, syn kupił nową dwa lata temu za ok. 650zł, teraz na Allegro ok. 850zł, w Castoramie podobnie. Wspomnień czar: miałem trochę kasy, Ojciec (zawodowy spawacz) trochę dołożył trochę pożyczył, dolary Żony przeznaczone na ,,rajfle'' z PEWEX-u wymienione u konika też poszły na zakup SPB315, do dziś mi to Żona wypomina.....Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

tedikruk111 pisze: sob, 8 czerwca 2024, 22:34 Witam.
Rozglądam się za jakąś spawarką na prąd stały. Taką tylko naumiałem się spawać. Praca max okazjonalnie do 1godziny. Zwykle
to jakieś pierdoły. Zasilanie 1-2-3 fazy.....
Kupiłem taką na allegro ze 4 lata temu: TECNOMIG 200/2 MMA IDEAL
https://allegro.pl/oferta/spawarka-migo ... 3130168262

Wtedy kosztowała 1340 zł. Dziś jest trochę droższa, ale nie dużo zważywszy na inflację. . Całkiem porządnie wykonana. Jest MIG, MAA i TIG jak dokupisz dodatkowy przewód dla TIG'a.
Używam tylko MAA i MIG. Spawa się łatwo. Prąd maksymalny 200 A. Przetwornica porządnie wykonana. Nastawy z pokrętła odpowiadają temu co na LCD się wyświetla.
Kupiłem ją dlatego, że to jedyna tania spawarka na 400 V. Jest zasilana dwufazowo albo z przejściówki jednofazowo. Zależało mi na na maszynie na 400 V gdyż wtedy jest nieduży pobór prądu i nie przeciąża się instalacji. Przy podłączeniu 400 V pobiera z sieci 5-7 A no i prócz MAA jest zestaw do MIG. Można podłączyć butlę z gazem albo spawać drutem samoosłonowym.

Pozdrawiam!
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
prekser
15...19 postów
15...19 postów

Post autor: prekser »

Witam, od kilku lat posiadam taką: https://allegro.pl/oferta/spawarka-inwe ... 5664105912
Używana średnio dwa-trzy razy w miesiącu po kilkadziesiąt minut, czasami dłużej.
Są filmy na youtube pokazujące ten sprzęt.
Jak dla mnie jest super i mogę z czystym sumieniem polecić.
Pozdrawiam
V@MVampirE
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: V@MVampirE »

Spawałem różnymi spawarkami MMA, od buczków AC ważących po kilkaset kg, po wszelakie chińczyki. Inne metody to chyba poza tematem.
No i uczciwie powiem że największą robotę robią: umiejętności, przygotowanie materiału, przyłbica, piecyk do elektrod (Sherman) i dopiero spawarka.
Tym samym co nie kupisz z obecnych inwerterów, to wystarczy. Lepiej spawarka MOST za 500zł, piecyk za 300zł i porządna przyłbica.

Jedyne na co serio warto ładować kasę w takim spawaniu z doskoku, to dobra przyłbica, oczy są dość istotne. Reszta to jak kasy nie ma to MOST jest OK, jak kasa jest, można poszaleć z Kemppi i będzie na życie. No chyba że kogoś ograniczają cykle pracy tanich chińczyków, to już trzeba coś lepszego pomysleć.
Awatar użytkownika
SP8RPA
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: SP8RPA »

Mogę polecić spawarkę MAGNUM 170W
Mam taką już 6 lat swoje przeżyła ale mimo że budżetowa nadal działa i służy 8)
https://spawarki-magnum.pl/mig-170w-igbt

Co do elektrody daje sobie radę nawet przy dłuższym spawaniu(Elektrodą da wiele nie spawam chyba że muszę :lol: ). Jeśli zaś chodzi o spawanie z gazem osłonowym(MIX) to nie było problemów czy to ze spawaniem przyczepki czy nawet zrobieniem blacharki w samochodzie gdzie blacha jest grubości papieru.
Jednak żeby nie było za różowo są też wady.
Brak demontowanego uchwytu,
(Tutaj udało się zaadaptować eurozłącze i elektrozawór uniwersalny więc problem rozwiązany)
Krótkie i słabe przewody w zestawie :?
Osobiście wybrałbym teraz model MAGNUM 200w który jest pozbawiony tego pierwszego problemu
Po 8 latach wracam do elektroniki :shock:

Na warsztacie
AEG 112WL / Telefunken 650WL / ZRK Juhas 6073/ AGA 2633 B / NORDMENDE Fidelio 59
Awatar użytkownika
^ToM^
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ^ToM^ »

Najtańszą spawarkę jaką kupiłem na Allegro to była chińska (inwertorowa) firmy RED i zapłaciłem za nią 130 zł z dostawą (za nową z gwarancją). Co prawda prąd faktyczny 130 A ale działa i ładnie spawa, nie gorzej niż ta droższa. Jednak ta za 130 to tylko MMA. Zatem, jak ktoś potrzebuje pospawać coś raz na rok, to warto wydać 130 zł na chińską spawarkę. No a jak się kiedyś zepsuje to najwyżej nową sobie kupi. :lol:
Kreślę się z głębokim poważaniem
Best regards/Mit freundlichen Gruessen/Salutations/mejores saludos
ODPOWIEDZ