Wzmacniacz SE 6S41S 6E5P
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
waldoz_3
- 10...14 postów

Re: Wzmacniacz SE 6S41S 6E5P
No nie wiem czy EL34 to tania lampa, 120zł za najtańsze JJ, gdzie 6S41S NOS na znanym sklepie z lampami kosztuje 48zł a na ukrainie można wyszarpać bez problemu za dyche czy dwie. Poza tym jakoś nie lubię nowej produkcji lamp
No i co to za wyzwanie zrobić oklepany wzmacniacz których jest pełno. A tak na ruskiej triodzie z zasilacza będzie ciekawie 
-
Teslacoil
- 625...1249 postów

Stawiam, że wyprowadzenia 1; 2 to sieciowe. Podłącz do sieci przez żarówkę 60 - 100 W i jeśli nie zaświeci, pomierz napięcia.
Zielone dławiki prawdopodobnie przeznaczone są do pracy przy częstotliwości 400 Hz, więc w projekcie mogą pełnić "sensowną" rolę jedynie jako ozdobniki...
Zielone dławiki prawdopodobnie przeznaczone są do pracy przy częstotliwości 400 Hz, więc w projekcie mogą pełnić "sensowną" rolę jedynie jako ozdobniki...
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Wygląda jak trafo z rubina, obstawiałbym napięcia:
1-2 szeregowo dla dwoch cewek 220V
Później kolejno dla jednej cewki zakładając przekładanie 0.18 V/zw:
160V
3.4V
3.5V
3.5V
11V
Dla równego rozłożenia wszystkie łączone szeregowo dla dwoch pakietow uzwojeń, czyli mielibyśmy 320v i trzy uzwojenia żarzenia plus jakieś pomocnicze 22V.
Nie wiem czy ten transformator nie ma ameliniowych uzwojeń przypadkiem.
1-2 szeregowo dla dwoch cewek 220V
Później kolejno dla jednej cewki zakładając przekładanie 0.18 V/zw:
160V
3.4V
3.5V
3.5V
11V
Dla równego rozłożenia wszystkie łączone szeregowo dla dwoch pakietow uzwojeń, czyli mielibyśmy 320v i trzy uzwojenia żarzenia plus jakieś pomocnicze 22V.
Nie wiem czy ten transformator nie ma ameliniowych uzwojeń przypadkiem.
-
waldoz_3
- 10...14 postów

Kolego onyx1944, nie pomylileś się zbyt wiele, sprawdziłem i jest tak jak mówisz. Czyli fajne transformatorki, można zrobić dzielone żarzenie 2x3,15V i do tego jakiś lampowy prostownik anodowego na ez80 czy coś. Hmmm no fajnie to znowu parę groszy w kieszeni. Widział bym to w jakimś preampie pod opisywany tutaj wzmacniacz
Może polecicie jakiś ciekawy schemacik na dziwnych lampach? Może do tego jakieś stabilvolty powrzucać, też parę nówek mi leży i nie wiadomo co z tym zrobić.
-
waldoz_3
- 10...14 postów

Jeszcze odnośnie dławików to znalazłem katalog https://www.radiolibrary.ru/reference/chokes/d53.html tu jest przykładowo pacjent którego posiadam. O co chodzi z tymi odczepami? nie za bardzo rozumiem ten opis. A co do przytoczonych 400Hz to ogólnie ten typ jest opisany jako uniwersalny dławik do zastosowań w niskich częstotliwościach. Widziałem też jakieś zdjęcia że na wschodzie to pakują do wzmacniaczy.
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Obawiam się, że ten transformator nie nada się do przedwzmacniacza ze względu na buczenie, zewnątrzne uzwojenia pod obciążeniem mogą dzwonić.
Czy ktoś ma dostęp do wątku z tego wątku?
http://ww.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=21014
-
Romekd
- moderator
Czołem.
http://ww.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=8&t=11288
Pozdrawiam
Romek
Poprawiłem linka w wątku podlinkowanym.onyx1944 pisze: sob, 25 maja 2024, 10:38 (...)
http://ww.forum-trioda.pl/viewtopic.php?f=8&t=11288
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
waldoz_3
- 10...14 postów

Trochę poza tematem ale przez weekend na rozgrzewkę popełniłem wzmacniaczyk gitarowy. Koszt 0zł, praktycznie całość z śmieci i odzysku/wylutu, łącznie z chasis po jakimś starym zasilaczu przemysłowym. Myślę że jak na pierwszą konstrukcję w pająku wyszło nieźle, przydzwięku brak. Przy okazji bardzo dużo się nauczyłem na temat zasilania lamp i radzenia sobie z przydźwiękiem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
waldoz_3
- 10...14 postów

Witam ponownie po długiej przerwie. Niestety nie miałem możliwości kontynuować prac nad wzmacniaczem, natomiast teraz chciałbym projekt odkopać. Aktualnie kiepsko u mnie z finansami "na pierdoły" więc stwierdziłem że nie dam zarobić nawijaczom i skoro robię coś od podstaw to zacisnę pasa i nawinę trafa wyjściowe samodzielnie, przy okazji czegoś nowego się nauczę i nie będzie takiej straty jeśli okaże się że jednak wzmacniacz nie gra tak jak tego oczekiwałem (doświadczenie z budowy transformatora jednak pozostanie) Mam do Was w tej sytuacji parę pytań.
Czy jest możliwość zrobić to z dobrym skutkiem na rdzeniach RZC? Rozebrałem dwa spalone trafa zatry TS120 jak na foto.
Czy wystarczy mi do tego ruska nawijarka jak na foto?
Czy transformator do SE jest łatwiejszy do nawinięcia niż PP?
Czy ktoś byłby chętny wytłumaczyć mi łopatologicznie jak to obliczyć i jakich materiałów użyć? Nigdy w życiu wcześniej nie robiłem takich rzeczy. Chciałbym zdobyć umiejętności w tym kierunku, nie mam w okolicy nikogo kto by mi w tym pomógł.
Czy jest możliwość zrobić to z dobrym skutkiem na rdzeniach RZC? Rozebrałem dwa spalone trafa zatry TS120 jak na foto.
Czy wystarczy mi do tego ruska nawijarka jak na foto?
Czy transformator do SE jest łatwiejszy do nawinięcia niż PP?
Czy ktoś byłby chętny wytłumaczyć mi łopatologicznie jak to obliczyć i jakich materiałów użyć? Nigdy w życiu wcześniej nie robiłem takich rzeczy. Chciałbym zdobyć umiejętności w tym kierunku, nie mam w okolicy nikogo kto by mi w tym pomógł.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Podwójny karkas ułatwiłby nawinięcie symetrycznego transformatora do PP. Przy SE będzie bardziej przeszkadzał, niż pomagał.waldoz_3 pisze: ndz, 8 lutego 2026, 21:27 Czy jest możliwość zrobić to z dobrym skutkiem na rdzeniach RZC? Rozebrałem dwa spalone trafa zatry TS120 jak na foto.
Nie wiem też, czy w RZC można poprawnie wykonać szczelinę, która jest niezbędna do SE.
Samo nawijanie jest łatwiejsze, bo mniej uzwojeń i nie muszą być symetryczne, ale ta szczelina może być problemem.waldoz_3 pisze: ndz, 8 lutego 2026, 21:27 Czy transformator do SE jest łatwiejszy do nawinięcia niż PP?
Moim zdaniem na takim rdzeniu najłatwiej by było nawinąć jakiś prosty PP do pracy w klasie A.
-
waldoz_3
- 10...14 postów

Jak chodzi o szczelinę to zgłębiając temat gdzieś przeczytałem że można robić w tych rdzeniach szczelinę poprostu umieszczając odpowiedniej grubości papierek w miejscu styku rdzeni i rozmiar szczeliny dzieli się wtedy przez 2 bo są 2 miejsca styku