Nanowoltomierz selektywny Unipan typ 237 - szukam informacji

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

drunek
25...49 postów
25...49 postów

Nanowoltomierz selektywny Unipan typ 237 - szukam informacji

Post autor: drunek »

Dzień dobry.
Poszukuję informacji o nanowoltomierzu selektywnym UNIPAN typ 237. Niestety niczego w Internecie o nim nie znalazłem prócz archiwalnych ofert na Allegro.
Poszukuję zwłaszcza schematu, instrukcji i informacji o jego parametrach. Chciałbym też wiedzieć, czy do pomiarów konieczne było podłączenie przedwzmacniacza, czy też był on opcjonalny do zwiększenia czułości przyrządu - gniazdo do jego zasilania znajduje się obok złącza pomiarowego.
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Re: Nanowoltomierz selektywny Unipan typ 237 - szukam informacji

Post autor: AdamC »

W załączniku trochę informacji i foto.
Załączniki
UNIPAN 237.docx
(2.08 MiB) Pobrany 68 razy
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Mam u siebie w pracowni dokładnie ten sam typ miernika wartości sygnału. Czułość i wskazania pokrywają się z parametrami zakresu widocznymi wokół przełącznika zakresu, więc miernik bez przedwzmacniacza mierzy wartości RMS od 1 μV do 100 mV. Można ustawiać częstotliwość środkową filtru oraz szybkość opadania zboczy charakterystyki (wartości dobroci filtru; mamy dwa zakresy - włączenie pierwszego powoduje, że czułość wejścia spada z szybkością 25 dB na oktawę, a drugi daje aż 40 dB na oktawę). Po wyłączeniu filtrów charakterystyka częstotliwościowa jest płaska, pasmo miernika wynosi 1 Hz...100 kHz, a szumy własne przyrządu dla pełnego pasma przy otwartym (ale oczywiście ekranowanym) wejściu wynoszą ok.15...20 μV, a przy wejściu obciążonym małą rezystancją źródła sygnału (sprawdzałem dla rezystora 1 Ω) wynoszą ok. 2 μV. Zawężenie pasma przenoszenia filtrem redukuje szumy do bardzo małej wartości. Po dodaniu na wejściu przedwzmacniacza o wzmocnieniu 1000x otrzymujemy miernik mogący mierzyć poziomy sygnału o wartościach od 1 nV do 300 μV, a po zastosowaniu tłumika 1/1000 można nim mierzyć sygnały o wartości do 100 V(RMS). Przy ustawieniu dużej czułości wejścia potrzeba nieco cierpliwości, gdyż wynik na wskaźniku wychyłowym może się ustalać od kilku do kilkunastu sekund.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

W poprzedniej swojej wypowiedzi zapomniałem wspomnieć i jednej cennej zalecie omawianego przyrządu pomiarowego. Otóż ma on wyjście wzmocnionego sygnału, na którym dla pełnego zakresu danego podzakresu czułości wejścia (pełnego wychylenia wskazówki miernika) otrzymuje się napięcie o wartości 1 Vrms, czyli można go wykorzystywać jako czuły wzmacniacz szerokopasmowy (1 Hz...100 kHz), lub jako wzmacniacz selektywny, po załączeniu filtru i ustawieniu jego częstotliwości środkowej. Sygnał ten można następnie podać np. na wejście innego przyrządu, oscyloskopu lub na wzmacniacz większej mocy z podłączonym głośnikiem...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
ODPOWIEDZ