selektor audio
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
selektor audio
Witam. Mam kilkanaście amplitunerów, które chciałbym mieć cały czas w "gotowości odsłuchu". Potrzebuję urządzenia- selektora do wybierania poszczególnych ampów, tak by były podłączone wszystkie pod jedno źródło sygnału (np. z magnetofonu) i jednym przełącznikiem wybierałbym poszczególne amplitunery. Jednocześnie wszystkie miałyby być podłączone do jednego zestawu kolumn. Jest coś takiego gotowego? Może ktoś już taki selektor robił?
Re: selektor audio
Ja robiłem mechaniczny.
Z takich przełączników:
https://www.celtor.pl/3191,przelacznik- ... -37mm.html
Tzn. tego typu, ale ilość pół i pozycji była inna.
Na osie pozakładałem dźwignie i sprzęgłem wiązarem.
Z takich przełączników:
https://www.celtor.pl/3191,przelacznik- ... -37mm.html
Tzn. tego typu, ale ilość pół i pozycji była inna.
Na osie pozakładałem dźwignie i sprzęgłem wiązarem.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
-
- 6250...9374 posty
- taipan3
- 1250...1874 posty
Kilkanaście amplitunerow? To nie pomyłka?
Tak z ciekawości po ci ich tyle.
Tak z ciekawości po ci ich tyle.
- taipan3
- 1250...1874 posty
Zafascynował mnie ten pomysł , może złe określenie nurtuje mnie. Ja uważałem się ze jestem szalony bo mam dwa wzmacniacze , lampa i tranzystor i jeszcze amplituner kina domowego. I w sumie ile mam źródeł ? policzmy , 3 wkładki gramofonowe, 2 CD-eki, 1 x blurey , do tego 2 DAC-i i jakieś dziwne połączenia , bez sensu bo to wszystko brzmi jednakowo, komputer.
A u ciebie kilkanaście amplitunerów , kilometry kabli głośnikowych do tego selektor wejść na kilkanaście pozycji . Szacun.
Tylko się nie obrażaj ja już mam taki sposób pisania .
W mojej bibliotece znalazłem coś takiego .
A u ciebie kilkanaście amplitunerów , kilometry kabli głośnikowych do tego selektor wejść na kilkanaście pozycji . Szacun.
Tylko się nie obrażaj ja już mam taki sposób pisania .
W mojej bibliotece znalazłem coś takiego .
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Przełącznik sygnału podawanego do wzmacniaczy to w sumie dość prosta rzecz, tak samo wyjść głośnikowych. Problemem byłoby połączenie tego w jednym urządzeniu, moim zdaniem łatwiej zrobić dwa takie osobne "przełączniki". Jednak należy się liczyć ze sporą ilości kabli potrzebnych do połączenia wszystkiego, nie wiadomo czy nie będzie przez to jakichś brumów czy zakłóceń.
Pozdrawiam,
A.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Dziękuję za odpowiedzi. Tak, mam kilkanaście amplitunerów i masę innego sprzętu i nie uważam że jest to powód do zdziwienia. Jest wiele osób posiadających tego więcej. Po co mi tyle? Taka pasja. Głównie są to egzemplarze, które kupiłem jako zepsute i sam je naprawiłem. Co do urządzenia to zaproponowany układ jest dobry, jednak liczyłem na coś gotowego.Taki selektor to w sumie nic skomplikowanego. Dobre przełączniki i później dużo kabli połączeniowych. Przyznam się, że zainspirowałem się filmem z YouTube, gdzie gość zrobił takie urządzenie. Moja ściana sprzętu nie jest z tak wysokiej półki, ale też nie mam czego się wstydzić. Jeśli zdobędne odpowiednie i soldne przełączniki, to spróbuję coś takiego samemu zrobić.
link do tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=7RcMTbNO2Ls
link do tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=7RcMTbNO2Ls
- taipan3
- 1250...1874 posty
Przepraszam jeżeli cie obraziłem, pytanie po co ci tyle amplitunerow nie było trafnie postawione , raczej chodziło mi o to po co ci tyle amplitunerow podłączonych i gotowych do działania. Pierwsze skojarzenie miałem z jakimś komisem vintage i tak wyszło.
A może jakieś fotki?
Zazdroszczę Ci powierzchni że ja masz i możesz ten cały sprzęt wyeksponować. Jeżeli to amplitunery z lat 70 - ych do tego japońskie to zazdroszczę.
Kolejna rzecz że też ci się chce żonglować tym sprzętem.
A może jakieś fotki?
Zazdroszczę Ci powierzchni że ja masz i możesz ten cały sprzęt wyeksponować. Jeżeli to amplitunery z lat 70 - ych do tego japońskie to zazdroszczę.
Kolejna rzecz że też ci się chce żonglować tym sprzętem.
Chodzi o to, że strasznie uciążliwe jest nurkowanie za regał i wpinanie się kablami. Czasami moi goście chcą te sprzęty porównywać, wyłapywć różnice w dźwiękach. Taka zabawa starych chłopców. A na słowa krytki się nie obrażam. Czasami to nawet dobrze robi, budzi rozsądek. Wrzucam kilka zdjęć tego co mam pod ręką.
-
- 2500...3124 posty
- Kontakt:
Fajny ten Pionieer z lampą oscyloskopową i kwadrofoniczny Technics
Pozdrawiam,
A.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
- taipan3
- 1250...1874 posty
Piękne, zazdroszczę
Z tego co masz mam też tuner Techniksa, piękna rzecz pochwale się.
I ty mnie mówisz że nie lubisz nurkować za regał, ja to robie na wydechu i tak brzuch przeszkadza.
Pozdrawiam
Z tego co masz mam też tuner Techniksa, piękna rzecz pochwale się.
I ty mnie mówisz że nie lubisz nurkować za regał, ja to robie na wydechu i tak brzuch przeszkadza.
Pozdrawiam
Żeby się pozbyć tego problemu wystarczy wypuścić przewody z gniazdami na przód regałów.
Nie musisz od razu mieć selektora.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
Z tymi przewodami z przodu to prosty i dobry pomysł.