Dziń dybry. Czy możecie polecić jakiś schemacik do wzmacniacza pod gitarę akustyczną? Pod elektryka mam lampowego chińczyka który mi na tyle wystarcza, że na razie zostaje, ale zrobił bym sobie coś sam pod akustyka:) Moc duża nie potrzeba, zresztą sam wzmacniacz to bardziej chyba dla rozrywki bo samo pudło mi głośnością wystarcza, a pickup jest bo był ale pobawił bym się znowu lampami
MStaniszczak pisze: ↑pt, 12 kwietnia 2024, 14:55
Dziń dybry. Czy możecie polecić jakiś schemacik do wzmacniacza pod gitarę akustyczną? )
Akustyczną, to znaczy wyposażoną we wbudowany mikrofon {piezoceramiczny}, bo jeśli jest to zwykły przetwornik magnetyczny podstrunny, to gitara stała się elektryczną jako opcja i inny wzmacniacz nie jest potrzebny.
MStaniszczak pisze: ↑pt, 12 kwietnia 2024, 17:30
LR Baggs Stagepro Element
Czyli Kolega ma przetwornik piezo z dedykowanym preampem. To powinno wystarczyć do napędzenia posiadanego wzmacniacza. Podpinał już Kolega tą gitarę do posiadanego pieca? Generalnie wzmacniacze akustyczne powinny być bardziej przejrzyste od elektrycznych, więc może klasyczny fender z masterem i wejściem dla akustyka na drugi stopień bez korekcji (korektor w preampie), a dla elektryka klasycznie na pierwszy. Byłoby takie 2w1.