Wzmacniacz na bazie kitu Audio Note ANK1 - wzbudzenie w jednym kanale

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

pcichomski
25...49 postów
25...49 postów

Re: Wzmacniacz na bazie kitu Audio Note ANK1 - wzbudzenie w jednym kanale

Post autor: pcichomski »

Misiek13 pisze: pn, 11 marca 2024, 19:57 1.
Wartość R7 można wstępnie oszacować na podstawie głębokości USZ. Im większa głębokość USZ tym większy stosunek R1/R7. Można bezpiecznie przyjąć ten stosunek mniej więcej 2 razy większy od głębokości USZ ...

2.
...natomiast stałą czasową R7C8 dać na poziomie 1/fmax pasma przenoszenia transformatora.
Jeszcze 2 pytania:

add.1 - możesz mi przytoczyć to obliczenie które dało oszacowanie R2=30k w ostatnim przykładzie. Głębokość USZ w dB? Bo wychodzi mi ok R1/R7=2x8dB, więc dla 150k to ok 10k.

add.2 - patrzę na swój oscylogram "1b" parę postów powyżej - jasno-niebieski ślad dla L (prawy jest do banii pewnie przez te zlokalizowane oscylacje). Czy dobrze oszacowuję, że pasmo mojego transformatora to ok 80kHz-100kHz ?
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Misiek13 »

1. Sprawa jest prosta. Podałem niej więcej 2, czyli możesz przyjąć całkiem dobrze 1,5 jak i 2,5. To jest moja propozycja określenia tej wartości. Możliwe, że w jakiejś książce dotyczącej wzmacniaczy lampowych są podane inne wzory. 2x8dB=6,3 (10 do potęgi 16/20), więc rezystor wychodzi dla 2x8dB 150k/6,3=23,8k.
2. Pasmo przenoszenia transformatora podaje się zwykle dla spadku 1 lub 3dB. Dla 3dB z wykresu odczytuje około 40kHz, oczywiście jeżeli przyjmiemy, że wzmacniacz go napędzający ma pasmo przenoszenia dużo większe niż pasmo transformatora np. 10x40kHz=400kHz.
Ten układ przy obecnej głębokości sprzężenia zwrotnego ma wzmocnienie zbyt duże dla współczesnych źródeł sygnału, natomiast niewielka głębokość sprzężenia zwrotnego daje niepowtarzalne brzmienie lampowe wprowadzane przez zniekształcenia liniowe i nieliniowe. Dodatkowo przy obecnej głębokości sprzężenia zwrotnego korekcja częstotliwości prawdopodobnie może nie być stosowana.
Spróbuj zasymulować układ w następujący sposób:
1 Oblicz tak współczynnik sprzężenia aby transformator miał pasmo 40kHz.
2. Zwiększ głębokość sprzężenia zwrotnego przez zmianę R16 na 5,6 lub 6,2k i wtedy spróbuj dobrać wartości elementów korekcji. Powinien wystarczyć odpowiednio dobrany C8.
3. Zobacz jak będzie wyglądała charakterystyka AC oraz jaka będzie odpowiedź na prostokąt.
4. Następnie odłącz C8 i zobacz jak układ będzie działał z C7 i R8. Później zastosuj obie korekcje tylko zmniejsz wartości pojemności o połowę i tak szukaj optimum.
pcichomski
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: pcichomski »

Misiek13 pisze: pn, 11 marca 2024, 19:57 (...) Wzmocnienie na wykresie wynosiło właśnie owe 50dB co pokrywa się z wynikiem symulacji. Wzmocnienie pętli to 42dB, zatem głębokość sprzężenia to 8dB - niewiele. Teraz na charakterystyce częstotliwościowej idziesz do punktu gdzie wzmocnienie spadnie do 42dB i odczytujesz przesunięcie fazowe.(...)
Miłej zabawy
Bawię się dalej :).
Ale mam jeszcze watpliwości:

1. Chodzi mi o sformułowanie: "idziesz do punktu gdzie wzmocnienie spadnie do 42dB? - czy nie powinno być "o" 42dB ?
2. I dla formalności: czy sformułowanie "wzmocnienie w pętli to 42dB" - a nie powinno być "-42dB" ? Bo dzielnik R16+R3 przecież tłumi sygnał i podaje z powrotem tylko cześć napięcia z wyjścia.
Misiek13
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Misiek13 »

Ad1. Ma być do 42dB czyli do wartości R16/R3+1
Ad2. Zależy z której strony patrzysz. Możesz mieć rację.
ODPOWIEDZ