W analogówce i wzmacniaczach początkujący

Policzyłem stałe czasowe i f graniczne:Misiek13 pisze: ↑śr, 6 marca 2024, 18:57 W tym wzmacniaczu są 2 układy korekcji (kompensacji) częstotliwościowej:
1. C7 R8 połączony z R1 - wpływ rezystancji wewnętrznej pentody pomijam
2. R16 C8
W większości układów stosuje się tylko jeden z tych sposobów. Aby policzyć te elementy musisz znać parametry transformatora na końcu pasma przenoszenia. Producenci nie zawsze te parametry podają. Tak naprawdę możesz to zmierzyć charakterystykę częstotliwościowo-fazową w otwartej pętli- będziesz już miał punkt wyjścia. Najprostsze kryterium stabilności to wzmocnienie układu w otwartej pętli dla przesunięcia fazowego 90 stopni musi być mniejsze lub równe wzmocnieniu pętli czyli stosunkowi R3/R16 plus 1. Zakładając, że głównym elementem kompensacyjnym jest układ pkt 1 liczysz go tak aby charakterystyka częstotliwościowa spełniała warunek stabilności. Na początek może policz sobie stałe czasowe członów kompensacyjnych i przelicz je na częstotliwości - C7*R8, C7*(R1+R8) i R16*C8. Na podstawie tych wyliczeń będziesz wiedział jak te parametry mają się do pasma przenoszenia transformatora i wzmocnienia układu. Po tych obliczeniach i sprawdzeniu stabilności układu w otwartej pętli wrócimy do dyskusji.
f1 (R8/C7) = 284 kHz
f2 (R8/R1/C7) = 10,2 kHz - tu nie bardzo rozumiem czemu jest T=(R1+R8)*C7, skoro jest to układ "szeregowo - równoległy"
f3 (R16/C8) = 340 kHz
Jutro pomierzę wzmacniacz w otwartej pętli, tylko nie wiem czy dobrze zrozumiałem:
- odłączam USZ,
- mierzę charakterystykę i szukam f, przy której przesunięcie fazowe między Uwe i Uwy przekroczy 90 st. Przy tej f odczytuję wzmocnienie ku.