Cześć
Nie będę się zgrywał na znawcę techniki lampowej, choć trochę mi wstyd w związku z moim pytaniem, bo to jednak jest raczej ABC... Proszę więc o wyrozumiałość, bo chciałem po prostu dobrze to pojąć i czegoś się nauczyć.
Mam uruchomiony układ WK-WA jak na załączonym szkicu. Pracuje on jako stopień analogowy dla DAC na TDA1541. Układ uruchomiłem bez problem, bardzo fajnie gra, ale zastanawiam się nad poprawnością punktu pracy lamp w nim. Chciałbym też trochę popróbować jak na jakość dźwięku będzie wpływała jego zmiana.
Zmierzone wartości napięć na jego elementach - lampy ECC88 Tesla:
- napięcie zasilania +B - 166V
- napięcie anoda-katoda L1 - 88V
- napięcie na rezystorze katodowym L1 (150om) - 1,46V, co daje prąd 9,7mA
- napięcie na rezystorze anodowym L1 (7,5kom) - 72V, co daje prąd 9,6mA
- napięcie na rezystorze katodowym L2 (12kom) - 91,5V, co daje prąd 7,6mA
Dodam, że mam możliwość regulacji napięcia zasilającego w dość szerokim zakresie.
Z góry dziękuję za każdą wskazówkę.
Punkt pracy lampy w układzie WK-WA
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Punkt pracy lampy w układzie WK-WA
Taki prosty wzmacniacz ma wzmocnienie napięcia rzędu 20 x i sterowany bezpośrednio z 1541 może wysterować bez problemu słucawki 600 omowe. Natomiast współpracując z wzmacniaczem mocy jego wzmocnienie będzie nadmiarowe, co spowoduje konieczność tłumienia sygnału i wzrost szumów. W zależności od miejsca umieszczenia tłumika {potencjometru} można uzyskać różne właściwości toru. Zanim zaczniemy zmieniać punkt pracy, należy zmierzyć napięcie wyjściowe przetwornika {po filtrach} i określić poziom potrzebnego napięcia wyjściowego {wzmacniacz mocy?}. Inaczej będzie to tylko gadzet który psuje parametry toru
. 

TDA1541 jako przetwornik z wyjściem prądowym "odkłada" na rezystorze konwersji (Rk na szkicu) wszystko, co ma dobrego, żeby napędzić stopień analogowy WK-WAnależy zmierzyć napięcie wyjściowe przetwornika {po filtrach}

Zastanawia mnie dlaczego obciążenia lamp są różne (7,5k i 12k)...
L1 i L2 to w praktyce jedna bańka ECC88, a schemat pokazuje jeden kanał. Układ WA na którym jest 12k być może nie wymaga symetrii z częścią WK, al e mogę się mylić.dlaczego obciążenia lamp są różne (7,5k i 12k)