Optotriaki

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Optotriaki

Post autor: Romekd »

Czołem.
atom1477 pisze: śr, 7 lutego 2024, 20:45 Pewnie może to działać i bez zabezpieczeń w większości przypadków. Ale nie wiadomo czy się nie pojawi jakiś szczególny przypadek że się spali.
Kiedyś miałem jakiś problem z normalnymi triakami że się paliły. Nawet gasiki RC nie pomagały (pewnie źle dobrane, no ale ciężko też dobrać uniwersalny). Warystor załatwił sprawę.
W pełni się z tą argumentacją zgadzam - dodatkowy, odpowiednio dobrany termistor i warystor mogłyby zabezpieczyć optotriaka w pewnych sytuacjach. Jednak Tomkowi zależało na maksymalnym uproszczeniu układu sterowania "żarówką" LED, co miało zostać osiągnięte przez eliminacje triaka i jednego lub dwóch rezystorów w obwodzie jego bramki, a moje doświadczenie pokazało, że dla niektórych typów obciążeń tego typu optotriak działał poprawnie (testowałem go do rana i nie uległ uszkodzeniu, choć wykonał ponad 72 tysięcy przełączeń prądu). Co ciekawe, ten sam optotriak blokował się przy próbie załączania dwóch szeregowo połączonych klasycznych żarówek o mocy 25W/230V (rezystancja skrętek na zimno wynosiła ok 100 omów) - po załączeniu żarówek pozostawały one włączone mimo zaniku prądu sterującego diodą IR optotriaka (gdy ponownie żarówki zamieniałem na "żarówkę" LED, układ działał poprawnie... :roll: ).

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Optotriaki

Post autor: tszczesn »

Bo ich tych optoriaków ma być aż 16 , to wolę mieć mniej niż więcej na płytce. Zakładam, że działają, dla pewności zaordynuję im bezpiecznik 63mA w szereg - powinno pomóc jakby ktoś wpadł na pomysł mocniejszego obciążenia. Warystor nie zaszkodzi, a pomóc może, zostanie dodany do układu.