Wzmacniacz EL84

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

OTLamp

Re: Pytanie do OTLampa, ale nie tylko.

Post autor: OTLamp »

bodecki pisze:OTLampie natknąłem się na twój wpis, który nieco mnie zdezorientował, otóż wyobrażałem sobie, że wzmacniacze typu SE, w sensie bardzo ogólnym, są jakby tu powiedzieć, bardziej precyzyjne, dokładniejsze, dźwięk z nich jest bardziej "krystaliczny", tylko są słabowite i mało sprawne, natomiast jeśli użytkownikowi potrzebna jest większa moc, sprawność, ale gotowy jest zrezygnować nieco z jakości dźwięku, wtedy odpowiednejszy jest układ PP.
Źle sobie wyobrażałeś. Wzmacniacz ma z założenia wprowadzać jak najmniejsze zniekształcenia. Wrażenia odsłuchowe to rzecz gustu i jeszcze wielu innych czynników. Twój "krystaliczny, szczegółowy dźwięk" może być dla kogoś innego "brudny, mdły itd." i na odwrót.

bodecki pisze: Takie charakterystyki tych układów, chyba nie przesadzę jeśli powiem, że można spotkać wszędzie.
Jeżeli "wszędzie" oznacza kręgi audiofilskie, to owszem.

bodecki pisze: Czy zatem powszechny, jak się wydaje pogląd, o mniejszych zniekształceniach sygnału w konstrukcjach SE w stosunku do PP, należy uważać w związku z tym, za błędny?
Wzmacniacz mocy jest w większości przypadków wzmacniaczem o dużej amplitudzie sygnału wyjściowego. Pojedyńczy stopień mocy w klasie A będzie wprowadzał duże zniekształcenia nieliniowe. Wzmacniacze niesymetryczne w klasie A będą za to wnosić małe zniekształcenia nieliniowe dla małych amplitud sygnału wyjściowego, dlatego też są powszechnie stosowane w stopniach małej mocy (końcowych, wstępnych, sterujących).
Załączniki
AB.JPG
A.JPG
bodecki
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: bodecki »

Jak to dobrze, że się o to zapytałem.
Dziękuję za jasną i rzeczową odpowiedź.

Cyt:
"Wzmacniacze niesymetryczne w klasie A będą za to wnosić małe zniekształcenia nieliniowe dla małych amplitud sygnału wyjściowego, dlatego też są powszechnie stosowane w stopniach małej mocy (końcowych, wstępnych, sterujących). "

W związku z otpowiedzią nasuneło mi się jeszcze jedno pytanie, a dotyczące końca zacytowanego zdania: "...w stopniach małej mocy (końcowych ...)"
Czy chodzi tu także o końcowki mocy SE, o małej, rzędu kilku, no powiedzmy do 8-10W mocy? Czy można tak to zrozumieć? wolałbym się upewnić.

Pozdrawiam
bodecki
bodecki
25...49 postów
25...49 postów

...odpowiedzią... :oops:
OTLamp

Post autor: OTLamp »

bodecki pisze: Czy chodzi tu także o końcowki mocy SE, o małej, rzędu kilku, no powiedzmy do 8-10W mocy? Czy można tak to zrozumieć? wolałbym się upewnić.
Raczej o takie o mocy nie przekraczającej 3-4W.

bodecki pisze: ...odpowiedzią...
Na forum jest opcja "zmień". Możesz dowolną ilość razy skorygować swoją wypowiedź.
bodecki
25...49 postów
25...49 postów

Jeszcze raz dziękuję.
bodecki
25...49 postów
25...49 postów

Jeszcze raz dziękuję.
ODPOWIEDZ