Co by tu kupić (na zapas)

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Co by tu kupić (na zapas)

Post autor: Marek7HBV »

Badziew dla fraj. :D
AdamC
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: AdamC »

Wicker pisze: czw, 11 stycznia 2024, 19:11 A to cóż za ustrojstwo:
https://www.olx.pl/d/oferta/regenerator ... U8xDl.html
Zapewne regeneracja lamp metodą przeżarzenia, ale o ile lepiej by działało gdyby obudowa była w kształcie piramidy, jest pole do modyfikacji :lol:
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

cirrostrato pisze: czw, 11 stycznia 2024, 14:02 I co z tego, ano nic, młodzież poszukująca lampowego dźwięku dalej twierdzi, że to za drogo za PCL86 nos z opakowania zbiorczego, wolą kupić używkę (z TV takie z marszu wywalam) za kilka pln. Pozdrawiam.
Spokojna głowa. Poczekaj jeszcze chwilę to im się powoli podejście zmieni. 2-3 lata i będą sami o nie prosić :wink:
Pozdrowienia
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: cirrostrato »

Za długo się namyślałem, kilka mam z dawnych zapasów, zostały ostatnie 3 sztuki więc koszt wysyłki zbyt duży. Ktoś upolował? https://sklep.lampyelektronowe.pl/?1364 ... sis-ebonit
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Wiem, że pytanie niepoważne ale za ile można wystawić na Allegro 5687 nowe w pudełeczkach aby się nie ośmieszyć, od 1zł(?), na eBay rozpiętość cen ogromna.
dynaco

Post autor: dynaco »

Witam. Moja rada jest taka: jak lubisz hazard, to od 1zł, jak się boisz, to "kup teraz". Jednak nie licz w licytacji, że osiągniesz ceny jak z zachodu a w "kup teraz", że odrazu ktoś kupi. Polak, to z regóły dusigrosz i na hobby nie wydaje tak wiele jak by się wydawało, poza jednostkowymi przypadkami, ale to jest wtedy choroba jakim jest audiofilstwo. Zapuść ogłoszenie na audiostereo, to forum to skansen i nikt Ci tyle nie da na ile liczysz. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr, 24 stycznia 2024, 19:09 przez dynaco, łącznie zmieniany 1 raz.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty
Kontakt:

Post autor: Olkus »

cirrostrato pisze: pn, 5 lutego 2024, 12:16 Ktoś z okolicy? https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4033692.html
Widziałem, sporo ciekawych rzeczy może tam być. Niestety jazda po to na drugi koniec Polski nie jest dla mnie możliwa.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
mak222
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: mak222 »

Ja może i bym pojechał ale sam już miejsca nie mam na kolejne rzeczy.

pozdrawiam
Marek
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

mak222 pisze: pn, 5 lutego 2024, 14:27 Ja może i bym pojechał ale sam już miejsca nie mam na kolejne rzeczy.

pozdrawiam
Marek
Ja też ciągle ,,odzyskuję powierzchnię'' (a końca czyszczenia kątów nie widać...) i uważam, aby czegoś znów nie upolować, to taka dobra rada dla młodych...duchem. Pozdrawiam.
Radiowiec
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Radiowiec »

Straszył straszył i ...
Jest mi miło zareklamować :)
https://allegrolokalnie.pl/uzytkownik/cirrostrato
Częstujcie się :wink:
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

To czekadełka ale będzie ciekawiej....... Pozdrawiam.
STUDI_bis
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: STUDI_bis »

Szczerze? Wszystko. Naprawdę.

Lampy NOS'y się kończą. To że nawet aktualnie jest jeszcze dobra cena nie oznacza, że za miesiąc będą jeszcze oferty sprzedaży, nawet nie w dobrej cienie ale w ogóle jakiekolwiek oferty
Jeszcze przed pandemią to podwójne oczko EM83 wydawało się jeszcze względnie łatwym do kupienia. Nawet jeszcze czasie pandemii. A obecnie, stop, brak. Inny przykład taki niskonapięciowy radziecki nuwistor jak 6N63N, przed wybuchem wojny było kilka aukcji na ebay'u. Wybuch wojny i niestety niespodzianka = zakaz wysyłki z Rosji do znienawidzonej przez nich Polski. Szybko został się tylko jeden sprzedawca z Rumunii. (Tak wiem z Rosja to się teraz handluje z pośrednictwem głównie Kirgizji.... no ale pośrednik musi się jeszcze "nachapać pajdy")

Spróbujmy pozukać ofert RFTowskiej ECC85. No drogawo już się zrobiło a to była niemalże śmieciowa lampa. Inne RFTowskie jak EF184, EL95, EM84, ECC81, ECC82 te trzy-cztery lata temu jeszcze w dobrej ilości i dobrej cenie dostępne. A obecnie? Odkładałem kupno np. ECC86 i EF98 oraz EF97. Żałuję bo jak to pepiki mawiają to se ne vrati. Taka lampa jak ECC88 nawet produkcji Tesli no proszę zobaczyć na jej ceny. Nasza Polamowska ECL86 to już rarytasik, także PCL86 a nazywana ongiś smieciówką. Przed tą cholerną wojną to nawet 6N27P było skolko ugodno i za rozsądną cenę.

Jak macie jakiś projekt ustrojstwa lampowego to należy kupować spory zapasik od razu.

Nie tylko lampy. Półprzewodniki. Dwa lata wstecz i informacje np na Mouserze, że brak a czas oczekiwania na dostawę to jakieś 50 - 150 tygodni ! (tak trzy lata czekania) - np. takie LM2585-ADJ. (TME odpada bo niestety nędzna oferta, a że na Mouserze powyżej pewnej kwoty zakupu wysyłka jest gratis to TME przegrywa, no i jak czegoś bak w Moserze to potem gratisowo doślą, szybkość wysyłki mimo, że to zza wielkiej kałuży wysyłają to rewelacja, no i ta otwartość na klienta zaś TME utrudnia np zmianę danych kontaktowych, adresowych itd, zaś i ich spółka córka Wekton no tyłem do klienta... Jakieś 5 - 7 temu TME potrafił bezczelnie podróbki/malowanki scalaków i tranzystorów sprzedawać) Nie tylko półprzewodniki ale i ze zwykłymi elementami biernymi potrafi być problem z dostępnością. Już wiem, że pali się czerwona lampa dotyczące przekaźników ze stykiem pre-make tungsten (idealne dla obwodów DC i to z kondensatorami i niskim ESR - 16A styk a daje radę z 800A w trakcie udaru prądowego trwającego 200us). Dlaczego problem, bo ich główny targetem to było załączania lamp wyładowczych, a że ich stosowania i handlu zakazano to zniknie produkcja tych przekaźników. Z mojej zawodowej branży - na sterowniki PLC zintegrowane z HMI czekam czasem po 9 - 12 miesięcy od zamówienia, niektóre różnicówki klasy A (tolerujące odkształcony sinus) czasem są niedostępne i tak kilkanaście tygodni czekania, ba jeszcze rok temu zwykłe złączki śrubowe były luksusem bo brakowalo na świecie plastiku (!) a ceny na pewien czas zwariowały rzędu tysiaca procent w górę!. Znikają opcje sprzedaży detalicznej a nawet "połhurtowej", jak już to całe opakowania zbiorcza albo bye, bye - bo ekologia i transport. Ba, obudowy przemysłowe - poliester zbrojony prawie dwa lata pełnej posuchy bo pandemia zabiła fabryki, po pandemii nadal brak dostępności bo kto inny odtwarzał produkcję tego asortymentu (z powrotem Fibox ale niestety nie cały dawny asortyment, i słabsze tworzywo bo z tymi sprzed 2018 roku to wiertła do stali i to nie te najtańsze do z marketów miały problem). Ceny komponentów no tanio to już było, i nie mówię o naszym grajdole ale cenach w USA, UE itd.

Nawet produkty, taki fajny grajek przenośny Hiby R3 Pro Saber (podwójne DACi ESS Sabre IV generacji). No jedna partia produkcji rzucona i stop, "wincyj" nie będzie, po kilkunastu tygodniach wyprzedane na pniu. Albo dla bogatych takie ustrojstwo QuantAsylum Audio Analyser (no drogawe ale to i tak bieda sprzęcik jak zestawimy z produktami Audio Precision). Najpierw QA401, potem stop i model QA402 szybko porzucony jak QA401 bo brak komponentów i ostanie wcielenie model QA403 z problemami z dostępnością.

Wracając do lamp. Radzieckie nuwistory. Nawet populanre jak 6S51N-V. No już nie ma wykonania z dogrzanym wyprowadzeniem obudowy jako ekranu lampy. Są aukcje ukraińskie na ebayu ale lampy z tych aukcji potrafią mieć ślady korozji na metalowym korpusie lampy jak i na wyprowadzeniach. Są jeszcze dobre aukcje z 6N3P-E, ten wariant jest lepszy od cywilnej jak i wojskowej wersji -EV bo kontsrukcja lampy jest usztywniona dodatkowymi mostkami mikowymi.

Tak więc triodowicze nie wybrzydzać. Czas lamp minął i kończą się ich zapasy. Trzeba zmienić nastawienie i dobierać projekt do tego co dostępne i niestety niczego nie odkładać nawet na "za tydzień". Co się nie ma co się lubi to się lubi co się ma, niestety.

A ja "czaje się" na 6N28N-V. W kolejce EAM86 (a niedanwo bo nawet w czasie pandemii były sprzedawane fabryczne "pięciopaki"). 6AS6/6Ż2P (wydaje sie lepszą od EF95/6Ż1P w połączeniu triodowym).... No tylko kasy niedobór a to boli bo wiem, że czegoś nie da się już kupić za pewien czas.

PS: 6Ż2P-EV kontra 6Ż1P-EV w załącznikach. A i taka 6Ż10P wydaje się ciekawą jako trioda...
Załączniki
6J1P-EV_T.png
6J2P-EV_T.png
6J10P_T.png
6J10P_T_LV.png
atom1477
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: atom1477 »

STUDI_bis pisze: wt, 6 lutego 2024, 16:23 Nie tylko lampy. Półprzewodniki. Dwa lata wstecz i informacje np na Mouserze, że brak a czas oczekiwania na dostawę to jakieś 50 - 150 tygodni ! (tak trzy lata czekania) - np. takie LM2585-ADJ.
Marny przykład. Czyżbyś nie wiedział że był kryzys dostępności półprzewodników (głównie procesorów i FPGA)?
Dwa lata wstecz było tak jak mówisz, że na 1...2 lata prawie wszystko stanęło, tzn. rynek detaliczny. Rynek detaliczny nie oznacza tylko rynku hobbystów.
Poważne firmy też kupują detalicznie. Firmy produkujące unikalny sprzęt, też kupują mało bo po prostu mają mały wolumen produkcji.
Stąd nawet producent QA401 mógł mieć problemy, bo on pewnie też kupuje w "zwykłych" sklepach.
Znam firmy które kupują w ilościach ponad 1000 sztuk każdego komponentu (i nie mówię o elementach RLC, tylko o scalakach), a i tak kupują w zklepach anie wprost od producentów.
Ale "dwa lata wstecz" już minęło, i większość elementów wróciła. Nawet ich ceny wróciły do normy.
Trzeba to mieć w pamięci i może trzymać większy własny magazyn części, ale nie ma co przesadzać mówiąc że elementy stają się niedostępne.
To zupełnie co innego niż lampy, które nie są już produkowane. A nawet gdyby były produkowane, to nie zwiększą podaży, bo nie będą takim rodzajem lampy na jaki jest popyt (bo często wymaganiem jest oryginalność lampy, a więc musi to być stary NOS z epoki, a nie nowa produkcja).
W przypadku tych półprzewodników jakie wymieniłeś (nowoczesne, a nie jakieś TG5) taki problem nie występuje.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
dynaco

Post autor: dynaco »

Lampy NOS jeszcze są, ale ludzie je trzymają i czekają na jeszcze wyższe ceny - przykład zboża. Także to, że dziś ich nie widać na aukcjach nie oznacza, że ich nie ma. Ludzie jeszcze takie "skarby" trzymają, że czapka z głowy spada:) Ja sam mam chyba najwięcej w Polsce a nie wykluczone że na Świecie lamp ECLL800. I kto mi podskoczy?
Ostatnio zmieniony wt, 6 lutego 2024, 18:43 przez dynaco, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ