Prosta symulacja triody
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Prosta symulacja triody
Chciałbym zaprezentować Wam wynik symulacji działania triody. Jest to na razie bardzo prosta symulacja, ale jeśli ktoś z Was posiada książkę Własowa "Lampy Elektronowe", ten będzie mógł się przekonać, że kształty trajektorii elektronów są jak najbardziej prawidłowe.
W tym miejscu muszę podziękować Panu dr Piotrowi Konarskiemu z Przemysłowego Instytutu Elektroniki za możliwość wykonania tej symulacji.
W tym miejscu muszę podziękować Panu dr Piotrowi Konarskiemu z Przemysłowego Instytutu Elektroniki za możliwość wykonania tej symulacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 8 kwietnia 2006, 17:44 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy w takim razie dochodzi do zderzeń elektronów ? (Zwłaszcza rysunek, gdzie Us=+3V)
Rozumiem kształst wiązki przy ujemnym napięciu siatki - ujemny ładunek siatki odpycha elektrony, co powoduje ich skupienie w oczkach siatki. Ale dlaczego przy dodatnim Us wiązka w pewnej odległości za siatką ogniskuje się ? Na chłopski rozum powinna się rozproszyć
Rozumiem kształst wiązki przy ujemnym napięciu siatki - ujemny ładunek siatki odpycha elektrony, co powoduje ich skupienie w oczkach siatki. Ale dlaczego przy dodatnim Us wiązka w pewnej odległości za siatką ogniskuje się ? Na chłopski rozum powinna się rozproszyć

-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
Studiowało się kiedyś fizykę i widziało się co nieco, ale teraz muszę coś poszukać w temacie "secondary ion emission", także SIMS, tylko jest tak dużo materiałów, że trudno o właściwy ich wybór chociażby do samego przetłumaczenia.ufoglonojad pisze:Witam.
O rany!Przypomina mi się Teoria pola elektrycznego z Elektrotechniki. Na uczelni dostaliśmy z tego niezły wycisk.
Pozdrawiam.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 375...499 postów
WitamAlek pisze:Odnośnie metod SIMS - to tym zajmuje się wspomniany wyżej dr Piotr Konarski. Przypuszczam zresztą, że prędzej czy później zerknie do tego wątku
Dobrze by było.
Mam teksty o SIMS w różnej formie. Najtrudniej jest tłumaczyć z wydruku bo jest to czasochłonne, ale też można sporo przetłumaczyć i będzie to trochę jakby nie na temat. Jest zatem problem wyboru materiałów. Mam jeszcze czas na poszukiwania i może "ślizgając się" nieco po róznych tekstach trafię na coś właściwego.
Miło mi, że tak zaawansowane tematy są tu poruszane i śledzone.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- moderator
-
- 375...499 postów
WitamAlek pisze:Z tego co wiem dr Konarski śledzi wątek, ale nie udziela się, przede wszystkim z braku czasu...
W obecnej fazie tłumaczenia róznych tekstów w zasadzie daję sobie radę sam. Zobaczymy co będzie jak dojdę do szczegółów budowy aparatury.
Pozdrowienia