Prosta symulacja triody

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Alek

Prosta symulacja triody

Post autor: Alek »

Chciałbym zaprezentować Wam wynik symulacji działania triody. Jest to na razie bardzo prosta symulacja, ale jeśli ktoś z Was posiada książkę Własowa "Lampy Elektronowe", ten będzie mógł się przekonać, że kształty trajektorii elektronów są jak najbardziej prawidłowe.

W tym miejscu muszę podziękować Panu dr Piotrowi Konarskiemu z Przemysłowego Instytutu Elektroniki za możliwość wykonania tej symulacji.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sob, 8 kwietnia 2006, 17:44 przez Alek, łącznie zmieniany 1 raz.
szalony

Post autor: szalony »

Czy w takim razie dochodzi do zderzeń elektronów ? (Zwłaszcza rysunek, gdzie Us=+3V)
Rozumiem kształst wiązki przy ujemnym napięciu siatki - ujemny ładunek siatki odpycha elektrony, co powoduje ich skupienie w oczkach siatki. Ale dlaczego przy dodatnim Us wiązka w pewnej odległości za siatką ogniskuje się ? Na chłopski rozum powinna się rozproszyć :idea:
Alek

Myślę, że wiele mógłby wyjaśnić rozkład potencjałów pola- taki zrzut jest możliwy do zrobienia w programie. Poza tym elektrony mają pewną energię początkową, nim miną linię katody- tej cieniutkiej linii na potencjale 0V.
Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Jarosław »

Witam.

O rany! :shock: Przypomina mi się Teoria pola elektrycznego z Elektrotechniki. Na uczelni dostaliśmy z tego niezły wycisk.

Pozdrawiam.
Alek

Muszę jeszcze wiele się nauczyć, w każdym razie pierwsze koty za płoty. Uznałem, że warto jednak się podzielić na forum informacją o możliwości dokonywania takich symulacji.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

ufoglonojad pisze:Witam.

O rany! :shock: Przypomina mi się Teoria pola elektrycznego z Elektrotechniki. Na uczelni dostaliśmy z tego niezły wycisk.

Pozdrawiam.
Studiowało się kiedyś fizykę i widziało się co nieco, ale teraz muszę coś poszukać w temacie "secondary ion emission", także SIMS, tylko jest tak dużo materiałów, że trudno o właściwy ich wybór chociażby do samego przetłumaczenia.
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Alek

Odnośnie metod SIMS - to tym zajmuje się wspomniany wyżej dr Piotr Konarski :) . Przypuszczam zresztą, że prędzej czy później zerknie do tego wątku :wink:
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Alek pisze:Odnośnie metod SIMS - to tym zajmuje się wspomniany wyżej dr Piotr Konarski :) . Przypuszczam zresztą, że prędzej czy później zerknie do tego wątku :wink:
Witam
Dobrze by było.
Mam teksty o SIMS w różnej formie. Najtrudniej jest tłumaczyć z wydruku bo jest to czasochłonne, ale też można sporo przetłumaczyć i będzie to trochę jakby nie na temat. Jest zatem problem wyboru materiałów. Mam jeszcze czas na poszukiwania i może "ślizgając się" nieco po róznych tekstach trafię na coś właściwego.
Miło mi, że tak zaawansowane tematy są tu poruszane i śledzone.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

jeżeli potrzebujecie przetłumaczyć jakieś pojedncze i niezbyt pilne artykuły z angielskiego, to służe pomocą. nie mam co prawda takiego zaplecza wiedzy lampowej, jak niektórzy na forum, ale za to z językiem nie powinno być problemu.
Alek

Z tego co wiem dr Konarski śledzi wątek, ale nie udziela się, przede wszystkim z braku czasu...
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Alek pisze:Z tego co wiem dr Konarski śledzi wątek, ale nie udziela się, przede wszystkim z braku czasu...
Witam
W obecnej fazie tłumaczenia róznych tekstów w zasadzie daję sobie radę sam. Zobaczymy co będzie jak dojdę do szczegółów budowy aparatury.
Pozdrowienia