brys pisze: ↑śr, 17 stycznia 2024, 21:41
Mam takie radio. Nawet w tej samej wersji kolorystycznej i podobnie brzydko się zestarzało.
Niestety teraz, ze względu na rewolucję w domu, nie jestem w stanie go wygrzebać i rozebrać żeby pokazać linkę.
Od siebie dodam, że tor UKF jest przyzwoicie czuły i powinien zagrać nawet na drucie. A stroiłem go tylko na słuch. Jak jest z zakresami AM nie pamiętam, bo ostatni raz używałem go pewnie z 10 lat temu.
Moje trafiło do mnie z całkowicie zużytymi lampami. Żadna praktycznie nie miała emisji. Wyglądało to tak jakby ktoś je zostawił włączone na kilka miesięcy i o nim zapomniał.
Witam!
A nie miałeś problemu z tym, że potencjometry się rozpadały?
Bo w moim Oberon Stereo rozpadły się wszystkie potencjometry, popękał plastik....zresztą w tranzystorowym Junior 5005 z końca lat 70-tych też się potencjometry rozpadły, zwyczajnie zmurszały ze starości, założyłem Telpody suwakowe ale odczepu dla konturu nie miały i dziwnie to gra obecnie.
Te NRD-owskie potencjometry to z gównolitu były robione, jakiś taki preszpan, który wygląda na papier bakelizowany.
W MV3 też ten typ zastosowano, tak więc radzę uważać przy naprawie tych urządzeń
A u Ciebie powodem zużycia lamp mogło być upalenie się PEN u kogoś w domu....napięcie pojechało na tyle, że nie spaliło się trafo sieciowe ale napięcie żarzenia było 7-8V, co w kilka dni zabije każdą lampę, tym bardziej taką zużytą.
Miałem też styczność z kilkoma radiami z RFN, gdzie na przykład wszystkie lampy były do wymiany, mam Telefunken Gavotte 9 i tam tak było....wszystkie lampy trupy, radio tylko cicho buczało.