DMTL-202
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: DMTL-202
A co w tym radiu można przestroić oprócz UKF? Jak zobaczyłem że bierzesz się za DMTL-a to spojrzałem do serwisówki i wielkie zaskoczenie są podane wartości cewek i jakim drutem winięte. Dlatego moja podpowiedż i co ciekawe dane nie tylko na UKF ale i na AM. Idąc dalej spojrzałem na schemat DSL-a i tu też są dane cewek. Ale nie dziwię się bo DSL i DMTL część radiową mają takie same. A przy okazji głowice UKF które siedzą w innych radiach to można się nimi "podeprzeć" przy przestrojeniu. Głowica w DMTL- u to DEA-32 - GFL-22, a DSL- DEA-32-GLF- 21, ale coś mi nie pasuje tu chyba pomyłka w opisie.
Zadałem to pytanie nieco przekornie, gdyż w serwisówkach do DMTL-a (z Internetu) i DSTL-a (mam oryginał papierowy), które posiadam takich danych nie ma. Może Kolega je zeskanować?
- Szrot majster
- 1875...2499 postów
Witam!Podlasiak pisze: ↑śr, 10 stycznia 2024, 20:41 A co w tym radiu można przestroić oprócz UKF? Jak zobaczyłem że bierzesz się za DMTL-a to spojrzałem do serwisówki i wielkie zaskoczenie są podane wartości cewek i jakim drutem winięte. Dlatego moja podpowiedż i co ciekawe dane nie tylko na UKF ale i na AM. Idąc dalej spojrzałem na schemat DSL-a i tu też są dane cewek. Ale nie dziwię się bo DSL i DMTL część radiową mają takie same. A przy okazji głowice UKF które siedzą w innych radiach to można się nimi "podeprzeć" przy przestrojeniu. Głowica w DMTL- u to DEA-32 - GFL-22, a DSL- DEA-32-GLF- 21, ale coś mi nie pasuje tu chyba pomyłka w opisie.
Proponuję przeróbkę na tranzystorową głowicę GF-29, z Amatora stereo czy Fausta/AS-215.
Przestrojenie późnych głowic ELWRO jest właściwie niemożliwe, cewki w nich były bowiem wykonywane jako obwody drukowane a nie jak w starych DEA, nawinięte drutem cewki.
Albo poszukać głowicy UKF zachodniej(byle nie SABA- one chodziły na innej p.cz, około 7kHz), na przykład Grundig, wraczek takiego radyjka łatwo kupić.....przerobić mocowanie i napęd skali i gra jak burza.
Swojego DMTL-202 sprzedałem 19 lat temu, bo nikt nie chciał się podjąć przestrojenia, za to w moje ręce wpadła półprzewodnikowa SABA HiFI Studio 8050 z 1969 roku, mam to radio do dziś, końcówka mocy na 2N3055 i scalony dekoder stereo MC1305, wtedy nowinka, radio zaliczało się do luksusowych.
Mój DMTL grał na konwerterze, ja głupi sprzedałem to radio za 60zł....polskie radia miały wówczas wartość złomu, bo weszliśmy do UE, nasz rynek wtórny zalały radia ze śmietników niemieckich, z CCIR i w ogóle przepaść w stosunku do naszych wynalazków.
Klawesyn ma też tą drukowaną głowicę, można wstawić tutaj starą DEA -31, którą da się przestroić.