Lampowy tuner UKF stereo - projekt
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 250...374 postów
Lampowy tuner UKF stereo - projekt
Od dłuższego czasu myślalem nad zbudowaniem lampowego tunera UKF. Trochę zainspirował mnie słynny amplituner Tomka Janiszewskiego. Założenia do konstrukcji:
Jak najwięcej elementów "naszych", lampy standardów europejszkich, produkowanych w Polsce, NRD, Węgrzech i Czechosłowacji. Brak elementów półprzewodnikowych, ewentualnie mogą być 4 diody DK62 w zasilaczu.
Całość będzie sią składała 4 modułów: zasilacz, głowica UKF, wzmacniacz pcz i demodulator, stereodekoder.
Zasilacz
2 wersje:
1 lampowa z EZ81 lub 2szt. EY81, filtr LC, napięcie wyjściowe około 220V , zasilacz żarzenia 6,3V.
2 półprzewodnikowa na DK62, reszta to samo co w wersji lampowej.
Dla utrudnienia lu ułatwienia projektu transformator i dławik własnej roboty.
Głowica UKF
Dawcą elementów jest głowica GF-29 z Amatora - posiadam głowicę z demontażu, widać na niej ślady przestarjania, brakuje w niej 3 kondensatorów. Stopień wejściowy będzie to kaskoda na ECC84, mieszacz i heterodyna ECF82. Układ będzie połączeniem Amatora 2, tunera HH Scott 340A i OTV Aladyn typ C-7901.
Tor pcz i demodulator
Posiadam po 2 szt filtrów 1-17F i 1-22R więc konfiguracja będzie oczywista 2 szt EF80 lub EF183 w pcz, 1 szt EF80 w ograniczniku, EAA91 w demodulatorze.
Stereodekoder
Na razie jako bazę traktowałbym układ Tomka Janiszewskiego, jednak mie chcę go skopiować 1:1.
Dyskusję zacznijmy od głowicy. Poniżej wstęþny schemat: Moje pytania dotyczące głowicy:
Neutralizacja w stopniu wejściowym czy jest potrzebna i czy ktoś ma pomysł jak ją zrealizować w przypadku elementów z Amatora?
W głowicach telewizyjnych widać dławik w układzie kaskody (na schemacie oznaczony jako L4). Jaki to dławik?
Jak najwięcej elementów "naszych", lampy standardów europejszkich, produkowanych w Polsce, NRD, Węgrzech i Czechosłowacji. Brak elementów półprzewodnikowych, ewentualnie mogą być 4 diody DK62 w zasilaczu.
Całość będzie sią składała 4 modułów: zasilacz, głowica UKF, wzmacniacz pcz i demodulator, stereodekoder.
Zasilacz
2 wersje:
1 lampowa z EZ81 lub 2szt. EY81, filtr LC, napięcie wyjściowe około 220V , zasilacz żarzenia 6,3V.
2 półprzewodnikowa na DK62, reszta to samo co w wersji lampowej.
Dla utrudnienia lu ułatwienia projektu transformator i dławik własnej roboty.
Głowica UKF
Dawcą elementów jest głowica GF-29 z Amatora - posiadam głowicę z demontażu, widać na niej ślady przestarjania, brakuje w niej 3 kondensatorów. Stopień wejściowy będzie to kaskoda na ECC84, mieszacz i heterodyna ECF82. Układ będzie połączeniem Amatora 2, tunera HH Scott 340A i OTV Aladyn typ C-7901.
Tor pcz i demodulator
Posiadam po 2 szt filtrów 1-17F i 1-22R więc konfiguracja będzie oczywista 2 szt EF80 lub EF183 w pcz, 1 szt EF80 w ograniczniku, EAA91 w demodulatorze.
Stereodekoder
Na razie jako bazę traktowałbym układ Tomka Janiszewskiego, jednak mie chcę go skopiować 1:1.
Dyskusję zacznijmy od głowicy. Poniżej wstęþny schemat: Moje pytania dotyczące głowicy:
Neutralizacja w stopniu wejściowym czy jest potrzebna i czy ktoś ma pomysł jak ją zrealizować w przypadku elementów z Amatora?
W głowicach telewizyjnych widać dławik w układzie kaskody (na schemacie oznaczony jako L4). Jaki to dławik?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 1875...2499 postów
Re: Lampowy tuner UKF stereo - projekt
W głowicy dał bym varicapy, nie każdy dysponuje agregatem 3x17pF. Pozwoli to na dorobienie w przyszłości programatora, nawet scalonego nawet na U700D. Można by też dać przełącznik przemiana sumacyjna /ilocznowa.
-
- 3125...6249 postów
Zastosowanie gotowej konstrukcji głowicy spowoduje przedłużenie ścieżek sygnałowych i tylko kłopoty z tego będą. 

-
- 250...374 postów
Ciesze się, że Kolegów ten temat zainteresował. Temat jest o tyle ciekawy, że nie znalazłem zbyt dużo współczesnych projektów odbiorników radiowych na lampach. Z realizacją muszę sie spieszyć bo istnieje realina szansa, że za parę lat znikną analogowe stacje FM.
OTV Aladyn - dawca struktury głowicy na PCC84 i PCF82: OR Amator 2 stereo dawca elementów indukcyjnych i kondensatora strojeniowego: Amplituner HH Scott 340A - posiada głowicę z mieszczem i heterodyną na 6U8 czyli ECF82: Nadal podtrzymuję pytanie o dławik w układzie kaskody stosowany we wszystkich głowicach na PCC84 i PCC88 oraz pytanie o neutralizację w układzie kaskody.
Zachęcam do dyskusji.
Pomysł dobry, jednak założenia były takie, że nie stosujemy elementów półprzewodnikowych. Każdy chętny oczywiście będzie mógł przeprojektować głowicę według własnego uznania. Jak projekt powstanie udostępnie pliki KiCada.CHOPIN66 pisze: pn, 1 stycznia 2024, 15:46 W głowicy dał bym varicapy, nie każdy dysponuje agregatem 3x17pF. Pozwoli to na dorobienie w przyszłości programatora, nawet scalonego nawet na U700D. Można by też dać przełącznik przemiana sumacyjna /ilocznowa.
Nie będziemy stosować gotowej głowicy. Projektujemy nową, lampową głowicę na ECC84 i ECF82 w oparciu o zdemontowane elementy z głowicy z Amatora. Dla zachęty dołączam jeszcze schematy wcześniej wspomnianych sprzętów służących jako wzory:Marek7HBV pisze: pn, 1 stycznia 2024, 16:20 Zastosowanie gotowej konstrukcji głowicy spowoduje przedłużenie ścieżek sygnałowych i tylko kłopoty z tego będą.![]()
OTV Aladyn - dawca struktury głowicy na PCC84 i PCF82: OR Amator 2 stereo dawca elementów indukcyjnych i kondensatora strojeniowego: Amplituner HH Scott 340A - posiada głowicę z mieszczem i heterodyną na 6U8 czyli ECF82: Nadal podtrzymuję pytanie o dławik w układzie kaskody stosowany we wszystkich głowicach na PCC84 i PCC88 oraz pytanie o neutralizację w układzie kaskody.
Zachęcam do dyskusji.
-
- 3125...6249 postów
Dławik jest częścią układu dopasowania A-K, a także filtru dolnoprzepustowego. 

-
- 6250...9374 posty
https://www.jogis-roehrenbude.de/UKW-Pr ... ubishi.htm
https://www.jogis-roehrenbude.de/Leserb ... /Ernst.htm
https://www.jogis-roehrenbude.de/Leserb ... er_FM1.htm
https://www.jogis-roehrenbude.de/Leserb ... nietta.htm
https://www.jogis-roehrenbude.de/Leserb ... /Ernst.htm
https://www.jogis-roehrenbude.de/Leserb ... er_FM1.htm
https://www.jogis-roehrenbude.de/Leserb ... nietta.htm
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 250...374 postów
A czy może wiesz coś więcej o tym dławiku? Nigdy nie maiałem przyjemności majstrować przy lampwej głowicy od kanałów.Marek7HBV pisze: pn, 1 stycznia 2024, 17:14 Dławik jest częścią układu dopasowania A-K, a także filtru dolnoprzepustowego.![]()
-
- 250...374 postów
Dzięki za linki. Chyba już kiedyś je widziałem. Tylko w tym Mitsubishi był układ kaskody w stopniu wejściowym. ECC2000 jest dla mnie zbyt egzotyczna, możliwe, że nie wymaga ona neutarlizacji.
-
- 3125...6249 postów
A czy może wiesz coś więcej o tym dławiku? Nigdy nie maiałem przyjemności majstrować przy lampwej głowicy od kanałów.
[/quote]
Wystarczy zastąpić w modelowaniu rezystencją zastępczą.

-
- 1250...1874 posty
Według książki o amatorskich odbiornikach telewizyjnych ta cewka, będąc w rezonansie z odbieraną falą, powoduje powstawanie niewielkiego przepięcia a przez to wzrost wzmocnienia rzędu 1,2...1,8 x. Nie ma nic o tym jak to obliczyć. Domyślam się że trzeba dobrać do pojemności pasożytniczych na najbardziej interesującą częstotliwość - środek pasma, albo słaba stacja na której nam zależy.
-
- 3125...6249 postów
Czyli układ typu Pi dopasowujący wyjście WK do wejścia WS
. 

-
- 250...374 postów
Pierwsze podejście do symulacji. Układy radiowe to dla mnie coś nowego. Ostatnio urządzenie odbiorcze zbudowałem jakieś 30 lat temu i było wykonane w oparciu o elementy półprzewodnikowe. Poniżej schemat. W modelu lampy obecnie odpięta jest dioda i rezystor symulujące prąd siatki - w tej symulacji nie są potrzebne a bałem się, że mogą zakłócić pracę układu. Założyłem współczynnik sprzężenia w cewkach wejścioych 0.1. Rezystancje cewek są po kilka mΩ.
To samo po przestrojeniu w górę - C1 zmniejszony do 20pF: Musiałem zmienić zakres żeby było widać rezonans L4-C1.
Teraz interesujący fragment dla częstotliwości gdzieć w środku zakresu dla C1=25pF: Szerokość pasma dla +0 -3dB 140kHz. Wzmocnienie 18,5dB, prąd anody 11mA, lampa pracuje w "komfortowych" warunkach. Napięcie ARW - 5V, Ia=1,5ma, wzmocnienie 1dB.
Poniżej charakterystayka częstotliwościowa w 4 charakterystycznych punktach układu zaznaczonych na schemacie.
Ciekawostką jest rezonans pojawiający sie w punkcie b na częstotliwości około 120MHz. Wygląda na to, że jesto to rezonans L4-C1.To samo po przestrojeniu w górę - C1 zmniejszony do 20pF: Musiałem zmienić zakres żeby było widać rezonans L4-C1.
Teraz interesujący fragment dla częstotliwości gdzieć w środku zakresu dla C1=25pF: Szerokość pasma dla +0 -3dB 140kHz. Wzmocnienie 18,5dB, prąd anody 11mA, lampa pracuje w "komfortowych" warunkach. Napięcie ARW - 5V, Ia=1,5ma, wzmocnienie 1dB.
-
- 3125...6249 postów
Zastosowanie odczepu do pobierania sygnału na siatkę to przesada {i szkoda strat napięcia}. A szerokość pasma nie może być aż tak bardzo ograniczona, bo w życiu {nie symulacji} nie uda się uzyskać zestrojenia obwodów w paśmie. 

-
- 250...374 postów
Pomysł budowy tunera jeszcze nie umarł. Męcze kolejne wersje układu i na razie brak przełomów. Dławik, o który pytałem rzeczywiście zwiększa wzmocnienie, jednak zysk zmienia się wraz z częstotliwością.
Jeżeli chodzi o obwód wejściowy, to układ z odczepem daje najlepsze rezultaty jeżeli chodzi o wzmocnienie i szerokość pasma. Najwyraźniej znaczna pojemność wejściowa lampy całkowicie psuje parametry układu wejściowego.
Układ z dzieloną indukcyjnością był zastosowany we wspomnianym wcześniej tunerze HH Scott.
Pasmo w dosyć łatwy sposób się zwiększa przez pogorszenie parametrów filtra - w symulowanym układzie rezystancja szeregowa w układzie rezonansowym wynosiła ok 10mΩ. Jeżeli w symulacji przyjmę 100mΩ pasmo wynosi około 300kHz.
Jeżeli chodzi o obwód wejściowy, to układ z odczepem daje najlepsze rezultaty jeżeli chodzi o wzmocnienie i szerokość pasma. Najwyraźniej znaczna pojemność wejściowa lampy całkowicie psuje parametry układu wejściowego.
Układ z dzieloną indukcyjnością był zastosowany we wspomnianym wcześniej tunerze HH Scott.
Pasmo w dosyć łatwy sposób się zwiększa przez pogorszenie parametrów filtra - w symulowanym układzie rezystancja szeregowa w układzie rezonansowym wynosiła ok 10mΩ. Jeżeli w symulacji przyjmę 100mΩ pasmo wynosi około 300kHz.
-
- 3125...6249 postów
W zasadzie sam pomysł wysokoczułego odbiornika {nawet z ARW} przy obecnej gęstości stacji należałoby przemyśleć. Taki odbiornik powinien być stabilny częstotliwościowo i wykonanie go w tradycyjnym układzie może stworzyć bezużyteczny {denerwujący} klamot. Dobrze by było sprawdzić co jest w okolicy do słuchania i czy cała praca okaże się tylko ,,na pokaz,,. To tak z praktyki i doświadczenia {mam wiele różnych tunerów i te ,,analogowe,, są obecnie g.. warte - nie mylić z wartością zabytkową
} nie zamierzam tworzyć ,,autorskiego projektu,, .