Dział retrokomputery

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Dział retrokomputery

Post autor: Szrot majster »

Jado pisze: sob, 30 grudnia 2023, 18:06
Szrot majster pisze: pt, 29 grudnia 2023, 20:57 [
Był kiedyś z nami Kolega Jado, on coś podobnego budował, ale chyba mu się zmarło....Covid-19 dużo ludzi na Forum wykosił :( :(
Och...nie jest aż tak źle ;-)
Po prostu ostatnio robię tylko układy współczesne-nowoczesne, które nie nadają się do publikacji na Triodę.
No chyba, że kiedyś powstanie dział Elektronika Współczesna - DIY, to wtedy będę mógł się znowu udzielać :-)
Przez ostatnie kilka nie próżnowałem i lat zrobiłem kilka fajnych urzadzonek - ale na mikrokontrolerach - i nie jest to retroelektronika.
Podejrzewam, że sporo osób które się tutaj udzielają lub udzielały też takie współczesne układy konstruuje - ale...wiadomo...NTG :-)))

Dla przykładu - moja ostatnia konstrukcja - w fazie prototypu na razie:

Current_project.jpg

Najważniejsze żeby się chciało chcieć :!:

Szczęśliwego Nowego Roku dla wszystkich :D
Witam!
No to Życzę Zdrówka w Nowym Roku!
Ale faktem jest, że wielu Kolegów z Triody już nie ma z nami.....COVID-19 zabrał kilkanaście osób :(
Co do nowoczesnych konstrukcji.....czasem próbuję z ESP8266 czy Arduino, niestety, by kod napisać czy przerobić, to trzeba spokoju, którego ja nie mam, a drzwi z tektury, wszystko słychać, poza tym się od razu gorąco robi(jak to na każdym poddaszu).
Ostatnio próbowałem skonfigurować SUPLA na NodeMCU czy Wemos D1 Mini, mam 2 płytki z przekaźnikami(8 sztuk, optoizolacja, załączanie stanem niskim), niestety mi to ciężko idzie, muszę zapytać na Forbocie, bo tu nikt się na bawi automatyką Smart Home.
SUPLA ma tą zaletę, że jak gdzieś w jakimś, chińskim gadżecie "Smart" jest ESP8266, to wgrywam SUPLA przez UART i omijam te chińskie aplikacje, które po cichu zbierają dane i wysyłają na chińskie serwery.
Ostatnio retro robiłem, zimą zawsze zaczęte prace z wiosny i lata kończę, prawdopodobnie latem już będzie klimatyzacja na moim poddaszu(oddać latem do sieci za parę groszy, prąd z fotowoltaiki, to dość głupi krok, zimą się wykorzysta).
Całe dziadostwo płytek stykowych polega na tych cholernych kabelkach, bo to nawet miedź nie jest....ja tnę stare skrętki z zapasów wojskowych, ten drut idealnie pasuje do płytek stykowych.
Zresztą ja się za wcześnie urodziłem, by się wśród komputerach wychowywać.
https://www.elle.pl/artykul/xennialsi-u ... 0125121426
Dziś moje pokolenie jest kopane w d..., nikt z młodszych nie kwapi się do pomocy w nowych technologiach, a ja się cofam do lat 60/90-tych, nigdy nie zaprojektowałem PCB, mam za to kilka drutowanych kynarem PTFE, płytek uniwersalnych.
SMD nie tykam, zresztą po odejściu z Elektrody moja wiedza o nowoczesnych technologiach stanęła w miejscu.....ale już tam nie będę wracał(moja rodzina po stronie Mamy pochodzi ze szlachty Mazowieckiej, a tam takie coś, jak powrót, to pozwolić sobie na splunięcie w twarz).
A Tobie i wszystkim życzę, by Nowy, 2024 Rok był lepszy od roku mijającego, tym bardziej, że mamy "trzęsienie ziemi" na scenie polityki z UE, dostaniemy miliardy z KPO i skończy się ta zakichana, post-covidowa, stagnacja.