Historia Elektrita w skrócie.
https://www.onet.pl/informacje/nowaeuro ... n,30bc1058
Arutor: Ihar Melnikau
Artykuł Polski Elektrit na Onecie
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Artykuł Polski Elektrit na Onecie
Smutna ta historia. Ludzie, którzy nie ewakuowali się w czerwcu 1941r. trafili do obozu pracy gdzie składali te odbiorniki z niemieckimi skalami... Jeśli jakimś cudem przeżyli ten obóz to "w nagrodę" trafiali do łagru...
Historia losów pracowników wileńskiego Elektrita a zasadzie jej fragment to także pierwsze powojenne lata dzierżoniowskiej fabryki. Poświęcona im była wydana przed laty książka a w niej szereg interesujących faktów ...Jeden z nich to "sensacyjna" wówczas ( pierwsza po wojnie) ucieczka z Polski samolotem pracownika/konstruktora fabryki do Szwecji .
C.d. Wspomniana książka p.t "Dzierżoniów wiek miniony" ,wydanie rok 2007, jest "dokumentem" konferencji naukowej rok 2007 organizatorami której były , Uniwersytet Wrocławski ,Oddział IPN i Urząd Miejski Dzierżoniowa .Opisano w niej szczegółowo( jak pamiętam) "epizod" ucieczki pracownika/konstruktora...Ewentualny ciąg dalszy jak "odkopię" książkę.
We wspomnianej książce ZR "Diora" ( pożniejsza nazwa zakładów) poświecone są dwa rozdziały : Początki przemysłu radiotechnicznego po II wojnie
swiatowej i Z R Diora w materiałach tajnej policji politycznej PRL.
swiatowej i Z R Diora w materiałach tajnej policji politycznej PRL.
- radioretro
- 75...99 postów
Cześć Andrzej.
Jestem bardzo zainteresowany informacjami z tego tematu.
Jesteśmy umówieni w Konstancinie, mam nadzieję, że wówczas zobaczę ten materiał.
A swoją drogą jak długo będziesz sygnalizował posiadanie tak ciekawych materiałów.
Nie tylko sygnalizował, ale też udostępniał.
Mam już kilka takich Twoich obietnic i mam nadzieję na ich realizację podczas wizyty w Konstancinie.
Trzymaj się zdrowo
Henryk
Jestem bardzo zainteresowany informacjami z tego tematu.
Jesteśmy umówieni w Konstancinie, mam nadzieję, że wówczas zobaczę ten materiał.
A swoją drogą jak długo będziesz sygnalizował posiadanie tak ciekawych materiałów.
Nie tylko sygnalizował, ale też udostępniał.
Mam już kilka takich Twoich obietnic i mam nadzieję na ich realizację podczas wizyty w Konstancinie.
Trzymaj się zdrowo
Henryk
Dzień dobry Henryku
"Jak długo..." aż je "spotkam" w tych, jakże znanym Ci dobrze "nieuporządkowanych zasobach"...
Ukłony
"Jak długo..." aż je "spotkam" w tych, jakże znanym Ci dobrze "nieuporządkowanych zasobach"...
Ukłony