Żarzenie lamp w Pionierze U2

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Żarzenie lamp w Pionierze U2

Post autor: Marcin K. »

Witam! Dostałem chassis do Pionierka (nareszcie go skompletuje) ale w stanie ni za ciekawym. Jest prawie wszystko ale nie mogę się połapać w łączeniu żarzenia lamp. Dodam że interesuje mnie tylko napięcie zasilania 230V. Ja chcę po prostu uruchomić ten odbiornik i moje pytanie jest takie:
1. czy mogę połączyć lampy w sposób pokazany na rysunku?
2. muszę zachować jakąś kolejność co do ich łączenia?
3. czy mam zastosować termistor tak jak w starych, lampowych telewizorach?
Dziękuję za pomoc, bardzo zależy mi na ty aby uruchomić tego Pioniera
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

nie jestem specjalistą, ale moim zdaniem kolejność jet ważna.
najbliżej 'zimnego bieguna' należy podłączyć lampy o najsłabszej izolacji f/k, a jako ostatnią prostownik.
pewnie ktoś powie jeszcze coś bardziej szczegółowego.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

no to ja czekam.
Dzięki
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Żarzenie lamp w Pionierze U2

Post autor: tszczesn »

marcin_oizo pisze:Witam! Dostałem chassis do Pionierka (nareszcie go skompletuje) ale w stanie ni za ciekawym. Jest prawie wszystko ale nie mogę się połapać w łączeniu żarzenia lamp. Dodam że interesuje mnie tylko napięcie zasilania 230V. Ja chcę po prostu uruchomić ten odbiornik i moje pytanie jest takie:
1. czy mogę połączyć lampy w sposób pokazany na rysunku?
2. muszę zachować jakąś kolejność co do ich łączenia?
3. czy mam zastosować termistor tak jak w starych, lampowych telewizorach?
Możesz tak lampy łączyć, ale kolejnośc jest dość istotna. Najbliżej masy (czyli tego końca sieci podłączonego do chassis) musi być lampa wstępna m.cz. (bo jest nabardziej wrażliwa na przydźwięk), potem końcowa m.cz., potem lampy w.cz., potem prostownik, potem żarówki, potem oporki/urdoksy. Czyli u ciebie: druga UCH21, UBL21, pierwsza UCH21, UY1N, żarówki, oporek. Termistor możesz zastosować, ale nie z telewizora, bo jest dostosowany do 0.3A prądu, a nie 0.1A jak dla lamp U.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

No racja termistory w TV były na 300mA (lampy P)... Dobrze to myślę, że dowiedziałem się wystarczających rzeczy na ten temat, ale jeśli będę miał jaieś problemy to się jeszcze zapytam.
PS> Gdzie mogę dostać termistor na 100mA?? Chciałbym go założyć ponieważ przy włączaniu zimnego odbiornika widzę że żarówa i lampy na początku żarzą się baaardzo mocno!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

marcin_oizo pisze:No racja termistory w TV były na 300mA (lampy P)... Dobrze to myślę, że dowiedziałem się wystarczających rzeczy na ten temat, ale jeśli będę miał jaieś problemy to się jeszcze zapytam.
PS> Gdzie mogę dostać termistor na 100mA?? Chciałbym go założyć ponieważ przy włączaniu zimnego odbiornika widzę że żarówa i lampy na początku żarzą się baaardzo mocno!
Poszukaj na giełdach czy bazarach urdoksów, (wyglądają jak żarówka, czasami nawet mają gwint) produkowano mnóstwo typów, takie na 100mA również.
szalony

Post autor: szalony »

urdoksów
To bareter ?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Ojjjj z miłą chęcią przeszedł bym się na taki bazar... Ale w miom mieście nic takiego nie organizują a jeśli już coś jest to są to same starocie (tzn. meble, obrazy albo kompletnie strzaskane radia). Zapytam się w sklepie.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU