Nie ma jeszcze aż takiej tragedii... zerknijcie na ceny LND150 na eBayu, to wtedy przetrzecie oczy ze zdumienia.
painlust pisze: ↑wt, 31 października 2023, 15:18
dzisiaj wykonałem taką podmianę w Eltronie 30 HOT ROD i dwa ostatnie stopnie kanału czystego zamieniłem z 6N2P-EV na 2xLND150 i gra bardzo dobrze. IMG_1369.JPG
Nie dziwię się.. już dawno to odkryłem, że LND150 nie ustępuje lampie, co więcej nie potrzeba nic zmieniać w układzie.
Na dowód załączam otrzymany komentarz za mój wzmacniacz hybrydowy, który został odsprzedany dalej...
Lampa musi być przynajmniej ostatnim stopniem
wzmacniacza nie wspominając już, że ma on mieć transformator głośnikowy. Inaczej to już nie lampa. Także bez paniki.
Ostatnio zmieniony pt, 3 listopada 2023, 08:35 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
Fajny ten mały wzmacniacz... Naprawdę ładny a srebrne zazwyczaj średnio mi przypadają do gustu.
Góra obudowy - zamawiane u stolarza?
Mam zamiar swój SE w obudowę o dość podobnej konstrukcji zapakować.
Dzięki. Budowałem takie w 2017 roku. Spód blacha stalowa ocynkowana 1,5mm wycinana laserem i gięta a góra sklejka 3mm pocięta za pomocą CNC (prace zlecone) potem sklejona, bejcowana i lakierowana i nie stolarz, to już ja. Panele front i tył, to laminat grawerski, też zlecone.
Ostatnio zmieniony pt, 3 listopada 2023, 10:12 przez saico, łącznie zmieniany 2 razy.
Może marudzę ale wzmacniacz tylko na półprzwodnikach zagra nie gorzej (a nawet lepiej.....) niż na krzemie/germanie więc po co te zawodne lampy........lampowy wzmacniacz ma być na lampach, amen.
Zgadza się, ale ja nie jestem typem, który przy okazji reklamuje się "wszędzie" i za wszelką cenę by nabijać sobie kabzę. Robię to co robię a kto nabędzie mój wzmacniacz zawsze odchodzi zadowolony. To nie reklama. Mam swoją pracę i z niej się utrzymuję a nie ze wzmacniaczy. Plus za namierzenie linku do nowej strony, jednak łatwo go wygoglować, ale co to zmienia, tłumów nie mam i na szczęście.
Ostatnio zmieniony pt, 3 listopada 2023, 19:15 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.
saico pisze: ↑pt, 3 listopada 2023, 18:00
Niechętnie to robię, ale co tam, zrobię 1 wyjątek. PS. Strona już nie istnieje.
Bardzo dziękuję! Zainspirował mnie ten schemat. Będę się przymierzał do budowy W związku z tym mam pytanie: jaki rdzeń EI użyłeś do budowy transformatorów głośnikowych?
Zdziwisz się... EI48/16. Tajemnica tkwi w nie oszczędzaniu na miedzi. Większa indukcja = więcej zwoi i mały rdzeń. Mało zwoi = duży rdzeń. Rezystancja uzwojenia pierwotnego to prawie 1K.
Ostatnio zmieniony pt, 3 listopada 2023, 20:52 przez saico, łącznie zmieniany 1 raz.