Szał MFM'ów

Komputery retro, konsole do gier itd.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Szał MFM'ów

Post autor: Locutus »

Witam.
Dostałem od znajomego kilka dysków MFM do sprawdzenia.... zapowiada się niezła zabawa :lol:

Nomero uno:
Miniscribe M8425 - 3.5" :shock: , 21MB, rocznik 1987.

Na 'dzieńdobry' zły znak - głowice ustawione na cylindrze 0 :evil:
MS1.jpg
Próba formatowania, zakończona totalną porażką....
MS2.jpg
CDN.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
„A szlakiem zuchwałym prowadzi ją wódz, Łupaszka bohater nieznany”
Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Szał MFM'ów

W paczce dysków był 'braciszek' numero uno, który okazał się być w pełni sprawny (o ile nie zwracać uwagi na kilka bad sector'ów).
Przekładając PCB między nimi, potwierdziłem, że obie elektroniki są sprawne.
MS2i1.jpg
Skoro 'numero uno' i tak nie nadaje się do użytku, warto wykonać sekcję zwłok...
MS1CR.jpg
Jest i winowajca....
MSP.jpg
Siostro !
Skalpel !!!

8)
Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Przy dotknięciu ułamanego wyprowadzenia, drugie doprowadzenie cewki ułamało się centymetr od miejsca lutowania :twisted: .
Generalnie, taki sposób podłączenia głowic uważam za błąd konstrukcyjny (a może to celowe działanie?).
Minimalne ruchy spowodowane bezwładnością przewodów powodują zmęczeniowe przełamanie doprowadzeń.
Udało się dosztukować przewód i przylutować ten, który odpadł (mikroskop się przydał....).
Mimo, że starałem jak najmniej 'zaśmiecić' komorę z talerzami, na pewno trochę pyłków do środka się dostało.
Jak się trafi kolejny wymagający interwencji w środku to mam już plan zrobienia sobie mikro 'clean room'.

Dysk złożony, przechodzi wszystkie testy.... jak na razie bad sectorów brak..... zobaczymy co będzie dalej 8)
1:0 dla mnie...
IMG_6705.jpg
Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Kolejny pacjent NEC D5126, 5.25", 20MB.
IMG_6729.jpg
Dysk działa, ale powierzchnia na początkowych 30 cylindrach to istna 'rzeźnia' :cry: :cry: :cry:
Chyba nigdy nie był "parkowany"....
IMG_6730.PNG

Oczywiście, przy takich uszkodzeniach, utworzenie partycji nie jest możliwe...
Dysk przepięknie 'śpiewa' przy seek'u, szkoda go złomować - wypróbuję pewnien 'szatański' pomysł...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Dysk 20MB ma tyle duże (fizycznie, w µm²) sektory, że pyłki pewnie mało groźne są.
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Radiowiec »

Locutus pisze: sob, 14 października 2023, 12:34 [...] mikro 'clean room'.
Podczas składania, dysk możesz spróbować zamknąć w takim oto worku: https://allegro.pl/oferta/worki-proznio ... 4249517850 po czym podłączyć to do odkurzacza aby odessać powietrze. Jeśli jedną stronę wieczka podeprzesz jakimś klinem na reszcie obudowy i dobrze potem wymanewrujesz to może Ci się nawet udać zamknąć ten dysk w warunkach podciśnienia.
Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

tszczesn pisze: wt, 17 października 2023, 22:57 Dysk 20MB ma tyle duże (fizycznie, w µm²) sektory, że pyłki pewnie mało groźne są.
Dysk już wrócił do właściclela, czas pokaże :roll:
Radiowiec pisze: śr, 18 października 2023, 20:45
Locutus pisze: sob, 14 października 2023, 12:34 [...] mikro 'clean room'.
Podczas składania, dysk możesz spróbować zamknąć w takim oto worku: https://allegro.pl/oferta/worki-proznio ... 4249517850 po czym podłączyć to do odkurzacza aby odessać powietrze. Jeśli jedną stronę wieczka podeprzesz jakimś klinem na reszcie obudowy i dobrze potem wymanewrujesz to może Ci się nawet udać zamknąć ten dysk w warunkach podciśnienia.
Ten dysk, faktycznie nie miał przepustów 'odprężających' ale przy otwieraniu nie 'zaobserwowałem' podciśnienia w środku....
Radiowiec
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Radiowiec »

Locutus pisze: czw, 19 października 2023, 13:21
Ten dysk, faktycznie nie miał przepustów 'odprężających' ale przy otwieraniu nie 'zaobserwowałem' podciśnienia w środku....
Nawet jak nie miał podciśnienia, to i tak taki sposób pozwoli lepiej usunąć kurz ze środka.
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

A może mi ktoś wyjasnić dlaczego to w dysku powinno być podciśnienie??
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Też wydaje mi się to dziwne - między głowicami i wirującymi tarczami powinna tworzyć się cienka "poduszka" powietrzna, niwelująca tarcie mechaniczne, więc ciśnienie wewnątrz dysku nie może być dużo niższe od atmosferycznego. Zresztą większość dysków, które w życiu rozebrałem (na pewno dziesiątki lub jeszcze więcej) , miały filtr i kanalik wyrównujący ciśnienie wewnątrz z zewnętrznym. Dysków z podciśnieniem jakoś sobie nie przypominam. Może w nowszych i o większej pojemności stosowało się zmniejszone ciśnienie gazu wypełniającego wnętrze? :roll:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

staszeks pisze: czw, 19 października 2023, 21:49 A może mi ktoś wyjasnić dlaczego to w dysku powinno być podciśnienie??
Żeby w razie rozszczelnienia zassało do wnętrza więcej kurzu. 8)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią.
W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

No proszę - jednak ktoś 'TO' czyta :shock:
staszeks pisze: czw, 19 października 2023, 21:49 A może mi ktoś wyjasnić dlaczego to w dysku powinno być podciśnienie??
Sądzę, że nie powinno...
Tak jak wspomniał Kol. Romek, głowice unoszą się na poduszce powietrznej nad powierzchnią talerza, podciśnienie tego nie będzie ułatwiało...
99.999% dysków jakie spotkałem, było wyposażone w otwory do wyrównywania ciśnień 'z filtrem' pyłów - ten jeden takich otworów nie miał.

A wracając do tematu 'bezużytecznego' dysku NEC...
Locutus pisze: ndz, 15 października 2023, 23:31 Kolejny pacjent NEC D5126, 5.25", 20MB.
Dysk działa, ale powierzchnia na początkowych 30 cylindrach to istna 'rzeźnia' :cry: :cry: :cry:
Chyba nigdy nie był "parkowany"....
Oczywiście, przy takich uszkodzeniach, utworzenie partycji nie jest możliwe...
Dysk przepięknie 'śpiewa' przy seek'u, szkoda go złomować - wypróbuję pewnien 'szatański' pomysł...
Dyski z silnikiem krokowym mają czujnik położenia 'cylindra 0' więc mój pomysł polegał na tym, aby zmienić jego położenie...
Jest to jak najbardziej możliwe a uzyskany efekt okazał się spektakularny...
Udało mi się tak ustawić czujnik, że 'cylinder 0' wypada tuż za zniszczonym obszarem a 'zewnętrzny' cylinder jest jeszcze w zakresie max ruchu ramienia. Co prawda ostatnie cylindry są teraz w miejscu, które kiedyś było przeznaczone do parkowania głowic, ale podejrzewam, że ten dysk nie był używany przez uświadomionych użytkowników i nie był parkowany.
Efekt jest taki, że dysk przechodzi wszelkie testy i nie ma ani jednego 'bad sectora' :lol: :lol: :lol:
IMG_6670.jpg
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Myślę, że czytających jest sporo, choć niewielu ma coś ciekawego do dodania i nie uczestniczą aktywnie w dyskusji. To co napisałem w poprzednich wypowiedziach dotyczyło niemal wszystkich starych dysków HDD, wtedy jeszcze o małej gęstości zapisu i odczytu danych na talerzach. W nowszych dyskach o dużej gęstości zapisu (bardzo dużej pojemności) powstała potrzeba zmniejszenia grubości poduszki gazowej między głowicami i powierzchnią talerzy, więc zaczęto stosować dyski całkowicie hermetyczne i wypełnione np. helem, co spowodowało, że ich rozhermetyzowanie w warunkach domowych było dla nich niszczące, bo jak później napełnić taki dysk helem i to jeszcze o odpowiednim ciśnieniu?

https://klinikadanych.pl/artykuly/dyski ... ione-helem

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Może to nie MFM -y, to jednak nie utylizuję na ,,alumynum,, , bo może w przyszłości znajdzie je następca Kolegi Locutusa :P :wink:
DSC00541.JPG
:D P.S.Zamierzałem robić z nich ruchomą dekorację :wink: .
staszeks
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: staszeks »

Locutus pisze: pt, 20 października 2023, 00:21 .................
Tak jak wspomniał Kol. Romek, głowice unoszą się na poduszce powietrznej nad powierzchnią talerza, podciśnienie tego nie będzie ułatwiało...
99.999% dysków jakie spotkałem, było wyposażone w otwory do wyrównywania ciśnień 'z filtrem' pyłów - ten jeden takich otworów nie miał.
...............
I jeszcze jedno.
Przy szczelnym dysku cisnienie to bardzo bedzie zależało od temperatury panujacej wewnątrz.. (dysk zaraz po starcie, rozgrzany, zasyfiony komputer z niesprawnymi wentylatorami - to wszystko bedzie wpływać na temperaturę wewnątrz a zatem i ciśnienie)
co bedzie powodować różną grubość wspomnianej poduszki.
Przy nieszczelnym dysku ciśnienie to bedzie zależeć od ciśnienia atmosferycznego i bedzie do niego zblizone.
(Wewnatrz dysku będa na powietrze oddziaływać siły odsrodkowe powodujace wypychanie powietrza na zewnątrz gdzie z reguły znajduje się otwór z filtrem, czyli podcisnienie jednak bedzie)
Jednakże zmiany cisnienia wewnatrz spowodowane zmianami ciśnienia atmosferycznego będa minimalne w porównaniu ze zmianami ciśnienia spowodowanego zmianami temperatury w szczelnym dysku.
Tak przynajmniej ja to sobie wyobrażam.
sam sobie w życiu
jakoś nie radzę
więc biuro porad
dla innych prowadzę
/Sztaudynger/