Wzmacniacz lampowy 300B SET
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Michal_Pol
- 250...374 postów
Re: Wzmacniacz lampowy 300B SET
to "pyk pyk" dotyczy jednego kanału czy w każdym masz po jednym "pyku"
Spróbuj odłączyć połączenie pomiędzy pierwszymi dwoma lampami, to z anody na siatkę.
Choć bardziej podejrzewam któryś z kondesatorów.
Spróbuj odłączyć połączenie pomiędzy pierwszymi dwoma lampami, to z anody na siatkę.
To pykanie jest naturalne i pochodzi z ustalania się warunków pracy na rozgrzewających się triodach 6SN7.Moment i wielkość jest zależna od szybkości nagrzewania tejże lampy względem emisji katody triody mocy,która potrafi nagrzewać się dość szybko.Gdyby zastosować lampę mocy pośrednio żarzoną,to ustalanie punktu pracy stopni wstępnych nie byłoby słyszalne z powodu wolniejszego jej nagrzewania. 

-
- 25...49 postów
Marku, to ma sens. Prawdopodobnie czas nagrzewania JJ i Tung Sol znacznie się różni i dlatego przy JJ'ach niemal nie słychać tego efektu, a przy Tung Sol'ach aż szarpnie membraną.
Zobaczę, posłucham, pogrzeję... Na razie wzmacniacz grał ok. 300h i niemal cały czas na 6SN7 Tung Sol.
Pozdrawiam
Zbyszek
Michał, dzieje się to w obu kanałach. Na dodatek gdy zamieniłem lampy miejscami, tzn. lampa z L na P, to opóźnienie "pyknięcia" też się zamieniło - ewidentnie to od lamp.Michal_Pol pisze: ↑pt, 21 października 2022, 15:54 to "pyk pyk" dotyczy jednego kanału czy w każdym masz po jednym "pyku"
Zobaczę, posłucham, pogrzeję... Na razie wzmacniacz grał ok. 300h i niemal cały czas na 6SN7 Tung Sol.
Pozdrawiam
Zbyszek
Lubię chleb ze smalcem
... kup ruskie 6N8S- są wykonane z dawniej stosowanych materiałów i wg dawnej technologii... i zobaczysz czy nie pykają w głośnikach.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
- Krzysztof_M
- 500...624 posty
Niedawno zakupiłem parkę nowych 6SN7 z JJ - też jedna sobie co jakiś czas pyka. Loteria niestety.
Ale skłaniam się ku propozycji Kolegi Lisor - starsze 6H8C są lepiej wykonane, chociaż może nie tak ładne.
Ale skłaniam się ku propozycji Kolegi Lisor - starsze 6H8C są lepiej wykonane, chociaż może nie tak ładne.
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
-
- 25...49 postów
Panowie,
wiedziałem, że gdzieś takie mam
Po nagrzaniu jest cisza w głośnikach.
Problem "pykania" raczej rozwiązany, aczkolwiek te Tung Sol'e ładniejsze...
Pozdrawiam
Zbyszek
wiedziałem, że gdzieś takie mam

Po nagrzaniu jest cisza w głośnikach.
Problem "pykania" raczej rozwiązany, aczkolwiek te Tung Sol'e ładniejsze...
Pozdrawiam
Zbyszek
Lubię chleb ze smalcem
-
- 500...624 posty
- Kontakt:
Porównywał ktoś te białe 300b hifi z mk2?
Mam trochę inna topologię bo steruje 6sl7, ale grają bardzo podobnie.
Mam trochę inna topologię bo steruje 6sl7, ale grają bardzo podobnie.
-
- 25...49 postów
Ja niestety nie porównywałem z takimi lampami.
Ostatnio zrobiłem kolejny wzmacniacza "z kitu" jednak lampy sterujące 6SN7 to również Psvane, tylko wyglądające jak małe 300B
Grają ładnie (ale ja jestem już stary i nie wszystko słyszę
). Poza tym te czarne cokoły w 300B prezentują się lepiej więc w swoim też zmieniłem na takie.
Kilka fotek: Jakaś fotka z budowy
Oba wzmacniacze, żeby nie było, że zmieniłem tylko froncik...
Tu jeszcze jakieś przypadkowe gałki.
Muszę przeprojektować PCB, bo napisy lamp 6SN7 skierowane są w bok - nie podoba mi się to.
Jeśli ktoś to już zrobił to poproszę ;p
Pozdrawiam
Zbyszek
Ostatnio zrobiłem kolejny wzmacniacza "z kitu" jednak lampy sterujące 6SN7 to również Psvane, tylko wyglądające jak małe 300B

Grają ładnie (ale ja jestem już stary i nie wszystko słyszę

Kilka fotek: Jakaś fotka z budowy
Oba wzmacniacze, żeby nie było, że zmieniłem tylko froncik...
Tu jeszcze jakieś przypadkowe gałki.
Muszę przeprojektować PCB, bo napisy lamp 6SN7 skierowane są w bok - nie podoba mi się to.
Jeśli ktoś to już zrobił to poproszę ;p
Pozdrawiam
Zbyszek
Lubię chleb ze smalcem
-
- 1875...2499 postów
PCB nie trzeba przeprojektować - wystarczą odpowiednio dłuższe dystanse i podstawkę zamocować do chasis a z płytka połączyć przewodami. 

- Krzysztof_M
- 500...624 posty
Piękna konstrukcja, podoba mi sięRadio_Amator pisze: ↑pt, 29 września 2023, 13:46Muszę przeprojektować PCB, bo napisy lamp 6SN7 skierowane są w bok - nie podoba mi się to.

I jak sądzę wiesz, że jak zakupisz inne 6SN7 to problem z napisami pojawi się znowu?
Może lepiej zrobić to tak aby dało się tym obracać swobodniej, skoro kwestia tych napisów Cię na tyle denerwuje, że jesteś gotowy nową PCB tam włożyć tylko z tego powodu?
α β Σ Φ Ω ℧ μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ −
-
- 25...49 postów
Dziękuję Panowie.
Może to przypadek, ale nowe lampy 6SN7, które posiadam, czyli JJ, Tung Sol, Psvane, mają napisy dokładnie w tym samym miejscu. Po wsadzeniu w podstawki wszystkie "patrzą" w prawo. Stare radzieckie, a mam ich ze 20 z różnych lat, napisy mają faktycznie gdziekolwiek.
Nic nie będę przerabiał - już mi przeszło
Może to przypadek, ale nowe lampy 6SN7, które posiadam, czyli JJ, Tung Sol, Psvane, mają napisy dokładnie w tym samym miejscu. Po wsadzeniu w podstawki wszystkie "patrzą" w prawo. Stare radzieckie, a mam ich ze 20 z różnych lat, napisy mają faktycznie gdziekolwiek.
Nic nie będę przerabiał - już mi przeszło

Lubię chleb ze smalcem