Świetne pytanie! Mam identyczne 4 radiatory z P210B i zastanawiałem się co z nimi zrobić. Beta 20 to już wypas jak na to sowieckie cudo Swoją drogą widziałeś gdzieś wykres SOA dla nich? No i czym to sterować? GT402/GT404 mi trochę szkoda z ich 1MHz, z drugiej strony sterujące powinny być szybsze. German pożeniony z wczesnym krzemem jako para "komplementarna"?
Raczej P216 w klasie A z prądem 0,2 A. Przy obciążeniu 4 omowym nie byłoby problemów z wysterowaniem. A na wejściu różnicowa para na petach npn. Szczególnych cudów nie można się spodziewać, ale to ,,germanowe,, retro brzmienie bezcenne.
W zasadzie taki jest plan. Ma być klasa A i brak mi germanowego npn do drivera {a AD czy AC szkoda }. Można kombinować z parą komplementarną petów {MP] sterującą P216/P210.
Jakie są mniej więcej rozmiary Twoich radiatorów? Moje są chyba jednak mniejsze, bo nie wyglądają jakby miały dać radę w klasie A. Kiedyś przyszedł mi do głowy taki układ. Chyba chodziło mi o stabilizację prądu spoczynkowego.
IMG_20230908_173625.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Troszkę pomęczyłem jednego P210 prądem 1,7A przy napięciu 15V {25,5 W}, Przy temperaturze otoczenia 20 stopni prąd wzrasta do 1,85A {prąd zerowy po nagrzaniu przy otwartej bazie przekracza 100 mA }. Czyli bez wentylatorów nie da rady na 4 omy, ale na 6 można. Muszę zrobić opcję z wyłączalnymi wentylatorami i zmianą wielkości prądu spoczynkowego {bo mogę stosować kolumny 4 lub 6} . W sumie można by zrezygnować ze stabilizacji temperaturowej {zaleta germanu} pod warunkiem umieszczenia napisu ,,przed użyciem wygrzewać 15 minut,, .
Prąd spoczynkowy narasta od 0,8 A do 1,1 i tu przydałyby się wentylatory do stabilizacji jak proponuje Kolega Einherjer. Po nagrzaniu daje 8 W na 8 omów {ok 24 Vpp}. Bez problemu da się wysterować z wyjścia odtwarzacza CD i gra nawet nie najgorzej. Jako sterujący zastosowałem ASZ1015 {taki był pod ręką }. Pasmo opada od 14 kHz. W zasadzie jest tak prymitywny {a nawet bardziej} jak na EF i EL 84 -jedynie dłużej się nagrzewa .
No nie przesadzaj, EF i EL z przyzwoitym transformatorem będzie miało dużo lepsze pasmo No ale piękny SEPP w klasie A Chociaż jakiś MPxx by się na wejściu przydał, albo może jakiś inny ASZ10xx jak już gulasz gotujesz
Wczorajsza wysoka temperatura i dzisiejsze ochłodzenie pozwoliły przetestować stabilność cieplną, a że wcześniejsze testy wykazywały duże zmiany prądu spoczynkowego musiałem troszkę układ rozbudować. Zastosowałem ,,bareter,,
DSC09632.JPG
i obwód RC
DSC09633.JPG
W ułamku sekundy prąd spoczynkowy stabilizuje sie z poziomu 1,2 A do ok. 1A, a dodatkowo zastosowany wolnoobrotowy wentylator {cichy} praktycznie uniezależnia jego wartość od kilkustopniowych zmian temperatury otoczenia. Ten jeden amper pozwala stosować obciążenie 6 omowe i zostało ,,tylko,, dostosować sterowanie tranzystorami mocy .