Wzmacniacz lampowy Sansuix
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 3125...6249 postów
W magazynie Elektronika Praktyczna numer 8/2023 ukazała się pierwsza część artykułu:
"Sansuix – lampowy wzmacniacz mocy 2×20 W".
Jest tam także fajny merytoryczny "rys historyczny".
"Sansuix – lampowy wzmacniacz mocy 2×20 W".
Jest tam także fajny merytoryczny "rys historyczny".
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- 6250...9374 posty
Re: Wzmacniacz lampowy Sansuix
Papierowej wersji jeszcze nie widziałem w kiosku a na stronie póki co jest tylko podgląd numeru lipcowego. Nazwa trochę mi się skojarzyła - czy ten opisany projekt ma coś wspólnego ze znanym na YT "wzmacniaczem marzeń" - kopią klasycznego modelu Sansui Reduktora Szumu?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 625...1249 postów
Witam, tak, zamiast lamp końcowych, dosyć trudnych do zdobycia a użytych do "wzmacniacza marzeń" są lampy 6P14P-EV a sterujące to 6F1P.
Dość wysokie jest napięcie zasilające bo 410V...
"Nietypowy" jest też transformator głośnikowy, bo z odczepami po stronie wyjściowej: "potrzebne do realizacji ujemnego katodowego sprzężenia zwrotnego". Na szczęście dla potencjalnych konstruktorów jest firma, polska, która już wytwarza takie gotowe transformatory o oznaczeniu UTM7077.
Cena za sztukę to według internetu 120 Euro...
Tak, Autor podaje, że inspiracją dla Jego konstrukcji jest wzmacniacz Sansui AU70.
Pozdrawiam!
Piotr.
Dość wysokie jest napięcie zasilające bo 410V...
"Nietypowy" jest też transformator głośnikowy, bo z odczepami po stronie wyjściowej: "potrzebne do realizacji ujemnego katodowego sprzężenia zwrotnego". Na szczęście dla potencjalnych konstruktorów jest firma, polska, która już wytwarza takie gotowe transformatory o oznaczeniu UTM7077.
Cena za sztukę to według internetu 120 Euro...
Tak, Autor podaje, że inspiracją dla Jego konstrukcji jest wzmacniacz Sansui AU70.
Pozdrawiam!
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
-
- 1875...2499 postów
Numer sierpniowy jest dostępny w przedsprzedaży: https://ulubionykiosk.pl/wydawnictwo/el ... praktycznaThereminator pisze: wt, 8 sierpnia 2023, 09:55[...] a na stronie póki co jest tylko podgląd numeru lipcowego.
Tomek
-
- 625...1249 postów
...podpisał się pod tym projektem Tatuś?
-
- 625...1249 postów
Autorami artykułu są Igor Sobczyk i Tomasz Jabłoński.
P.
P.
-
- 625...1249 postów
...na pewno Igor Sobczyk...siur...a ja słyszałem że u Sobczyka Tatuś traxmanuje?
-
- 3125...6249 postów
Witam
Polecam drugą część artykułu w miesięczniku Elektronika Praktyczna 9/2023 pt. " Sansuix - lampowy wzmacniacz mocy 2x20W".
Oczywiście fajna jest także pierwsza część. Autorzy: Igor Sobczyk i Tomasz Jabłoński.
Miłego czytania
Polecam drugą część artykułu w miesięczniku Elektronika Praktyczna 9/2023 pt. " Sansuix - lampowy wzmacniacz mocy 2x20W".
Oczywiście fajna jest także pierwsza część. Autorzy: Igor Sobczyk i Tomasz Jabłoński.
Miłego czytania

Pozdrawiam
-
- 625...1249 postów
Przeczytałem. Ciekawe czy będzie część 3? Do kompletności opisu budowy brakuje mi implementacji bebechów do obudowy
. Pozdrawiam, Piotr.

-
- 6250...9374 posty
Ciekawe czy o tej ewentualnej trzeciej części tez będzie za miesiąc osobny temat...
-
- 6250...9374 posty
Warto by było scalić z https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=40064
-
- 25...49 postów
Faktycznie warto by scalić.Thereminator pisze: śr, 13 września 2023, 21:56 Warto by było scalić z https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=40064
Sansuix to odpowiedź Igora na projekt P. Krzysztofa "RS-Reduktor szumu" DreamAmp. Śledzę oba tematy od samego początku a działo się tam oj działo. Temat wart aby o nim opowiedzieć i ocenić obie konstrukcje.
Pozdrawiam
Krzysztof
Krzysztof
-
- 10...14 postów
Witam, od dawna mam tu konto, ale zawsze byłem biernym czytalnikiem. Ale stwierdziłem, że dziś coś napiszę, ponieważ układ Snasui AU-70 jest mi dobrze znany. Jakis czas temu przeczytałem sobie część pierwszą. Cieszy mnie promowanie wzmacniaczy lampowych w EP
Jako iż samemu "skopiowałem" (przynajmniej elektrycznie) wzmacniacz AU-70 na podstawie dostępu do oryginalnego egzemplarza. Zrobiłem to niezależnie od projektu Sansuix Pana Igora i niezależnie od wspomnianego też DreamAmp Pana Bielewicza to myślę, że mam coś do powiedzenia.
Zaproponowany w EP wzmacniacz Sansuix ma poważną usterkę. Katody podłączone są w dodatnie sprzężenie zwrotne. Oryginalnie jest tam oczywiście ujemne sprzężenie katodowe. Autor projektu, zdaje się bezrefleksyjnie przerysował schemat Sansui z błędem (tak oryginalny japoński schemat zawiera błąd). Popatrzcie na zdjęcia oryginalnych wzmacniaczy, dwa żółte nigdy nie idą do jednej lampy! Z ciekawości na chwile wykonałem ten błąd celowo w moim wmzacniaczu - zauważyłem, że wzmacniacz dzwoni mocno na prostokącie i ma tendencje do wzbudzania się.
Druga poważna usterka to, że zrezygnowano z dzielnika napięcia 12k z 2k do zasilania gałęzi B2. Powoduje dużo za wysokie napięcie G2, także lampy mocy długo nie pożyją. Napięcia na schemacie są poprawne, ale w rzeczywistości nie ma bata, żeby B2 wynosiło 315V bez tego rezystora 12k do masy. Prędzej będzie to podchodzić pod 400V na G2.
Trzecia sprawa, to iż zamiast lampy 6AN8 włożono 6F1P z pozostawieniem punktów pracy jakby była tam 6AN8.
Ostatnia dziwna rzecz, to kwestia wpięcia potencjometru volume, ktoś wie dlaczego jest wpięty odwrotnie tj, prezentuje zmienną impedancję dla siatki lampy wejściowej w zależnosci od nastawy ślizgacza. Nie widziałem takiego rozwiązania wcześniej. Ktoś ma pomysł czemu tak?
Podsumowując, według mnie pomijając nawet kwestę brakującego całego oryginalnego preampu na 12AX7, to jest to słaba imitacja AU-70, która zawiera błędy.
PS @gsmok Byłem kiedyś słuchaczem na Pańskim przedmiocie dotyczącym wzmacniaczy lampowych na PW.
Pozdrawiam serdecznie!

Zaproponowany w EP wzmacniacz Sansuix ma poważną usterkę. Katody podłączone są w dodatnie sprzężenie zwrotne. Oryginalnie jest tam oczywiście ujemne sprzężenie katodowe. Autor projektu, zdaje się bezrefleksyjnie przerysował schemat Sansui z błędem (tak oryginalny japoński schemat zawiera błąd). Popatrzcie na zdjęcia oryginalnych wzmacniaczy, dwa żółte nigdy nie idą do jednej lampy! Z ciekawości na chwile wykonałem ten błąd celowo w moim wmzacniaczu - zauważyłem, że wzmacniacz dzwoni mocno na prostokącie i ma tendencje do wzbudzania się.

Druga poważna usterka to, że zrezygnowano z dzielnika napięcia 12k z 2k do zasilania gałęzi B2. Powoduje dużo za wysokie napięcie G2, także lampy mocy długo nie pożyją. Napięcia na schemacie są poprawne, ale w rzeczywistości nie ma bata, żeby B2 wynosiło 315V bez tego rezystora 12k do masy. Prędzej będzie to podchodzić pod 400V na G2.
Trzecia sprawa, to iż zamiast lampy 6AN8 włożono 6F1P z pozostawieniem punktów pracy jakby była tam 6AN8.

Ostatnia dziwna rzecz, to kwestia wpięcia potencjometru volume, ktoś wie dlaczego jest wpięty odwrotnie tj, prezentuje zmienną impedancję dla siatki lampy wejściowej w zależnosci od nastawy ślizgacza. Nie widziałem takiego rozwiązania wcześniej. Ktoś ma pomysł czemu tak?
Podsumowując, według mnie pomijając nawet kwestę brakującego całego oryginalnego preampu na 12AX7, to jest to słaba imitacja AU-70, która zawiera błędy.
PS @gsmok Byłem kiedyś słuchaczem na Pańskim przedmiocie dotyczącym wzmacniaczy lampowych na PW.

Pozdrawiam serdecznie!
-
- 10...14 postów
Jestem za!Thereminator pisze: śr, 13 września 2023, 21:56 Warto by było scalić z https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=40064
-
- 3125...6249 postów
Witam,madrass pisze: ndz, 17 września 2023, 11:24 ...
PS @gsmok Byłem kiedyś słuchaczem na Pańskim przedmiocie dotyczącym wzmacniaczy lampowych na PW.![]()
miło spotkać Znajomego z PW.
Co do scalenia wątku to zdaję się na zdanie Moderatorów.
Pozdrawiam