1. Nieznane 2 sztuki wyglądających identycznie transformatorów toroidalnych każdy ma po 3 uzwojenia.
Transformator oznaczony nr 1 posiada 3 uzwojenia: para brązowych przewodów - 0,36Ω; jedna para niebieskich przewodów - 26,5Ω; druga para niebieskich przewodów - 34,4Ω.
Transformator oznaczony nr 2 posiada: 3 uzwojenia: para brązowych przewodów - 0,33Ω; jedna para niebieskich przewodów - 32,7Ω; druga para niebieskich przewodów - 32,5Ω.
Oba transformatory wyglądają identycznie o średnicy ok. 11cm, wysokości ok.5cm. Za nic nie pamiętam pod co zamawiałem, ale wydaje mi się ze do wzmacniacza z lampami typu EL34 lub EL84. Pomiar rezystancji uzwojeń wykonałem miernikiem Brymen BM817 (zwarte przewody pomiarowe wykazywał rezystancję 0,9Ω). Waga jednego transformatora 1,7 kg. Pokazane są na tych fotkach https://photos.app.goo.gl/boghY2bjExAicj4w8
2. Nieznany transformator posiada 3 uzwojenia: para niebieskich przewodów - 0,25Ω; para czerwonych przewodów - 18,6Ω; para czarnych przewodów - 32,4Ω. Transformator o wymiarach: 7x8,5x8cm. Posiada osłony. Również nie pamiętam pod co zamawiałem (prawdopodobnie od kogoś z forum triody). Pomiar rezystancji uzwojeń wykonałem miernikiem Brymen BM817 (zwarte przewody pomiarowe wykazywał rezystancję 0,9Ω). Pokazany jest na fotkach https://photos.app.goo.gl/KwSrC62LhUUxnmP87
Byłbym wdzięczny jeśli ktoś na podstawie powyższych informacji zidentyfikowałby zastosowanie tych transformatorów (są przedmiotem sprzedaży).
Identyfikacja transformatorów.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Identyfikacja transformatorów.
Toroidy można łatwo sprawdzić. Wystarczy na niskoomowe uzwojenia podłączyć 6 V i zmierzyć co jest na wysokoomowych. Dodatkowo należy nawinąć uzwojenie pomiarowe np. 10 zwoi, by określić ile faktycznie posiadają nawiniętych. EI tylko proporcje i przekładnię da się sprawdzić. 

Teraz już dysponuję z narzędzi tylko multimetrem, więcej nie pomierzę 

Wojtek
Nic więcej nie jest potrzebne