Olkus pisze: ↑pt, 18 sierpnia 2023, 17:13
Wg mnie dwa osobne działy byłyby lepsze.
Jeden odnośnie tylko komputerów a drugi do retro półprzewodników, byłoby to dobre miejsce dla projektów i urządzeń opartych o tranzystory germanowe, bo wiem że był kiedyś pomysł na odrębny dział ale niestety nie powstał.
Pozdrawiam,
A.
Oczywiście, ze powstał. Nazywa się Retrotechnika Skoro mają koniecznie być Retrokomputery to może niech taki dział powstanie, a reszta retro cyfrówki niech zostanie w Retrotechnice na razie? Romku, gsmoku, co o ty sądzicie?
A nie lepiej dodać jeden dział (obok istniejących działów Strefa lampowa, Otoczenie strefy lampowej i Sprawy różne) pod nazwą np. Retrotechnika półprzewodnikowa i wydzielić w nim poddziały Retrokomputery, Retro układy cyfrowe, Retro układy analogowe itp.?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
gsmok pisze: ↑sob, 19 sierpnia 2023, 19:43
A może w dziale Retrotechnika wydzielić poddziały:
-Komputery
-Przyrządy pomiarowe
-Inne
Tak jak jest to w Dziale Ogłoszenia, gdzie mamy Kupno, sprzedaż itd.
Pomysł jest super, sam kolekcjonuję stare komputery i dobrze widzieć, że jest tu więcej takich osób. Wtrąciłbym tylko, że w przypadku napływu nowych osób z zewnątrz może się pojawić konieczność zintensyfikowania moderacji. Część środowiska jest dość specyficzna
Sukcesywnie przenoszę tematy. Niestety nie jestem w stanie uniknąć błędów. Gdyby w jakimś dziale pojawił się temat oderwany od tematyki działu to proszę o kontakt. Na razie jeśli jakiś temat nie pasuje do działu Komputery lub Urządzenia pomiarowe to wrzucam go do działu Innne. Ten dział pewnie warto będzie rozdzielić na parę mniejszych np. elementy elektroniczne, radia tranzystorowe itp.