Dawno, dawno temu w odbiornikach radiowych do przestrajania stosowano wariometry, wszelako już na wczesnym etapie rozwoju radioodbiorniki zostały opanowane przez kondensatory obrotowe. Próbowałem znaleźć jakieś informacje na temat zalet i wad wariometrów. Niestety nie znalazłem prawie nic poza informacją że zaletą była niska cena (kondensatory były podówczas bardzo drogie) a wadą dość wąski zakres przestrajania. Jest pewna ilość stron poświęconych budowaniu wariometrów - glównie do odbiorników detektorowych ale bez wdawania się w rozważania teoretyczne a tymczasem mnie ciekawią tak szczegołowe zagadnienia jak np. jakie zalety ma tak skomplikowana forma:
http://www.jogis-roehrenbude.de/Leserbr ... ometer.htm w stosunku do tradycyjnego "cylindra w cylindrze" ?
BTW - jak taki "kulowy" typ nazywa się po angielsku ? Po niemiecku już wiemy, a po angielsku próbowałem haseł ze słowami sphere, spherical, globe, orb, bullet itd. - bez sukcesu,
Czy szersza wiedza n.t. wariometrów tkwi tylko w starych księgach ?
Wariometry
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Wariometry
Bo wariometry są duże, mają małą dobroć, nie nadają się do wyższych częstotliwości, jest problem z ich zaekranowaniem, ślicznie ulegają wpływom otoczeniafugasi pisze:Dawno, dawno temu w odbiornikach radiowych do przestrajania stosowano wariometry, wszelako już na wczesnym etapie rozwoju radioodbiorniki zostały opanowane przez kondensatory obrotowe. Próbowałem znaleźć jakieś informacje na temat zalet i wad wariometrów. Niestety nie znalazłem prawie nic poza informacją że zaletą była niska cena (kondensatory były podówczas bardzo drogie) a wadą dość wąski zakres przestrajania.
-
- 3125...6249 postów
No nieźle... nie miałem pojęcia że istnieje taki dział. Zobaczyłem - jest... w telefonach
Ale dzięki za "cynk" !
A na temat przewag w. kulowego nad "zwykłym" nikt nic nie wie ?
Tszczesn wymienił parę wad tych urządzeń ale jak zauważyłem, w. są bardzo popularne wśród osób budujących detektory, podobnie zresztą jak wielkie, płasko nawijane cewki (uzwojenie spiralne). Czy chodzi tylko o retro look ?
Chyba nie, bo widziałem konstrukcje wyczynowe (DX) i żadnych nowoczesnych obwodów np. z rdzeniami tam nie stosowano.

A na temat przewag w. kulowego nad "zwykłym" nikt nic nie wie ?
Tszczesn wymienił parę wad tych urządzeń ale jak zauważyłem, w. są bardzo popularne wśród osób budujących detektory, podobnie zresztą jak wielkie, płasko nawijane cewki (uzwojenie spiralne). Czy chodzi tylko o retro look ?
Chyba nie, bo widziałem konstrukcje wyczynowe (DX) i żadnych nowoczesnych obwodów np. z rdzeniami tam nie stosowano.
Za to wariometry z powodzeniem stosowano w odbiornikach samochdowych (dla wszystkich zakresów fal w tym i i UKF). Był bardziej niezawodne o kondesatorów strojeniowych - pył i duze wibracje.
Ponadto wariometry pozwalały stosować obwody w.cz. w formie filtru "pi" - łątwe dopasowanie do anteny i jak pomiedzy wzmacniaczem w.cz. a mieszaczem - była to spora zaleta w układach tranzystorowych.
Dopiero w taniej masówce na przełomie lat 80-tych i 90-tych zastąpiły je zwykłe kondesatory strojeniowe z foliowym dielektrykiem (takie samy jak radiach tranzystortowych z końca lat 60-tych)
Nie zgodzę się że wariometry źle działąja dla wysokich w.cz. Przecież zdecydowana wieśzosć glowic lampowych UKF to właśnie wariometry.
Ponadto wariometry pozwalały stosować obwody w.cz. w formie filtru "pi" - łątwe dopasowanie do anteny i jak pomiedzy wzmacniaczem w.cz. a mieszaczem - była to spora zaleta w układach tranzystorowych.
Dopiero w taniej masówce na przełomie lat 80-tych i 90-tych zastąpiły je zwykłe kondesatory strojeniowe z foliowym dielektrykiem (takie samy jak radiach tranzystortowych z końca lat 60-tych)
Nie zgodzę się że wariometry źle działąja dla wysokich w.cz. Przecież zdecydowana wieśzosć glowic lampowych UKF to właśnie wariometry.
-
- moderator
Nie nazwałbym cewek przestrajanych rdzeniami mainem wariometrów, i nigdy nie widziałem tej nazwy w takim kontekście.STUDI pisze:Za to wariometry z powodzeniem stosowano w odbiornikach samochdowych (dla wszystkich zakresów fal w tym i i UKF). Był bardziej niezawodne o kondesatorów strojeniowych - pył i duze wibracje.
[...]
Niemcy uzywali tej samej nazwy dla wszelkich odmian cewek o zminnej indukcyjności. Ponadto w naszej literaturze elektronicznej wariometrami nazywano zespoły przestrajanych cewek wraz z głowicą UKF odbiorników samochodowych. Jeszcze w połowie lat 80-tych w piśnie Audio video HiFi był projekt miniaturowego radia UKF stereo z głowicą UKF od radia samochodowego Wiraż i w tekście używano pojęcia wariometr. Dodam jeszcze polskie tłumaczenie niemieckiej ksiażki Otto Limanna Radiotechnika bez wielkich prblemów gdzie pod hasłem strojenie wariometryczne opisywano konstrukcje odbiorników samochodowych z cewmakim przestrajanymi ruchomymi rdzeniami.
Chyba że przyjmiemy ortodoksyjny zwyczaj zarezerwowania nazwy wariometr do konkretnych kilku konstrukcji cewek o zmiennej indukcyjności (lub sprzężeniu dla cewek detektora reakcyjnego)
Chyba że przyjmiemy ortodoksyjny zwyczaj zarezerwowania nazwy wariometr do konkretnych kilku konstrukcji cewek o zmiennej indukcyjności (lub sprzężeniu dla cewek detektora reakcyjnego)
-
- moderator
Widzę, że różne źródła różnie nazywały te elementy. W tym co ja czytałem nazwa 'wariometr' była zarezerwowana dal cewek bezrdzeniowych, przestrajanych metodą zmiany sprzężenia dwóch współpracujących cewek.STUDI pisze:Niemcy uzywali tej samej nazwy dla wszelkich odmian cewek o zminnej indukcyjności. Ponadto w naszej literaturze elektronicznej wariometrami nazywano zespoły przestrajanych cewek wraz z głowicą UKF odbiorników samochodowych. Jeszcze w połowie lat 80-tych w piśnie Audio video HiFi był projekt miniaturowego radia UKF stereo z głowicą UKF od radia samochodowego Wiraż i w tekście używano pojęcia wariometr. Dodam jeszcze polskie tłumaczenie niemieckiej ksiażki Otto Limanna Radiotechnika bez wielkich prblemów gdzie pod hasłem strojenie wariometryczne opisywano konstrukcje odbiorników samochodowych z cewmakim przestrajanymi ruchomymi rdzeniami.