Wiele lat leżała, bo 'przy złomowaniu' ktoś wydłubał z niej trzy TTL'ki...
Udało mi się zdobyć zdjęcie identycznej i ustalić jakich układów brakuje.
Płyta 'ożyła'!
COMPLETE_286.jpg
BIOS jest ekstremalnie archaiczny (PHOENIX 3.10) - ustawienia z zewnętrznego programu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Marek7HBV pisze: czw, 3 sierpnia 2023, 17:16
Tym razem dokopałem się do 30-letniego poniemieckiego Highscreena XT FLYER.
Posiada dysk 20 MB {pierwszy 2,5 cala}, ale tylko 640 RAM-u
IMHO, na płytach XT'ków, 640MB to był max. możliwy do zainstalowania.
U mnie na 'warsztacie' też XT... nie dość, że płyta ZŁOTA to jeszcze TURBO
XT_GOLDEN.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Może i dobrze - nie będę napastował z propozycją 'machniom' (w ramce to nie ma znaczenia).
Ja też mam tylko takie z 256kB cache a chcialbym miec jednego z 512
Zauważyłem na Allegro zainteresowanie różnymi starociami, trzeba będzie wygrzebać karty Herkules, monitory H i VGA mono, napędy 1,2M, carty combo (na pokładzie m.in. VGA, 2xRS, port drukarki...), SIM 1M, płyty 386DX, kasa pójdzie na domek nad rzeczką. Pozdrawiam.
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.
cirrostrato pisze: wt, 8 sierpnia 2023, 19:54
Zauważyłem na Allegro zainteresowanie różnymi starociami, trzeba będzie wygrzebać karty Herkules, monitory H i VGA mono, napędy 1,2M, carty combo (na pokładzie m.in. VGA, 2xRS, port drukarki...), SIM 1M, płyty 386DX, kasa pójdzie na domek nad rzeczką. Pozdrawiam.
Jak już chcesz się w to bawić to tylko eBay.
W Polsce nie ma na to rynku. Tzn na eBay dostajesz tyle samo co na Allegro z tą różnicą że w ojro albo dolarach.
A karty CGA/MDA poszukuję
cirrostrato pisze: wt, 8 sierpnia 2023, 19:54
Jeżeli z płyt 386DX nie wyciąłeś akumulatorów (szczególnie dotyczy to marki VARTA) to obawiam się, że w jego pobliżu jest już mocno 'zielono'
Na prawdę różne bywa.
Raptem z jedną miałem do czynienia taką co trzeba było odtwarzać ścieżki.
Zazwyczaj wystarczy położyć na kilka godzin kawałek waty z octem, a potem ewentualnie pocynować