Komplenty projekt magicznego oczka
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 75...99 postów
Hej.
A może taki zasilacz? ten schemat sprawdził się w moim zegarku nixie...
I chyba jest ok, tylko tak jak radzi kolega Brys dorysowałam dwie diody
prostownicze przy stabilizatorze, zamiast +5V na wyjściu będzie jakieś 6.4V
U mnie pracował mały transformatorek 2VA, ale zasilał tylko procesor no i nixie,
u Ciebie będzie potrzebny mocniejszy...
tasza
A może taki zasilacz? ten schemat sprawdził się w moim zegarku nixie...
I chyba jest ok, tylko tak jak radzi kolega Brys dorysowałam dwie diody
prostownicze przy stabilizatorze, zamiast +5V na wyjściu będzie jakieś 6.4V
U mnie pracował mały transformatorek 2VA, ale zasilał tylko procesor no i nixie,
u Ciebie będzie potrzebny mocniejszy...
tasza
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 500...624 posty
-
- 75...99 postów
Na mejla...
Może się to jeszcze komuś przyda, niech więc tu zostanie, chociaż będzie zaśmiecać wątek.
neon_disp_sch.gif - lampy n. połączone do multipleksowania
neon-clock-cpu-alarm.gif - podłączenie alarmu
neon-clock-cpu-drivers.gif - sterowanie multipleksowane
neon-clock-cpu-main.gif - MCU / RTC
neon-clock-cpu-neon.gif - neonówki luzem
neon-clock-supply.gif - zasilacz
Powyższe oraz kilka fotek zostało ze skasowanej stronki webowej, archiwum z softem nie mam.
To tyle,
tasza
Może się to jeszcze komuś przyda, niech więc tu zostanie, chociaż będzie zaśmiecać wątek.
neon_disp_sch.gif - lampy n. połączone do multipleksowania
neon-clock-cpu-alarm.gif - podłączenie alarmu
neon-clock-cpu-drivers.gif - sterowanie multipleksowane
neon-clock-cpu-main.gif - MCU / RTC
neon-clock-cpu-neon.gif - neonówki luzem
neon-clock-supply.gif - zasilacz
Powyższe oraz kilka fotek zostało ze skasowanej stronki webowej, archiwum z softem nie mam.
To tyle,
tasza
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 75...99 postów
-
- 500...624 posty
-
- 75...99 postów
-
- 2500...3124 posty
-
- 6250...9374 posty
-
- 10...14 postów
-
- 75...99 postów
-
- 10...14 postów
Wielkie dzieki Tasza!!
a co do watku o zegarze nixie, to co sadzicie o tym? http://homepage.ntlworld.com/steven.rou ... lock2.html
Podoba mi sie bo nie trzeba nic programowac
i ma tez gotowa plytke!
a lampy moga byc inne tylko trzeba dobrac wyprowadzenia, tak?!

a co do watku o zegarze nixie, to co sadzicie o tym? http://homepage.ntlworld.com/steven.rou ... lock2.html
Podoba mi sie bo nie trzeba nic programowac

a lampy moga byc inne tylko trzeba dobrac wyprowadzenia, tak?!
-
- 75...99 postów
funkcjonalnie jest w porządku, pewnie że większe możliwości miałby taki z mikroprocesorem,
ale skoro chcesz uniknąć programowania...
lampy Nixie można chyba dowolne wstawić, jedyne co trzeba będzie ewentualnie dobrać to R3...R8 w anodach,
tak aby ładnie świeciły. Jedyna moja wątpliwość dotyczy zasilania - to chyba bezpośrednio z sieci jest...
I to chyba nie jest całkiem ok. Ale jak podłączysz ten mój cudak z powielaczem - będzie całkiem fajnie,
a przede wszystkim bezpiecznie. Aha, no i tor +5V możesz wykorzystać do zasilania tych CMOS-ów.
Większość kosztów tej zabawki to będą lampy Nixie, CD4017 są po kilkadziesiąt groszy, tranzystory też nie będą drogie....
Powinno Ci się udać, tak sądzę...
pa,
Natasza
ale skoro chcesz uniknąć programowania...
lampy Nixie można chyba dowolne wstawić, jedyne co trzeba będzie ewentualnie dobrać to R3...R8 w anodach,
tak aby ładnie świeciły. Jedyna moja wątpliwość dotyczy zasilania - to chyba bezpośrednio z sieci jest...
I to chyba nie jest całkiem ok. Ale jak podłączysz ten mój cudak z powielaczem - będzie całkiem fajnie,
a przede wszystkim bezpiecznie. Aha, no i tor +5V możesz wykorzystać do zasilania tych CMOS-ów.
Większość kosztów tej zabawki to będą lampy Nixie, CD4017 są po kilkadziesiąt groszy, tranzystory też nie będą drogie....
Powinno Ci się udać, tak sądzę...
pa,
Natasza
-
- 10...14 postów
-
- 250...374 postów
Chciałem jeszcze uzupełnić, że lampy EM84 nie są bardzo wymagające pod względem napięcia anodowego. Sam kiedyś zasilałem takie za pomocą przetwornicy z jakiegoś radia lampowo - tranzystorowego, która przerabiała +6V na +60V i chodziło b.przyzwoicie, jasność świecenia była niemal taka jak przy +270V we wzmacniaczu
, ale długość "życia" wyraźnie wzrosła.
Słyszałem nawet, że to "oczko" startuje już od 30V, jednak nie działa wtedy zbyt dobrze zintegrowana z nim trioda, no i sygnał należy podawać prosto na elektrody sterujące, przez co musi on mieć dużą amplitudę.
Ciekawe, przy jakim minimalnym napięciu na ekranie coś jeszcze widać. Możnaby zmniejszyć nap. żarzenia do ok.5V, nap. anodowe do ok.50V i zrezygnować z wbudowanej triody, a wtedy lampa żyłaby... ..no, może nie wiecznie, ale myślę że nawet kilkakrotnie dłużej.
Wprawdzie jaskrawość świecenia ostro spada, ale niektórzy i tak zmniejszają prąd ekranu luminescencyjnego, bo w nocy światło "oczek" bywa zbyt agresywne.

Słyszałem nawet, że to "oczko" startuje już od 30V, jednak nie działa wtedy zbyt dobrze zintegrowana z nim trioda, no i sygnał należy podawać prosto na elektrody sterujące, przez co musi on mieć dużą amplitudę.
Ciekawe, przy jakim minimalnym napięciu na ekranie coś jeszcze widać. Możnaby zmniejszyć nap. żarzenia do ok.5V, nap. anodowe do ok.50V i zrezygnować z wbudowanej triody, a wtedy lampa żyłaby... ..no, może nie wiecznie, ale myślę że nawet kilkakrotnie dłużej.
Wprawdzie jaskrawość świecenia ostro spada, ale niektórzy i tak zmniejszają prąd ekranu luminescencyjnego, bo w nocy światło "oczek" bywa zbyt agresywne.