Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

saico

Re: Wzmacniacz na TAA435 + AD161/AD162

Post autor: saico »

Ok. Nie próbowałem w imadle, używam czegoś takiego - https://allegro.pl/oferta/1351418271
Też dodałem, ale tylko opóźnienie.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Olkus pisze: czw, 8 czerwca 2023, 14:12 ...do wzmacniacza zostanie też dodane opóźnienie dołączania głośników z zabezpieczeniem kolumn przed składową stałą.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Że co?
Jaka składowa stała, przecież jest elektrolit na wyjściu....przez kondensator nie płynie prąd stały...NIGDY :!: :!: :!: :!:
Opóźnienie OK, ale zabezpieczenie przed składową stałą, to się stosuje we wzmacniaczach zasilanych symetrycznie, nigdy w tego typu konstrukcjach z kondensatorem na wyjściu.
Poza tym, skąd taki układ zasilisz, skoro te układy mają cechy, które pozwalają na pracę tylko przy napięciu symetrycznym, to nic, że pociągniesz z dodatniej linii zasilania, wtedy to nie ma sensu, choć uPC1237, który na tony siedział w estradowych LDM-ach i Elmuzach z lat 90-tych, może działać i w tym układzie, ale nie spełnia żadnej innej funkcji, poza opóźnieniem załączania kolumn, do czego można wykorzystać dosłownie "byle co", z układem czasowym RC na tranzystorach czy NE555.
saico

Właśnie rozważałem upc1237, ale stwierdziłem, że to przerost formy nad treścią. Zastosowałem zwykły układ czasowy (2s) na przekaźniku i elektrolicie z rezystorem. Nawet gdyby opóźnienie trwało 5 sekund to i tak jest lekkie "pyk" w głośnikach, ale to lepsze niż bez niego, wtedy jest spory "trzask". Trochę to dziwne, bo na układzie na samych tranzystorach nie miałem tego efektu a "końcówka" mocy wyglądała tak samo.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

Szrot majster pisze: czw, 8 czerwca 2023, 21:59
Olkus pisze: czw, 8 czerwca 2023, 14:12 ...do wzmacniacza zostanie też dodane opóźnienie dołączania głośników z zabezpieczeniem kolumn przed składową stałą.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Że co?
Jaka składowa stała, przecież jest elektrolit na wyjściu....przez kondensator nie płynie prąd stały...NIGDY :!: :!: :!: :!:
Opóźnienie OK, ale zabezpieczenie przed składową stałą, to się stosuje we wzmacniaczach zasilanych symetrycznie, nigdy w tego typu konstrukcjach z kondensatorem na wyjściu.
Poza tym, skąd taki układ zasilisz, skoro te układy mają cechy, które pozwalają na pracę tylko przy napięciu symetrycznym, to nic, że pociągniesz z dodatniej linii zasilania, wtedy to nie ma sensu, choć uPC1237, który na tony siedział w estradowych LDM-ach i Elmuzach z lat 90-tych, może działać i w tym układzie, ale nie spełnia żadnej innej funkcji, poza opóźnieniem załączania kolumn, do czego można wykorzystać dosłownie "byle co", z układem czasowym RC na tranzystorach czy NE555.
Po to gdyby elektrolit na wyjściu dostać zwarcia :D warto dać zabezpieczenia przed stała składową .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
CHOPIN66 pisze: sob, 10 czerwca 2023, 18:43
Że co?
Jaka składowa stała, przecież jest elektrolit na wyjściu...
(...)
Po to gdyby elektrolit na wyjściu dostać zwarcia :D warto dać zabezpieczenia przed stała składową .
Czy kiedykolwiek któremuś z forumowych Kolegów lub któremuś z ich znajomych przydarzył się taki przypadek? Zwarty kondensator sprzęgający wyjście stopnia końcowego z głośnikiem, który doprowadził do spalenia się cewki głośnika? Ja przynajmniej o takim przypadku nigdy nie słyszałem, a serwisem sprzętu elektronicznego powszechnego użytku zajmowałem się przez mnóstwo lat... Co prawda była osoba (obecnie z czasowym banem na "Triodzie"), która rozpowszechniała takie informacje (w moim przekonaniu były to dezinformacje...), ale czy ktokolwiek jest je w stanie potwierdzić w oparciu o własną praktykę?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
saico

Fakt, to mało prawdopodobne, ja dałem tylko opóźnienie na elementach dyskretnych i przekaźniku, ale jeśli ktoś wykorzystuje układ scalony do tego przewidziany, to on ma takie funkcje i tego się nie pominie.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Romekd pisze: sob, 10 czerwca 2023, 18:52 Czołem.
CHOPIN66 pisze: sob, 10 czerwca 2023, 18:43
Że co?
Jaka składowa stała, przecież jest elektrolit na wyjściu...
(...)
Czy kiedykolwiek któremuś z forumowych Kolegów lub któremuś z ich znajomych przydarzył się taki przypadek? Zwarty kondensator sprzęgający wyjście stopnia końcowego z głośnikiem, który doprowadził do spalenia się cewki głośnika? Ja przynajmniej o takim przypadku nigdy nie słyszałem, a serwisem sprzętu elektronicznego powszechnego użytku zajmowałem się przez mnóstwo lat... Co prawda była osoba (obecnie z czasowym banem na "Triodzie"), która rozpowszechniała takie informacje (w moim przekonaniu były to dezinformacje...), ale czy ktokolwiek jest je w stanie potwierdzić w oparciu o własną praktykę?

Pozdrawiam
Romek
Witam!
To był mój wzmacniacz
https://www.forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=38817
Kolega T.J., ten zbanowany, uparcie twierdził, że elektrolit na wyjściu mógł być na 16V, podczas gdy zasilanie tej końcówki może być w przedziale 16-30V, zalecane (10W/4 omy obciążenia), to 24V.
Ja dałem na 50V, nie wiem, skąd takie bzdury.....elektrolity(nie ELNA czy Nichcion oczywiście), kosztują grosze, to po co mam buble konstruować?
Elektrolit na 50V do tego układu jest, mniej więcej, w cenie 0,5L butelki piwa....na czym tu oszczędzać, kosztem kolumn za np. 1000-3000zł?
Schemat z tego tematu "wyparował" z powodu zmiany polityki danych osobowych Google, jest dostępny tylko po zalogowaniu, tak więc wrzucam go na Forum jako plik ZIP
amp10w_kicad.zip
Również schemat, który za cholerę nie chce się poprawnie załadować w obecnej wersji KiCAD :evil:
schemat.jpg
Ja tylko znam przypadki utraty pojemności tego kondensatora, głównie stary sprzęt UNITRA.....takie charakterystyczne "furkotanie" membran głośników.
Mam jednak amplituner na AD149 w końcówce mocy, czyli końcówka lat 60-tych, jednak gra on idealnie, wspomniane zjawisko nie występuje w nim.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
saico

Szrot majster pisze: śr, 31 maja 2023, 23:14 ...
Niestety plastikowa ramka obudowy jak wiadomo nie przewodzi prądu, toteż od razu problem z przydźwiękiem, połączyłem wszystkie obudowy potencjometrów drutem miedzianym, obudowę wskaźnika i do masy, teraz jest zupełna cisza, tył też będzie umasiony, bo inaczej nie ma to sensu.
...
Trafiony, zatopiony. U mnie też to był powód, ścianka przednia łapała "śmieci", stąd słyszałem przetwornicę. Umasiłem ją przez gniazdo słuchawkowe, które dodałem - dźwięk super i błoga cisza. Zwykle mam potencjometry na potencjale masy, ale ta obudowa jest inna niż wszystkie i zignorowałem ten fakt. Także z powodzeniem zasilacz impulsowy robi swoją robotę i niepotrzebnie miałem obawy.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Że co?
Generalnie to zabezpieczenie bardziej jako dodatek, wiem że nie trzeba, ale mam gotowe termotransfery do opóźniacza z zabezpieczeniem a nie chce mi się czegoś nowego robić. Nie zaszkodzi, a może pomoże, choć prawdopodobieństwo uszkodzenia elektrolitu jest znikome.
Ja dałem na 50V, nie wiem, skąd takie bzdury.....elektrolity(nie ELNA czy Nichcion oczywiście), kosztują grosze, to po co mam buble konstruować?
Elektrolit na 50V do tego układu jest, mniej więcej, w cenie 0,5L butelki piwa
W tej cenie już dobrej jakości kondensator kupisz, jak tyle dałeś za chińczyka to zdecydowanie przepłaciłeś.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
saico

Dla tych, co nie czują się na siłach by zbudować taki wzmacniacz lub chcieli by wejść w jego posiadanie - https://allegro.pl/13851908209
PS. Czas na budowę kolejnego.
saico

Sorry za niepoprawny link, powinien być - https://allegro.pl/oferta/13851908209
saico

Wzmacniacz jedzie do Poznania. Gratuluję zwycięzcy. Stał się posiadaczem unikalnego wzmacniacza.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Czy kondensatory wyjściowe zamiast 2200uF mogą być 1500uF (zmierzona pojemność w okolicy 1750uF)? Kupiłem o pasujących wymiarach (osiowe):
20230622_195923.jpg
20230622_195938.jpg
W Polskich magnetofonach na schematach jest 1000uF, więc myślę, że może być, ale nie chciałbym też znaczengo pogorszenia pasma...

Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Jeśli nie zależy zbytnio na jakości dźwięku to mogą być. Te ze zdjęć to bardzo dobre elementy o długiej żywotności.
Ratujmy stare tranzystory!
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Policzenie tego zajęłoby kilka razy mniej czasu niż napisanie posta... :(